Öt civil életét vesztette, további 13 pedig megsebesült a Belgorod megyei Rakitnoje községet ért ukrán tüzérségi támadásban - közölte vasárnap Vjacseszlav Gladkov, a régió kormányzója.
A sebesültek közül hatnak, köztük egy 16 éves lánynak az állapota súlyos. Rakitnoje vasárnapra virradóra történt lövetése során tíz lakóház, valamint az elektromos és a gázvezeték is megrongálódott.
A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több más településéről is jelentettek vasárnap ukrán tüzérségi és dróntámadást. A Belgorod megyei Szolovjovka faluban egy civilt megölt egy ukrán távirányított repülőszerkezet.
Az orosz államfői hivatal sajtószolgálata vasárnap közölte, hogy Vlagyimir Putyin elnök előző éjjel fogadta a határövezetben harcoló alegységek parancsnokainak jelentését.
Az orosz védelmi minisztérium vasárnapi beszámolója szerint az orosz légierő támadta az ukrajnai Szumi megyében lévő ukrán harci tartalékokat, az oroszországi Kurszk megyében pedig az ukrán hadsereg az elmúlt egy nap leforgása alatt több mint 300 katonát és 14 páncélozott járművet, köztük egy harckocsit veszített.
A tárca szerint az ukrán fél vesztesége a kurszki régióban az augusztus 6-án kezdődött betörés során egyebek között több mint 5800 katona, 72 harckocsi, 31 gyalogsági harcjármű, 58 páncélozott személyszállító jármű, 383 páncélozott harcjármű, 37 tüzérségi löveg, öt légvédelmi rakétarendszer és 11 sorozatvető.
A moszkvai katonai tárca vasárnapi hadijelentése értelmében az orosz erők az elmúlt nap folyamán a hatból három frontszakaszon nyomultak előre Ukrajnában, visszaverve 15 ellenrohamot. A Moszkvában kiadott közlemény szerint az ukrán hadseregnek csaknem kétezer katonája esett el vagy sebesült meg súlyosan a harci érintkezés vonalán a "különleges hadművelet" övezetében.
A védelmi minisztérium az elmúlt nap folyamán megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említett meg egyebek mellett hét lőszerraktárt, három harckocsit - köztük egy amerikai Abrams tankot - hét nyugati gyártmányú 155 milliméteres önjáró és vontatott tarackot, továbbá 41 drónt.
(MTI)