Elfoglalta az orosz hadsereg a donyecki régióban található Zsuravka települést - közölte az orosz védelmi minisztérium pénteken.
A tárca szerint az elmúlt hét folyamán 17, nagy hatótávolságú precíziós fegyverekkel, köztük hiperszonikus Kinzsalokkal, valamint drónokkal végrehajtott csoportos csapás ért ukrán rakéta- és repülőgépipari összeszerelő üzemeket, kritikus energetikai létesítményeket, rakéta-, fegyver- és üzemanyagraktárokat, drónok és személyzet nélküli hajók összeszerelő műhelyeit és tárolóhelyeit, valamint ukrán alegységek és külföldi zsoldosok ideiglenesen telepítési pontjait.
A jelentés külön kitért a Poltava városában a 179. egyesített kiképzőközpont elleni támadásra, ahol rádióelektronikai szakembereket képeztek ki külföldi oktatók irányításával elektronikai hadviselésre és drónirányításra.
Az augusztus 31-től szeptember 6-ig tartó időszakra vonatkozó hadijelentés 89-ben nevezte meg az orosz erők által visszavert támadások és ellentámadások számát, az elesett vagy súlyosan megsebesült ukrán katonák számát pedig több mint 16 200-ban. Az orosz beszámoló az Ukrajnában a héten megsemmisített haditechnikai eszközök között sorolt fel egyebek között 69 tábori lőszerraktárt, egy MiG-29-es repülőgépet, 17 harckocsit, 143 páncélozott harcjárművet, hét amerikai ATACMS műveleti-harcászati rakétát, 20 francia HAMMER irányított légibombát, HIMARS és Vilha sorozatvetők 54 rakétáját, továbbá 367 légi és 11 tengeri drónt.
Az orosz védelmi minisztérium szerint a Kurszk megyébe betört ukrán erők az augusztus 6-án indított támadás során több mint 10 400 embert, 81 harckocsit, 41 gyalogsági harcjárművet, 74 páncélozott személyszállító járművet, 599 páncélozott harcjárművet, 339 gépkocsit, 76 tüzérségi löveget és 24 sorozatvetőt veszítettek.
A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több más településéről is jelentettek pénteken ukrán tüzérségi és dróntámadást.
(MTI)