Mintegy hetven embert megsebesített Izraelben a Hezbollah Libanonból indított drónja – jelentette az izraeli mentőszolgálat.
Hatvanhétre emelkedett a dróntámadásban megsebesültek száma. Korábban még mintegy negyven sebesültről lehetett tudni. Tavaly október, vagyis a Hamász akkori összehangolt támadása óta ebben a támadásban sérültek meg a legtöbben Izraelben. Az akciót a Hezbollah vállalta magára, közölve, hogy támadó drónok raját indította egy Binjamina településen üzemelő katonai kiképzőtábor ellen.
Négyen kritikus, életveszélyes sérüléseket szenvedtek, az orvosok az életükért küzdenek, öten pedig súlyosan megsebesültek. Tizennégy fiatalt közepesen súlyos sebesüléssel ápolnak. A légvédelem nem figyelmeztetett az alacsonyan repülő drónra, amely az ország Haifától délre fekvő térségébe, Binjamina környékére csapódott be egy ebédlőbe, amely tele volt emberekkel.
Az országhatárt három drón lépte át, melyek egyike mélyen izraeli területre jutott.
A 13-as kereskedelmi TV tudósítása szerint a fiatalok egy helyiségben tartózkodtak, melynek tetején áttört a robbanás, sokaknál repeszsérüléseket okozva.
A legsúlyosabb sebesülteket helikopterekkel szállították kórházba.
A Talmudista Iroda "emberekről" és "fiatalokról" ír, de valójában katonákról van szó, nem civilekről:
X-bejegyzések szerint Herzi Halevi izraeli vezérkari főnök életét vesztette a támadás során, de ezt hivatalosan nem erősítették meg.
Frissítés: négy katona meghalt, az MTI pedig kénytelen volt elismerni, hogy laktanyáról van szó, nem McDonaldsról
Négy 19 éves katona meghalt, hét súlyosan megsebesült a Hezbollah izraeli laktanya elleni dróntámadásában vasárnap este – jelentette az izraeli hadsereg (IDF) hétfő reggel.
Mintegy hatvan katona sebesült meg, amikor a robbanószerrel felszerelt támadó drón felrobbant a Goláni elit egység kiképzőtáborának ebédlője fölött Izrael középső részén, a Saron-vidéken fekvő Binjamina közelében.
A Zijad 107 gyártmányú drónt Libanonból indították, és a légvédelem riasztása nélkül érte el a vacsorázó újoncokkal teli étkező helyiséget.
Az IDF előzetes vizsgálata szerint két drónt indítottak Libanonból, s a másikat elfogták. Mindkettőt megfigyelték a határ átlépésétől, de a laktanyát elérőnek útközben nyoma veszett, ezért nem aktiválták a figyelmeztetést. A Hezbollah jelentekezett a támadás elkövetőjeként.
Az izraeli légierő repülőgépei és helikopterei üldözték a második drónt is, de az eltűnt a radarról, valószínűleg azért, mert nagyon közel repült a talajhoz. Azért nem kapcsolták be a szirénákat, mert eltűnése után azt feltételezték, hogy lezuhant vagy elfogták.
"A háború kezdete óta foglalkozunk a drónfenyegetéssel, és jobb védelmet kell nyújtanunk velük szemben” - közölte Daniel Hagari, az IDF szóvivője az incidens után, és megígérte, hogy az eset kivizsgálása után levonják a tanulságokat.