Orosz támadás érte az Ukrajna déli részén fekvő Mikolajiv városát, egy ember meghalt, és legkevesebb 16 megsebesült - közölte kedden a regionális katonai közigazgatás vezetője.
A támadásban megrongálódott egy infrastrukturális létesítmény, egy étteremkomplexum, kereskedelmi pavilonok, lakóépületek és autók - számolt be a történtekről Vitalij Kim kormányzó a Telegram üzenetküldő alkalmazáson. A katasztrófavédelem szerint a támadás több tüzet is okozott.
A Telegramon közzétett jelentés szerint az éj folyamán az orosz erők hét Sz-300/400 típusú légvédelmi rakétát lőttek ki a Fekete-tenger mentén található Mikolajiv megyére az "ideiglenesen megszállt Krím félszigetről", valamint két H-59 típusú irányított levegő-föld rakétát Szumi és Csernyihiv megyei célpontokra az Oroszországi Kurszk térségéből. Ezenkívül 17 csapásmérő drónt indítottak az oroszországi Kurszk, valamint Primorszko-Ahtarszk térségéből Ukrajna légterébe.
Az ukrán légvédelemnek 12 drónt sikerült lelőnie Mikolajiv, Kijev, Odessza, Poltava, Csernyihiv, Kirovohrad és Cserkaszi megyék fölött. További 4 drón útját nem sikerült nyomon követni, "valószínűleg az elektronikus hadviselés aktív ellenintézkedéseinek eredményeként" – áll a közleményben.
A támadás elhárításában az Ukrán Védelmi Erők légiereje, légvédelmi rakétacsapatai, mobil tűzcsoportjai és elektronikai hadviselési egységei vettek részt. Az ukrán légvédelem közlése szerint a légiveszély nem múlt el.
(MTI nyomán)