Megerősíthetem, hogy Észak-Korea csapatokat küldött Oroszországba, ahogy azt is, hogy ezeket a katonai egységeket a kurszki régióba telepítették - jelentette ki a NATO-főtitkár Brüsszelben hétfőn.
Mark Rutte sajtóértekezletén közölte, hétfőn Dél-Korea delegációja tájékoztatta az Észak-atlanti Tanácsot és más indiai- és csendes-óceáni partnereket, Ausztráliát, Japánt és Új-Zélandot Észak-Korea növekvő részvételéről Oroszország Ukrajna elleni háborújában.
Rutte kijelentette: az észak-koreai csapatok bevetése, azaz Phenjan Oroszország illegális háborújában való részvétele, jelentős eszkalációt, valamint az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatainak újabb megsértését és Oroszország háborújának veszélyes kiterjesztését jelenti.
A NATO-főtitkár közölte: a katonai szövetség felszólítja Oroszországot és Észak-Koreát, hogy haladéktalanul hagyjanak fel ezekkel az akciókkal, az Oroszország és Észak-Korea közötti katonai együttműködés elmélyülése ugyanis mind az indiai- és csendes-óceáni, mind az euro-atlanti biztonságot fenyegeti. Aláássa továbbá a békét a Koreai félszigeten, és elmérgesíti a háborút Ukrajna ellen - hívta fel a figyelmet.
Rutte emlékeztetett: Phenjan már több millió lőszert és ballisztikus rakétát szállított Oroszországnak, ami - szavai szerint - aláássa a globális békét és biztonságot. Vlagyimir Putyin orosz elnök cserébe katonai technológiát és egyéb támogatást nyújt Észak-Koreának a nemzetközi szankciók megkerüléséhez - mondta.
"Mindez aláhúzza az összefogás fontosságát a demokrácia és értékeink megőrzése érdekében, valamint a közös biztonsági kihívásokkal szemben" - fogalmazott.
A NATO-főtitkár véleménye szerint az észak-koreai csapatok bevetése Kurszkban az orosz elnök növekvő elkeseredettségének jele. Ezzel kapcsolatban közölte: több mint 600 ezer orosz katona halt meg vagy sebesült meg eddig a háborúban. Oroszország nem tudja fenntartani Ukrajna elleni támadásait külföldi támogatás nélkül, az ukránok ugyanis "bátran, kitartóan és ügyesen harcolnak".
"A NATO-szövetségesek továbbra is támogatják a szabad és demokratikus Ukrajnát, mert Ukrajna biztonsága a mi biztonságunk" - fogalmazott.
A szövetségesek hétfőn megvitatják az Ukrajnának szánt katonai támogatás további szükségességét, és szorosan figyelemmel kísérik a helyzet alakulását - tájékoztatott beszédében a NATO főtitkára.
(MTI)