"Az ember nem hazudhat örökké, mert megbetegszik tőle."
Wass Albert
Molnár Iván a pozsonyi Új Szó, az egyetlen felvidéki magyar napilap munkatársa. Újságíró, szerkesztő, kommentátor már 17 éve. Az alábbi írásának az Új Szó pénteki (2015. június 19.) számában kellett volna megjelennie, időközben azonban kiderült, hogy nincs összhangban az egyetlen "szlovákiai" magyar napilap

euroatlanti, liberális, neoliberális, politikailag korrekt elkötelezettségével, így nem ment át a belső cenzúrán. Mivel nem ez az első ilyen eset, ez volt az utolsó kommentár, amit az Új Szónak írt.
A célom csak az, hogy felhívjam a figyelmet arra, hogy a média egy jelentős része még ma is igyekszik elhallgatni, elhallgattatni az igazságot, amivel az egyszerű emberek többsége már rég tisztában van - osztotta meg velünk a felvidéki Új Szó újságírója.
Mi úgy ítéltük meg, hogy Molnár Iván gondolatai márpedig érdemesek a közlésre, így rendelkezésünkre bocsátott írását ezúton tesszük közkinccsé.
Molnár Iván: Amerikai út a zsarnokságba
Szabadság és felelősség – ez volt a negyedszázaddal ezelőtti rendszerváltás egyik jelszava, amelyre a politikusok ma már csak akkor hívják fel a figyelmünket, ha újabb népnyúzó intézkedéseket próbálnak meg lenyomni a torkunkon. Az elmúlt hónapok Európát elnyelő afrikai és közel-keleti menekültáradata is bebizonyította, hogy az említett jelszó a politikai elitre, különösen a nagyhatalmak döntéshozóira nem vonatkozik.
Szlovákiában legutóbb a második nyugdíjpillérrel kapcsolatban figyelmeztette a lakosságot a kormány és az ellenzék is arra, hogy szabadon dönthet a jövőjéről, döntése következményeit azonban egyedül ő viseli. Magyarul: csak ő lesz a felelős azért, ha nyugdíjas éveire hoppon marad, mert kilépett vagy épp belépett a második nyugdíjpillérbe. A politikusokat – akik a jogszabályok folyamatos módosítgatásával teljes káoszt okoznak, lehetetlenné téve a helyes döntést – semmi felelősség nem terheli.

Nincs ez másképp a világpolitikában sem. Az Egyesült Államok az elmúlt években sorra verte szét a közel-keleti és észak-afrikai államokat a terrorizmus elleni harcra és a demokrácia terjesztésére hivatkozva. Ártatlan emberek százezreinek kellett meghalnia csak azért, mert a hatalmuktól elvakult washingtoni döntéshozók így látták jónak. Afganisztán, Irak, Szíria, Líbia – a felperzselt, központi kormányzat nélkül maradt, polgárháborúba kergetett országokból millióknak kellett elmenekülniük a biztos halál elől. Líbia kiiktatásával ráadásul megnyílt az út Európába a tőle délre fekvő afrikai országok gazdasági menekültjei előtt is. A kialakult menekülthullámért kizárólag az Egyesült Államok és néhány nyugat-európai csatlósa a felelős. Szabad akaratukból úgy döntöttek, hogy fenekestül felforgatják a törékeny közel-keleti és észak-afrikai egyensúlyt, ma pedig úgy tesznek, mint ha semmi közük sem lenne az egészhez. Ha az Egyesült Államok és a nagy nyugat-európai országok komolyan vennék a demokratikus elveket – és nem csak akkor hivatkoznának ezekre, ha a közép-európai országokat próbálják megalázni, mert azok nem úgy táncolnak, ahogy ők fütyülnek –, vállalniuk kellene a felelősséget is. A kisebb európai országokra kirótt menekültkvóták és a hamis szolidaritás hangoztatása helyett nekik kellene megoldást találniuk a kialakult katasztrófahelyzetre.
Csodákra azonban nem számíthatunk, ha valami távol áll ezen országok politikai elitjétől, az épp a felelősségvállalás. Az amerikai kormányzat lényegét az ország 40. elnöke, Ronald Reagan fogalmazta meg a legpontosabban: „A kormány olyan, mint egy csecsemő. Egy nagy étvágyú emésztőcsatorna az egyik felén, a másik felén pedig semmi felelősségérzet.” Manapság egyes körökben persze már az is bűnnek számít, ha valaki megpróbálja felhívni a figyelmet az Egyesült Államok felelősségére, az igazság ugyanis nem kellemes dolog. Nekik egy másik amerikai elnök, Bill Clinton még 1995-ben a Connecticut Egyetemen megtartott beszédének egyik mondatát idézhetjük: „A zsarnoksághoz vezető út, és erről soha nem szabadna megfeledkeznünk, az igazság elpusztításával veszi kezdetét.”