2020. szeptember 22., kedd, Móric napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
20:05 Gyorstesztek tömeges alkalmazására készül a bajor kormány19:43 Törölték a stockholmi Nobel-díjátadót19:22 Trump Kínát bírálta a járványkezelése miatt az ENSZ közgyűlésén19:05 Putyin elfogadta a Jelcin-korszak utolsó kormányzójának lemondását18:41 Egyetlen koronás eset miatt halasztják az EU-csúcsot18:23 Maszkot hordani nem hajlandó utasok miatt késnek a vonatok17:56 Kilencéves kislányt és 73 éves asszonyt is megerőszakolt két "férfi" Franciaországban17:32 Halálra ítéltek két embert Pakisztánban tömeges tragédiát okozó gyújtogatásért17:06 Négy idős ózdi asszonynál próbálkoztak az unokázók, egyszer sem jártak sikerrel16:34 Szarvasbőgés a barcsi erdészetben16:26 Szijjártó szerint egyetértés volt Strassburgban arról, hogy rendezni kell a nyelvhasználat és az anyanyelvi oktatás kérdését Kárpátalján16:03 Megkérdőjelezték a faji sokszínűség egyik elméletét15:21 Már a gyümölcslével nyakon öntött zsidós poénokat is levadássza az érinthetetlenek legújabb számítógépes projektje14:54 Tucatnyi tűzoltót kötött le egy korlátok közé szorult észlény a Boráros téren14:31 Müller Cecília: különösen javasolt odafigyelni a D-vitamin-bevitelre
24 óra legolvasottabbjai

Publicisztika, Videók :: :: Hozzászólások

Árpád vezértől a "patkányig"

Reklám

Göncz Árpád, ahogy a köznyelv hívja, a „patkány”, meglehetősen sötét figurája a magyar történelemnek. A fent említett megnevezés nem valamiféle becenév, ugyanis sokan tudni vélik, ilyen fedőnévvel működött és volt besúgó a börtönben az 1956-os szabadságharcot követően. Azt gondolom, ezt a történetet már mindenki hallotta róla. Az már kevésbé ismert, pedig tény, Göncz már 1945-ben jócskán rászolgált a patkány név viselésére, mikor csatlakozott a Budai Önkéntes Ezrednek hívott, haza- és kontinensáruló alvilági lelkületű bandához. Ezek voltak azok, akik saját hazájuk ellen fogtak fegyvert Budapest ostromakor a szovjet bolsevikok oldalán.
Zoom
Az árulók emlékműve (fotó: dka.oszk.hu)
Ez volt hát mindenki „Árpi bácsija”, aki az MDF-SZDSZ paktum következtében lehetett köztársasági elnök, hogy aztán ahol tudja, ott fúrja az MDF-et, a későbbi MSZP-kormánnyal természetesen már nem voltak averziói. És erről az emberről neveznek el egy közterületet, mégpedig Árpád vezér nyomán az Árpád-hídi megállót csúfítanák el akként, hogy Göncz Árpád városközpont lenne a neve. Aki nem mellesleg egy SZDSZ-alapító is…
Természetesen ez elfogadhatatlan, és ha így lesz, biztos vagyok benne, nem marad szó és reakció nélkül.
Zoom
Vajon miről beszélhettek? (fotó: ezatuti.blogstar.hu)
De most mélyedjünk bele újra a történelembe, ám ezúttal csak a közelmúltig, egész pontosan 1992. október 23-áig. Történt ugyanis, hogy akkor már lehetőség volt megemlékezéseket tartani az 1956-os eseményekről, a kormány a Kossuth téren tartotta ünnepi megemlékezését. Nem utolsó sorban SZDSZ-es dezinformációnak köszönhetően az a nézet alakult ki, hogy a köztársasági elnök azért nem tudta elmondani „ünnepi” beszédét, mert „neonácik”, „Árpád-sávos bőrfejek” kifütyülték, megzavarták, és így végül beléfojtották a szót „Árpi bácsiba”.
Aki ezért inkább lelépett a pódiumról, nem beszélt.
A történet kissé másként áll. Az való igaz, feltűntek Árpád-sávos lobogók a tömegben, 1945 óta talán először, és ténylegesen tartózkodtak a téren skinheadek. Ők az MNA (ez akkor még azt jelentette: Magyar Nemzetiszocialista Akciócsoportok, ám ezt 1992. november 29-én Magyar Nemzeti Arcvonalra változtatták) tagjai, szimpatizánsai voltak, és még az is megfelel a valóságnak, hogy valamiféle céllal, tervvel voltak jelen. Ám az elképzelés az volt, hogy mikor Göncz a mikrofon felé közeledik, éppúgy tapsolnak a tömeggel, mint a többiek, ugyanis arra számítottak, a tér tele lesz SZDSZ-esekkel, akik vastapssal köszöntik majd köztársasági elnöküket, ám amint szólásra emelkedik Göncz, s elhalkulnak a kezek, ők tovább folytatják, kvázi „kitapsolják” majd.
Ez volt tehát az eredeti ötlet. De az alábbi, korabeli felvételeken is jól látható, hallható, nem ez történt. Több ezer ember spontán fütyülésbe, tiltakozásba kezdett, és nem voltak hajlandók abbahagyni, így tulajdonképpen ők bírták hallgatásra Gönczöt, nem a hungaristák.
Fogalmazzunk így, a népakarat döntött, le Gönczzel, le a patkánnyal! Pontosan tudták az ünnepelni vágyók, hogy nem méltó ’56 szellemiségéhez, mi pedig tudjuk, Árpád vezér neve nem helyettesíthető egy közönséges árulóéval.
El a kezekkel az Árpád-hídi megállótól!
Lantos János – Kuruc.info
Kapcsolódó:
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready