2020. szeptember 29., kedd, Mihály, Kapolcs napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
13:15 A Tizenkilenc című darabot mutatja be a Magyar Kanizsai Udvari Kamaraszínház13:01 Bélyegblokkot bocsátott ki a Magyar Posta Trianon évfordulójára12:52 Jó hír is van12:35 Pintér szerint a közrend, a közbiztonság szilárd, és nincs no-go zóna Magyarországon12:17 Vádat emeltek a zsilettpengés cigány ellen Miskolcon12:05 Vádat emeltek Fekete-Győr ellen11:51 Római legionárius eddigi legrégebbi ismert lemezvértjére bukkantak Németországban11:28 Izraeli válogatott palesztin igazolt az Egyesült Arab Emírségekbe10:55 Folytatódtak az összecsapások Hegyi-Karabahban és környékén10:37 Már emberölés gyanújával nyomoznak a bári kastélytűz ügyében, amelyben a budapesti milliárdos életét vesztette10:22 Trumpot Obama egyik zsidója játszotta el Biden próbavitáin09:54 124 éves Erzsók nénivel és magyar csodaszerrel gyógyított Merkellel is támadnak a csaló áruházak09:40 Északra akart szökni a lelőtt dél-koreai férfi - hamar megtapasztalta a rendszer vendégszeretetét09:25 Nyolcan meghaltak, 851-gyel nőtt a fertőzöttek száma09:14 Kigyulladt egy iskola tetőtere Józsefvárosban
24 óra legolvasottabbjai

Publicisztika :: :: Hozzászólások

Hazai illúziók

Reklám

2020-ra eljutottunk odáig, hogy bizony igencsak topon kell lenni ahhoz, hogy az ember kiismerje magát a szövevényes politikai életben. Ugyan a demokrata pártok üzenetei minél egyszerűbbek és lebutítottabbak lettek, s gyakran olyan dolgokat adnak el nekünk jobboldalinak (vagy éppen baloldalinak), ami egyáltalán nem az, a történet ennél egy fokkal bonyolultabb. Noha ez a két részre való felosztás (jobb és bal) – ellentétben egy-két nagyokos véleményével – egyáltalán nem idejétmúlt, az egyre nagyobb számban fellelhető "hamis áru" miatt nehezebb felismerni a valódit. Ilyen hamis toposzokkal van tele a kormányzati kommunikáció is, amely a korszaknak egyfajta sajátos atmoszférát teremt.
Zoom
Sokáig kerestem a cikkhez megfelelő illusztrációt. Aztán ráakadtam erre az Ismeretlen Művész által készített fotómontázsra. Ennél jobban szemléltetni sem tudnánk a cikk mondanivalóját (háttérben az emlékezetes borsodi ipari "tanulók"; forrás: Fb)
Sorra kudarcot vallanak azok a próbálkozások, amelyek a NER-t próbálják definiálni, vagy egy korábbi rendszerre ráerőltetni. Ez a kudarc szükségszerű, hiszen mondjunk akár jót vagy rosszat róla, azt bizonyosan kijelenthetjük, hogy egyedülállónak egyedülálló, így "régebbi korok diktatúráival" összehasonlítgatni eleve felesleges. A kormányzat kommunikációja remekül ért ahhoz, hogy egymástól normál esetben teljesen távol álló csoportosulásokat egy akolba tereljen. Egy évtizede ugyan még ki gondolta volna, hogy ugyanarra a pártra fog szavazni sok-sok megtévesztett radikális jobboldali és Németh Sándor hitgyülis mókusőrse? Ennek a titka a "mindenkinek azt mondunk, amit hallani akar" elvben rejlik, s mivel fentebb említettem, hogy a függönyön egyre nehezebb átlátni, ez a taktika működik is. Jelen sorok írója képtelen megszámolni, hány beszélgetést folytatott le olyan emberekkel, akikkel kapcsolatban ugyan tisztában volt, hogy őszinte jobboldaliak, mégis lehetetlen küldetés volt "felébreszteni" őket még akkor is, ha huszadjára ismételte el ugyanazokat a sarkalatos pontokat, ahol bizony "bőven kilóg a lóláb".
A Fidesz heterogén szavazóbázisát még a legkifinomultabb módszerekkel sem könnyű összetartani, de eddig nem úgy néz ki, hogy bárkinek nagyobb rést sikerült volna ütni a pajzson. A NER-t baloldali pártokra lecserélni eleve ostobaság, így egyetlen lehetőség, hogy a kormányt jobbról kell megelőzni. Ennek egyik elengedhetetlen kelléke a fentebb említett módszer, miszerint reflektorfénybe kell helyezni azokat az eseményeket, hogy a kormány "jobboldalisága" ellenére mégsem úgy cselekszik, vagy nem úgy kommunikál. Klasszikus példa erre a "két hét alatt rend lesz" című bődületes nagy hazugság, melynek cáfolata legutóbb Érden bukkant fel egy cigányháború képében (erről érdemes megtekinteni Toroczkai Lászlónak, a Mi Hazánk elnökének videóját is). A gordiuszi csomó azonban abban rejlik, hogy annak ellenére, hogy a vak is látja Magyarország egyre romló közbiztonságát, sokan ezt egyáltalán nem kötik össze a kormány korábbi ígéreteivel, csak "úgyseleszjobb" fapofával legyintenek egyet.
Itt pedig el is érkeztünk a fásultság nevű jelenséghez, amely szintén egyre inkább kimutatható a jelenkori Magyarországon. A Jobbik árulása nyomán bizony jó sok időbe beletelik majd, mire igazán ütőképes nemzeti erő tud formálódni (erre a Mi Hazánknak jelenleg minden esélye megvan), valamint az egyre aggasztóbb méreteket öltő vagyoni-társadalmi differenciálódás sem segít az optimizmus terjedésében. Természetesen nem teljes egyenlőséget szeretnék propagálni, de a magyar haza szívét-lelkét jelentő (keresztény) középosztály lényegében teljesen eltűnt. Innen vagy felemelkedtek a NER-hez hű elemek, vagy pedig lecsúsztak (ez a gyakoribb). (Itt jegyezném meg halkan, hogy minden negatívum ellenére remélem, nincs már olyan ember, aki a KSH adatainak akár csak egy percig is hisz.)
A középosztály nemléte óriási vérveszteség a nemzetnek, mint ahogy a parasztság kommunizmus alatti lezüllesztése, vagy a munkásréteg agyának kádári átmosása is. Ezekből kilábalni öt, de még tíz év alatt sem lehetséges, a restaurációt pedig már tegnapelőtt el kellett volna kezdeni.
Egyéb finomságok még: mind a mai napig nem lehet tudni, milyen hatással van a csok Magyarország népesedésére, társadalmi szerepére. Noha egyértelmű, hogy a legtöbbet a már eleve gazdag családok szakítják vele (ez jellemző a Fidesz gazdaságpolitikájára), elvileg több gyermek született, mint tavaly ilyenkor, ami egyértelműen üdvözlendő, már ha magyarokról van szó. Ugyanis ezzel meg az a bökkenő, hogy a politikailag korrekt világban fogalmunk sincs arról, hogy ebből mennyi magyar. A KSH-adatok alapján (már megint ők) Észak-Magyarországon emelkedett leginkább a születések aránya, amely mindenféle előítéletek nélkül eléggé komoly aggodalomra ad okot. De kedves kormányunknak végtére mindegy is! Csak a szavazójuk legyen mind. Elvégre nem pusziért adnak a "cigányzenészek" megsegítésére 800 millió (!) forintot (6:55-től).
Természetesen elutasítjuk azt a balról jövő gondolatot, miszerint diktatúrában élnénk, azonban azt is, hogy a Fidesz elsőrendűen a jobboldali politikát tartja szem előtt. Ha valódi elhivatottságról lenne szó, már régen megtettek volna olyan lépéseket, amelyekkel már finoman szólva is elkéstek (Gyurcsányék elszámoltatása, jobboldali kultúrharc beindítása stb.) Utóbbi felelős például azért is, hogy a hazai egyetemek jelentős részében nemhogy zöld utat kaptak a 21. századi bőrbe bújt kommunizmus (LMBTQ és társai) tételei, de sikeresen balra tolták a fiatal egyetemisták egy jelentős részét. Az érintett fiatal értelmiség 10-12 éve úgy "lázadt", hogy a Jobbikra szavazott, ma pedig úgy, hogy a Momentumra, vagy a DK-ra.
Az ideológiai keszekuszaság, amely sok más mellett a 21. századot jellemzi, megnehezíti a "biztos pontok" keresését, noha az embereknek szellemi és fizikai téren is erre lenne leginkább szükségük. A NER pedig nem csökkenti, hanem felerősíti ezt a problémát gyakran egymásnak is ellentmondó nyilatkozataival, tetteivel. Az "arra figyeljetek, amit csinálok, ne arra, amit mondok" elve így lett a rendszer védjegye, s amely rendszert egyik korábbinak sem lehet megfeleltetni, hiszen nem létezett még ehhez hasonló sem. Bizonyára a jövőbeni történészek is sokat vitáznak majd, amikor a Nemzeti Együttműködés Rendszerét próbálják definiálni, s mi sem azzal a céllal ragadtunk virtuális tollat, hogy itt és most feloldjuk a kérdést. Azonban van egy szó, amely mindig elsőként jut eszembe hasonló beszélgetések alkalmával. Ez pedig a groteszk. Segítségként képzeljenek csak el egy képet, ahol Németh Sándor és egy eltévelyedett "nemzeti radikális" kéz a kézben mennek ikszet húzni a kormánypártokra. Ugye, hogy mennyire ijesztően valóságos?
Ábrahám Barnabás – Kuruc.info
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready