Könnyen lehet. Legalábbis erre utaló jeleket látni, hogy az „úzvölgyi stratégiát” követnék Gyergyóditróban is a román soviniszták. Erre enged következtetni az úzvölgyi barbarizmus egyik szervezőjének, Mihai Sorin Tarnoveanunak, a Calea Neamului egyesület elnökének a gondolatai.
Erről az Erdélyi Magyar Néppárt adott hírt. A fent nevezett román soviniszta közösségi videójában arról beszélt, Gyergyóditróban „erős” román közösség élt, amelyet a helyiek elkergettek, ortodox kápolnát romboltak le, a román sírokat pedig eltüntették. Ezzel szemben a valóság teljesen más.
Zoom
Kép: transylvanianow.com
Mezei János helytörténészekkel és a gyergyóditrói lakosokkal egyeztetve győződött meg róla: a településen soha nem építettek ortodox kápolnát, egy görögkatolikus szentélyt a 40-es években földrengést követően biztonsági okokból bontottak le. Mezei a helyszínbejárás során azt is megállapította, a Tarnoveanu-féle forgatás pontján, a románnak nevezett félreeső temetőparcellában – bár a fejfák többségéről lekoptak a feliratok – egyelőre tucatjával kiolvashatóak a magyar nevek – olvasható az Erdélyi Magyar Szövetség holnapján (e szövetség az Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt egyesülését takarja).
Nem akarjuk, hogy ugyanaz történjen, ami Úzvölgyében. Kis nyilvánosságot kapó bejelentés, ártatlannak tűnő Facebook-bejegyzés, majd az elferdített történelmi tények miatt megjelennek az építkezések és a keresztek, meggyalázzák sírjainkat, és maguknak vallják az eltemetett úzvölgyi hősöket, akárcsak a területet – hívta fel a figyelmet Mezei János.
Erős aggodalomra ad okot, hogy a Ziar Hargitha nevű portál tényszerűen jelentette meg Tarnoveanu hazugságait. Megint csak a szokásos román történelemhamisítással állunk szemben, ugyanis Gyergyóditró történelmi Székelyföld része, mindig is magyar lakossággal bírt, a 2011-es népszámlálás adatai szerint a 4867 lakosból 4766-an vallották magukat magyarnak. Az akkori adatok szerint maximum egy román élhetett ott akkor.
Épp ezért az Erdélyi Magyar Szövetség társelnöke, Hargita megye tanácselnökjelöltje a gyergyószentmiklósi bíróság mellett működő ügyészségen gyűlöletbeszéd és közösségi izgatás vádjával panaszt tett. Nagyon beszédes, hogy annak idején Mihai Sorin Tarnoveanu kitüntetést is kapott tevékenységéért Dormánfalva román polgármesterétől.
Kíváncsiak várjuk a folytatást, azt gondolom, mindannyiunk örömére szolgálna, ha a rendelkezésre álló eszközeinket bevetnénk annak érdekében, hogy ne ismétlődhessen meg az úzvölgyi szégyen.
Lantos János – Kuruc.info