2020. október 29., csütörtök, Nárcisz, Őzike napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:35 A zebrán gázolt Ózdon egy farkaslyuki "fiatalember"22:29 Franciaországban péntektől ismét jön az általános vesztegzár22:15 A járvány első hulláma óta a legszigorúbb korlátozásokat vezetik be Németországban22:05 The Hill: "Trump nagyon fog győzni"21:52 Franciaország európai szintű szankciókat szorgalmaz Törökországgal szemben21:45 Fehérorosz belügyminiszter: a rendőrség éles lőszert is bevethet21:09 Így lehet(ne) kihúzni a Facebook-kígyó méregfogát - olvasónk eszmefuttatása20:24 Lélegzetvételnyi szabadulás a multikulti szorongatásából?20:11 Az amerikai szenátus meghallgatásán élesen bírálták a Google, a Twitter és a Facebook vezetőit a cenzúra miatt20:05 Pénzjutalmat kapnak azok a csecsen szülők, akik Mohamednek nevezik el gyereküket19:52 Többfelé sűrű ködre figyelmeztet a meteorológiai szolgálat19:41 Indulhat az ajvék: holland múzeumok nemzetiszocialista relikviáit lovasították meg profi betörők19:02 Az utcákon terítettek meg az olasz vendéglátósok a korlátozások elleni tiltakozásul18:35 Népfelkelést hirdetett az örmény parlament18:07 Schiffer: ha elfogadjuk, hogy a Facebook bármit megtehet, előbb-utóbb a választások és a törvények is feleslegesek lesznek
24 óra legolvasottabbjai

Publicisztika, Antimagyarizmus :: :: Hozzászólások

Készül az újabb, úzvölgyihez hasonló román provokáció?

Reklám

Könnyen lehet. Legalábbis erre utaló jeleket látni, hogy az „úzvölgyi stratégiát” követnék Gyergyóditróban is a román soviniszták. Erre enged következtetni az úzvölgyi barbarizmus egyik szervezőjének, Mihai Sorin Tarnoveanunak, a Calea Neamului egyesület elnökének a gondolatai.
Erről az Erdélyi Magyar Néppárt adott hírt. A fent nevezett román soviniszta közösségi videójában arról beszélt, Gyergyóditróban „erős” román közösség élt, amelyet a helyiek elkergettek, ortodox kápolnát romboltak le, a román sírokat pedig eltüntették. Ezzel szemben a valóság teljesen más.
Zoom
Kép: transylvanianow.com
Mezei János helytörténészekkel és a gyergyóditrói lakosokkal egyeztetve győződött meg róla: a településen soha nem építettek ortodox kápolnát, egy görögkatolikus szentélyt a 40-es években földrengést követően biztonsági okokból bontottak le. Mezei a helyszínbejárás során azt is megállapította, a Tarnoveanu-féle forgatás pontján, a románnak nevezett félreeső temetőparcellában – bár a fejfák többségéről lekoptak a feliratok – egyelőre tucatjával kiolvashatóak a magyar nevek – olvasható az Erdélyi Magyar Szövetség holnapján (e szövetség az Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt egyesülését takarja).
Nem akarjuk, hogy ugyanaz történjen, ami Úzvölgyében. Kis nyilvánosságot kapó bejelentés, ártatlannak tűnő Facebook-bejegyzés, majd az elferdített történelmi tények miatt megjelennek az építkezések és a keresztek, meggyalázzák sírjainkat, és maguknak vallják az eltemetett úzvölgyi hősöket, akárcsak a területet – hívta fel a figyelmet Mezei János.
Erős aggodalomra ad okot, hogy a Ziar Hargitha nevű portál tényszerűen jelentette meg Tarnoveanu hazugságait. Megint csak a szokásos román történelemhamisítással állunk szemben, ugyanis Gyergyóditró történelmi Székelyföld része, mindig is magyar lakossággal bírt, a 2011-es népszámlálás adatai szerint a 4867 lakosból 4766-an vallották magukat magyarnak. Az akkori adatok szerint maximum egy román élhetett ott akkor.
Épp ezért az Erdélyi Magyar Szövetség társelnöke, Hargita megye tanácselnökjelöltje a gyergyószentmiklósi bíróság mellett működő ügyészségen gyűlöletbeszéd és közösségi izgatás vádjával panaszt tett. Nagyon beszédes, hogy annak idején Mihai Sorin Tarnoveanu kitüntetést is kapott tevékenységéért Dormánfalva román polgármesterétől.
Kíváncsiak várjuk a folytatást, azt gondolom, mindannyiunk örömére szolgálna, ha a rendelkezésre álló eszközeinket bevetnénk annak érdekében, hogy ne ismétlődhessen meg az úzvölgyi szégyen.
Lantos János – Kuruc.info
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready