Nehezen érthető Magyarország álláspontja a menekültkvótákkal kapcsolatban - írta a Financial Times. A The Washington Post is a magyar lépésekről és Orbán Viktor ideológiájáról írt, amely a lap szerint inkább az 1930-as évek Európájával van összhangban.
A Financial Times a pénteki szerkesztőségi cikkében nehezen érthetőnek nevezi Magyarország álláspontját a menekültkvótákkal kapcsolatban, arra hivatkozva, hogy az Európai Bizottság javaslata Magyarországról is máshová telepítene át 54 ezer menekültet.
A cikk szerint az Orbán-kormány hadviselő hozzáállása, beleértve azt a brutális módot, ahogyan a szerb határnál könnygázt vetettek be a menekültek ellen, elítélendő, és többnyire a hazai közvélemény kielégítésének célját szolgálja.
A migrációs válság azzal a veszéllyel fenyeget, hogy Európa keleti és nyugati fele szétszakad - írta a lap. A migrációs válság miatt olyan aggodalmak is megfogalmazódtak, hogy egyes keleti tagállamok, különösen Szlovákia és Magyarország idegengyűlölőbbek és kevésbé toleránsak, mint a régi tagországok.
A The Washington Post című amerikai napilap A '30-as évek Európájának visszhangjai, az EU vezetőinek ellenezniük kell Magyarország intoleranciapolitikáját címmel jelentetett meg szerkesztőségi állásfoglalást helyi idő szerint még csütörtökön.
A lap szerint az EU nem érvényesíti alapértékeit és az emberi jogok iránti elkötelezettségét a Szíriából és máshonnan érkező menekülthullámra adott válaszában. "Ehelyett hagyja, hogy politikáját eltérítse az egyik legkisebb tagja, Magyarország", amelynek miniszterelnöke "egy gyűlöletteljes ideológia alapján" lép fel, amely inkább az 1930-as évek Európájával van összhangban, mint a 21. századéval.
A szerzők szerint mivel Magyarország a menekültek által követett útvonalon fekszik, "Orbán doktrínája gyorsan Európa de facto politikájává" válik, amit nem szabad megengedni. Németország szerintük a jövő heti EU-csúcson igyekszik majd legázolni Magyarország, Csehország és a migránsok újratelepítése más ellenzőinek ellenállását.
"Mindamellett keményebb lépésekre lehet szükség annak megakadályozására, hogy Orbán másokra erőltesse intoleranciaprogramját. Osztrák és német hivatalos személyek azt javasolták, hogy vizsgálják felül a Magyarországnak adott EU-támogatásokat; az uniónak ugyancsak lehetősége van Budapest szavazati jogának felfüggesztésére. Így vagy másképp, az Európai Uniónak nyilvánvalóvá kell tennie, hogy elutasítja Orbán visszataszító politikáját" - írta az amerikai lap.
(MTI)