Kitört a „gyalázat” a cigánytelepen, mert pénzt lopott a Zsömle - Cigányháború 25 pengő miatt
Győri Nemzeti Hírlap, 1938. január 18., eredetiben itt
Még szombaton délelőtt történt, hogy a dunaparti piacon kilopták egy dunaszegi gazda zsebéből a pénztárcát, amelyben 25 pengője volt. Az atyafi kétségbeesetten sietett a rendőrségre és feljelentést tett, de talán sohasem jöttek volna a tettes nyomára, ha maguk a cigányok nyomra nem vezetik a rendőrséget.
Szombaton este ugyanis vad verekedés támadt a Trianon-telep mellett levő cigánytelepen, ahol botokkal és egyéb ütlegekkel estek egymásnak a füstösök és már javában folyt a háború, amelyben még a rajkók is reszt vettek sárbombáikkal, amikor észrevették az ádáz küzdelmet a „fehérek.” Hamarosan értesítették a rendőrséget, ahonnan kerékpáros szakasz ment ki a „sárgaveszedelem” legyőzésére.
— Gyinnek a zsáruk, — süvített a levegőbe a vészkiáltás és a füstösök a következő pillanatban már vad meneküléshez láttak. Már aki tudott, mert közben előkerültek a kések is és a cigánytábor két részre oszolva igyekezett „vérvizsgálatot” tartani szúrószerszámaik segítségével. Ebbéli igyekezetük elég szép sikerrel járt, mert Lakatos Kálmán, Lakatos Katalin, Lakatos József a fejükön, karjaikon és egyéb testrészükön kaptak mély sebeket az elkeseredett küzdelemben, ahol a „győztesek” nem várták be a túlerőben levő rendőrség közeledését, hanem bebújtak odúikba és a legártatlanabb ábrázattal másztak onnan ki, amikor erre felszólították őket.
— Háj, de éllátták ezseket. — sopánkodtak véres társaik láttán, — de meg kell bintetni ázsokat a gázsokat — bíztatták a rendőröket, akik természetesen minden bíztatás nélkül is felírták a társaságot, mialatt a kihívott mentők egymásután kötözték be a csetepaté sérültjeit, akik — mint kiderült — éppen az ellopott 25 pengő miatt kaptak hajba. A pénzt Lakatos Kálmánné cigánynevén Zsömle lopta ki a gazda zsebéből, de megosztozni nem tudtak rajta, emiatt tört ki a gyalázat a cigánytáborban, amelynek szigorú büntetés lesz a vége.
(Kuruc.info)