Budapesti Hírlap, 1913. március 9.
Székesfehérvárról jelentik: A napokban hírt adtunk arról, hogy a dunántúli csendőrség a katonaság segítségével egy száztagú cigánykaravánt fogott el Polgárdi község határában. A karaván kilenc férfitagját, mint a rablások és betörések elkövetőit, beismerésük után a székesfehérvári királyi ügyészség fogházába szállították, a többieket pedig két napi itt táborozás után erős csendőri fedezettel útnak indították Komárom felé, ahonnan a karavánt egészen az ország határáig fogják toloncolni, állomásról-állomásra.
Budapesti Hírlap, 1913. május 1.
Székesfehérvárról jelentik: Fülöp Ferenc ácssegéd tegnap este gyalogosan akart eljutni Ercsiből Adony községbe. Nem messze Adony határától kóbor cigányok támadták meg az ácssegédet, fejszével leütötték és kirabolták. Elvették szerszámait és 100 korona készpénzét, azután az útszéli árokba dobták. Itt találták meg ma reggel eszméletlen állapotban. Bevitték a székesfehérvári kórházba, ahol haldoklik. A rabló cigányokat vármegye-szerte körözik. – A csendőrségnek Sárosd községben már kellemetlen összeütközései voltak kóbor cigányokkal. Hántó József sárosdi csendőr igazolásra szólította fel az egyik cigánykaravánt. A cigányok vonakodtak és Kovács Ferenc fejszével támadt a csendőrre. Hántó ekkor kardot rántott és fejbe vágta a cigányt, aki összeesett. A többiek elmenekültek. Kovács Ferencet haldokolva vitték a székesfehérvári rabkórházba. Székesfehérvárról katonai bizottság szállt ki Sárosdra, hogy a fegyverhasználat jogosságát megállapítsa.

Cigányháború a vasúti kocsiban
Budapesti Hírlap, 1913. október 30.
Debreceni tudósítónk írja: A napok óta tartó nagyvásárra mintegy negyven tagú cigánykaraván sereglett össze a szomszédos vármegyéből. A cigányok alaposan berúgtak s midőn a rendőrség fölhívta őket, hogy a várost hagyják el, a Hatvan utcai kisállomáson föl is szálltak egy indulásra készen álló vonatra. A vasúti kocsiban a cigányok egymás között összeverekedtek. Késsel, fokossal támadtak az asszonyokra, akik közül többet megsebesítettek, mire a főnökség nagyobb karhatalmi erő kirendelését kérte. Ezalatt a cigányok összetörték a vasúti kocsi belsejét s mikor a rendőrség elősietett, leugráltak a kocsiról és elmenekültek, de a főkolomposokat sikerült elfogni.
(Kuruc.info)