Győri Nemzeti Hírlap, 1937. május 26., eredetiben itt
Rajniss Ferenc országgyűlési képviselő a Turul Szövetség békéscsabai szervezetének, a Gyóni Géza bajtársi egyesületnek vasárnapi dísztáborozásán mondott nagyhatású ünnepi beszédet.

Rajniss Ferenc Péter Gábor fogságában (1945)
Nagyon sokan vannak – mondotta, – akik nem látják be, hogy ez a nép válaszúton van. Tíz éven belül eldől, vagy újabb ezer évre biztosítjuk fennállásunkat, vagy elvesztünk. A békeszerződések nemcsak Magyarországot, hanem az egész világot bizonytalanságba taszították. A magyar sorsot kereskedelmi szerződésekkel irányítani nem lehet. A magyar kérdés a vérnek, a vasnak, a küzdelemnek, a szenvedésnek, vagy a gyávaságnak a kérdése lesz rövid időn belül. A mai rosszul értelmezett kapitalista rendszer nem jelent mást, mint egy maroknyi embercsoportnak milliós jövedelmét, milliók szegénységét.
A liberális sajtó – mondotta tovább – naponként véd bennünket az idegenből áthozott eszméktől, amelyeket mi nem kívánunk átültetni teljes egészében. Nem kell, hogy galíciaiak oktassanak bennünket hazaszeretetre és alkotmányvédelemre! Nem akarjuk, hogy az aranybullát sajtkereskedők foglalják le maguknak. Ezután arról szólt, hogy meg kell reformálni az elavult egyetemi nevelést, majd rámutatott arra, hogy igazi nemzetvédelemről és szociálpolitikáról nem lehet addig beszélni, amíg évente 30 ezer magyar gyermek pusztul el, mielőtt első esztendejét betöltené.
(Kuruc.info)