Győri Nemzeti Hírlap, 1943. május 29.

Sztálin, Rikhov, Lenin és Zinovjev
Az uralkodás vágyától űzve még a természetüknek egyáltalán nem megfelelő katonai hivatás előtt sem torpantak meg a zsidók, hogy a szovjet államvezetés legmagasabb állásait magukhoz kaparintsák.

Így számol be a „Jewish Chronlcle” 1943. február 26-i számában arról, hogy ismét hét zsidót neveztek ki a szovjethadsereg tábornokává. A zsidó lap büszkén sorolja fel az új „katonai méltóságok” neveit: Breide Anatoli, Binovics Jakab, Davidovics Sámuel, Szlavin Alexander, Klacskin Izsák, Gurevics Mihály és Kuriczki Jakab. Már a nevük is igazolja származásukat...
A zsidók szereplése nem újkeletű a szovjet hadseregben. Már idén, február elején bemutatott egyszer a „Jewish Chronicle” Kaponoszov Áron, Márkusevics Sámuel, Sapiro Sámuel és Katz Áron személyében néhány újabb tábornokot. A legutóbbi kinevezésekkel együtt jelenleg 7 zsidóval dicsekedhetik a szovjet hadsereg tábornoki kara. Mint ismeretes, a bolsevista forradalom kezdete óta nagyszerűen értették a zsidók, hogyan lehet minden fontosabb helyet a szovjet állam gépezetében, így a hadseregben is maguknak lefoglalni. 918-ban ők voltak a szovjet hadsereg alapítójának és főparancsnokának Trocklj–Bronstein Leónak a tanácsadói. A vörös hadsereg első „szervezői”, mint például Szkljanszki, Drabkin–Guszjev, Rosenfeld, Unschlicht, Messing, Posern, Szinovjev–Apfelbaum – hogy csak két jellegzetes nevet említsünk – ebben az időben váltak híressé, azaz hírhedtté a bolsevista harcmodor (lásd: GPU!) módszereinek kidolgozásával.

Igaz, hogy később Trockij és vezérkara csúfos vereséget szenvedett Sztalinnal szemben. De a zsidók mégsem tűntek el a katonai körökből. 1930-ban a zsidó Gamarnik szerepel, mint „a szovjethadsereg politikai igazgatásának vezetője és a háború helyettes népbiztosa”. Munkatársai egytől-egyig a kiválasztott nép fiai. 1935-től kezdve egyre több magasrangú katonatisztről hallani, sőt a háború népbiztosságát jelenleg is a zsidó Mechlis vezeti. Címe és rangja, megbízatása és hatalma ugyanaz, mint az előbb említett Gamarniké. Juda népe mindenütt ott van. A légierő, a háború népbiztosságának külföldi osztálya és a moszkvai katonai akadémia élén a zsidó Szmuskevics, Mazellik és Rezvik urak állnak.
A parancsnokok közt már 1935-ben ott találjuk Rappaport és Zsitlin zsidó tábornokokat. És most ez a legfrissebb sorozat... Katonai működésükről ugyan nem sokat hallottunk eddig, de reméljük, lesz még alkalmunk szemtől-szembe állni a görbelábú és kampósorrú tábornok urakkal. (TEK.)