Győri Nemzeti Hírlap, 1944. június 15., eredetiben itt
Debrecenből jelentik: A debreceni rendőrség rendkívül érdekes felhívást bocsátott ki, amely tökéletesen jellemző az angolszász légibanditák harcmodorára.
A rendőrség ugyanis figyelmeztette a debreceni közönséget, hogy a várostól meglehetősen távol eső határrészeken az angolszászok mérgezett papírpénzeket dobáltak le.

A „jancsi-bankó”

Ezek nagyobbrészt 1920-as kibocsátású kétkoronás bankjegyek voltak, úgynevezett jancsi-bankók, amelyek az inflációs időben tömegével kerültek forgalomba. Úgy látszik, az angoloknak párezer címletük maradt, és ezt használták fel most „háborús" célokra.
A debreceni rendőrség figyelmeztette a lakosságot, hogy ezeket a papírpénzeket senki se vegye fel, mert azok valamely rendkívül veszedelmes mérgező anyaggal vannak bekenve, és akik hozzájuk értek, súlyos sérüléseket szenvedtek.
Szovjet kívánságra bombázták a magyar városokat
Lisszabon, június 14. Az angol hírszolgálat jelentése szerint Baker altábornagy a földközi-tengeri szövetséges légierő főparancsnoka, aki június 2-án az amerikai bombázók első csoportjával Oroszországba repült, adott nyilatkozatában kijelentette, hogy a magyarországi bombázások tervét a Szovjet Unió katonai szakértőjével egyetértésben dolgozták ki. Megkérdezték - mondta az altábornagy - a szovjet katonai szakértőket és ezek jelölték ki a bombázandó területeket.
Az amerikai tábornok részt vett abban a légitámadásban, amelyet Debrecen ellen intéztek.
(MTI)