Győri Nemzeti Hírlap, 1941. július 3., eredetiben itt
Budapest, júl. 2. MTI. A képviselőház mai ülésén folytatták a házassági törvény tárgyalását. Radocsay László igazságügyi miniszter válaszolt az elhangzott felszólalásokra. Visszamenőleg nem lehet felbontani a nemzsidók és zsidók házasságát, de ha ezentúl a tilalom ellenére ilyen házasságot kötnek, akkor megtévesztés címén meg lehet támadni a házasságkötést.

Jávor Pál és zsidó felesége: Landesmann Olga
Ha a vérkeveredés házasságon kívül történik, ez is helytelen, és ezt a kérdést is szabályozni kell. A zsidóság a házasságok révén tudott beférkőzni a magyar társadalmi rétegekbe, és azokat saját szellemisége szerint befolyásolta. Az egyházak részéről elhangzott elvi deklarációt érthetőnek találja, de lelkiismeretes mérlegelés után arra a megállapításra kellett jutnia, hogy a nemzeti lélek megvédése szempontjából elkerülhetetlenül szükséges ennek a törvénynek meghozatala. A félvérek kérdése igen alapos meggondolást igényel. A részletes tárgyalás során azt a módosító javaslatot terjeszti majd elő, hogy ennek a törvénynek alkalmazása szempontjából zsidónak tekintendő az, akinek két nagyszülője született az izraelita hitfelekezet tagjaként, de nem esik a zsidósággal egy tekintet alá, ha ő maga a keresztény hitfelekezet tagjaként született és az is maradt és amellett születése idején mindkét szülője a keresztény hitfelekezet tagja volt. A Ház azután általánosságban elfogadta a javaslatot.
A délutáni ülésen interpellációkat terjesztettek elő. Dr. Németh Andor interpellációjában Győrvármegye számára kútfúrógépek engedélyezését kérte. - Serényi Miklós gróf, Mester Miklós és Jaross Andor a szociáldemokrata párt feloszlatását követelték. - Gróf Festetics Domonkos a gépkocsik engedélyezése körüli visszaélések miatt követelte a gépkocsi engedélyezés felülvizsgálását. - Az ülés 5 órakor végződött.
Statárium!
1941. július 3., eredetiben itt
A hivatalos lap közli a kormány rendeletét a rögtönbíráskodás kihirdetése tárgyában. Ez idő szerint a statáriális bíráskodás kiterjed az ország egész területén úgy a polgári, mint a honvéd büntetőbíráskodás körében:
a felségsértés, hűtlenség, lázadás bűntettére, beleértve a szövetkezést és felbujtást is,
a lőfegyver, robbanószer használatával elkövetett gyilkosságra és szándékos emberölés bűntettére és az ily cselekmények elkövetésére irányuló szövetkezésre,
a közegészség elleni bűntettekre, gyújtogatás és vízáradás okozásának bűntettére, vaspályákon, távírdán, hajókon és légi járműveken, villamos berendezéseken és vezetékeken elkövetett közveszélyű cselekményekre.
Statáriális bíróság ítélkezik a hatóságok, illetve a hatósági közegek ellen felfegyverkezve elkövetett erőszak bűntettében is, továbbá a robbantószer és robbantóanyag előállításával, tartásával és használatával elkövetett bűncselekmények ügyében. Ugyancsak statárium alá esnek a munka folytonosságának megnehezítése és meghiúsítása által elkövetett büntettek olyan értelemben, hogy a cselekmények kezdeményezői és vezetői esnek rögtönbíráskodás alá. Abban az esetben, ha a büntettet a munka szándékos hibás, vagy hiányos végzésével, vagy rongálásával követik el, a tettesek is a statáriális bíróság elé kerülnek.
Kihirdették még a rögtönbíráskodást a honvédelmet veszélyeztető rongálás bűntettére, a katonai vezetővel szemben elkövetett engedetlenség és tettleges bántalmazás bűntettére, végül a légvédelmi készültséggel kapcsolatos elsötétítés, úgyszintén a légiriadó ideje alatt elkövetett gyilkosság, emberölés, súlyos testi sértés, lopás és rablás bűntettére s ezen bűncselekmények kísérletére is.
(Kuruc.info)