2020. június 1., hétfő, Tünde, Torda, Kund napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
00:11 Jézusom, hát mit művelünk?23:25 Megúszta a letartóztatást a bosnyák-horvát kormányfő23:03 Ünnepelj Hitlerrel a Vörös téren! – Heti progresszió (XXX. rész)22:45 Újra lassul a járvány Törökországban22:18 Pompeo: Kína folyamatos fenyegetést jelent a nyugati világra21:44 "Haza"tért egy adag újfinn Szíriából21:29 Trump: az Egyesült Államok terrorszervezetnek fogja nyilvánítani az Antifát21:06 Párizs keddtől óriási terasszá változik20:48 Kilenc év után juttatott fel újra asztronautákat a nemzetközi űrállomosásra amerikai űrhajó20:38 Budapestre és tizenegy megyére egész nyárra fokozott ellenőrzést rendelt el az országos rendőrfőkapitány20:21 Hatodjára, de most már tényleg (?) utoljára kéri a spanyol kormány a szükségállapot meghosszabbítását20:02 Pilismaróti cigánybűnözés: 16 késszúrás sem volt elég a letartóztatáshoz19:39 Orban a születésnapját ünnepelte, megbüntették érte19:11 "Nem nyugszunk bele a történelem legigazságtalanabb békediktátumába!"18:57 A tervek szerint halad a pécsi bazilika felújítása
24 óra legolvasottabbjai

Tanulmányok, Olvasói levelek ::

Mi a különbség a Foxi-Maxi és a Politikai Főiskola között?

Reklám

T. Szerkesztőség! Sütő Gábor elvtársról írt jellemzésükben pongyolán, sőt enyhítve írták, hogy a nagykövet úr a Foxi-Maxiként emlegetett Politikai Főiskolán tanított.
A Foxi-Maxi valójában a Marxizmus-Leninizmus Esti Egyetem volt. Budán, a Villányi úton, a megyei városokban pedig rendszerint a megyei pártbizottságok épületében működött. Diplomát többnyire nem adott, mert még főiskolai „akkreditációja” sem volt. Indulása után ugyan volt valami ilyesmi, de tulajdonképpen felsőfokú politikai képzettséget igazolt, ami feltétele volt a középvezetői állások betöltésének. A beceneve természetesen a fentebbi, kötőjeles MLEE formációra utal. A hallgatói jogviszony megszerzéséhez nem volt feltétel a párttagság. Most nem szórakoztatom Önöket azzal, hogy ki mindenki járt oda a mai – mondjuk úgy – konzervatív oldalról. (Pedig érdekelne minket – a szerk.)
Ezzel szemben a Politikai Főiskola a pártelit, az államvezetés, no meg a nomenklatúra képzésének volt a bázisa. Itt nem volt felvételi, csak „beküldés”. (A Foxi-Maxin volt, persze csak amúgy szőrmentén…) Kis elnézéssel pedig azt mondhatjuk, „szabályos” főiskolai (vagy inkább egyetemi) diplomát adott a kenyérjegyeseinek.
Tetszik tudni, így valahogy:
„Ön mától végzett, elvtársunk. Menjen be a mellettünk lévő szobába, és a jobboldali polcokról válasszon magának diplomát. Nehogy a baloldaliból vegyen, ott vannak az orvosi oklevelek! Ahhoz már szemüvegesnek kell lenni!
Evidens tehát, hogy kizárólag vezető funkcióban lévő párttagok vagy abszolút integrált személyek kerülhettek a hallgatói állományba. Ismét csak eltekintek attól, hogy mondjuk a Fővárosi Közgyűlés balszárnyának egyik-másik nagymellényű tagjára ujjal rámutogassak. (Kár – a szerk.)
Tudjuk, hogy a Városligetben lévő Politikai Főiskola örökös igazgatója a gyárilag teljesen hülye, majd szuperszenilis Nemes Dezső volt. Ő írogatott vastag könyveket arról, hogy Matuska Szilveszter biatorbágyi rém felbujtója (Leója) Gömbös Gyula volt. Az nem zavarta Nobel elvtársat, hogy az a bizonyos Leó egy fikció, egy elmekórtani kényszerképzet volt, vitéz jákfai Gömbös Gyula meg egy valóságos magyar királyi hadügyminiszter. Nemesről jártra az a – pártberkekben széltében-hosszában suttogott – vicc, hogy életében csak egyszer járt gyalog, amikor 1945-ben repülőgépen megérkezett a Szovjetunióból, és elbotorkált a reptér bejáratánál várakozó állami kocsijához.
Összegezve tehát, Sütő elvtárs nem a liberális szellemiségű Foxi-Maxin, hanem a dogmatikus-pragmatikus Polfőiskolán tanított.
Mecsoda különbség – mondaná a bölcs rabbi.
Üdvözlettel:
S. Zs. Ö.
Reklám


Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready