Ha egy felvidéki tót diák azt a feladatot kapja az iskolában, hogy készítsen házi dolgozatot a "szlovák feltalálók" témában, egyszerű dolga van. Rákeres a Google-ban, és az elsőként megjelenő hivatkozásra kattintva már ki is nyomtatta a háziját, melynek címe: 10 nevezetes szlovák találmány.
De lássuk, hány valódi "szlovák" van köztük:
"Maximilián Hell" - Hell Miksa csillagász, matematikus, fizikus 

Szlovákgyártás:
Szlovák származású csillagász. A selmecbányai anyakönyvben Maximilianus Rudolphus Winthschachtiensis név alatt szerepel. Az anyanyelvénél szóba jöhet a német és a szlovák, mert a jezsuita rendbe való beiratkozásánál ez szerepel: Quas linguas calleat: Latinam, German. et Slav. bene. (Fordítás: Mely nyelveket tudja: Latin, ném. és szlov. jól.) Az anyja neve Julianna Victoria Staidl volt (a modern szlovák nyelvben Julian Viktória Staindlová). A neve németnek néz ki, de valójában nem tudunk róla többet. Felnőtt korában, úgy tűnik, Uhorskóval (is) azonosította magát, mint országgal, és a magyar nyelvvel, mint ennek az országnak a nyelvével, mely elsősorban képviselte ezt az országot, amit alátámaszt az 1769. április 6-án írt levele Höller páternek, melyben Skandináviából úgy ír a lappföldiekről, mint a "magyarok testvéreiről" és a "mi magyar nyelvünkről".

A sógorok is besegítenek a tótoknak: "Született 1720-ban Szlovákiában"!
Az igazság: Anyakönyvi bejegyzések tesznek tanúbizonyságot arról, hogy Mathias Cornel Hellt és gyermekeit német nemzetiségűként tartották nyilván. Hell Miksa az 1750-évektől már magyarnak vallotta magát, melyet levelek és hivatalos feljegyzések is bizonyítanak. Felfedezte a földrajzi szélességmérés új módszerét. Jelentős szerepe volt három magyarországi csillagvizsgáló megalapításában.
Jozef Karol Hell - Hell József Károly bányafőgépmester, a bányagépesítés úttörője
Szlovákgyártás: Jozef Karol Hell szlovák gépmester, feltaláló, bányagépek kiváló szerkesztője volt.

A Szlovák Nemzeti Bank emlékérme Hell születésének a 300. évfordulójára
Az igazság: Hell József Károly magyar bányafőgépmester volt. Hell Miksa testvére. 

Jozef Maximilián Petzval - Petzval József, a modern optika megalapítója
Szlovákgyártás: Szlovák (néhány forrás németnek írja) fizikus és matematikus, aki először az Osztrák Monarchia (!) uhor részében volt aktív, majd az osztrák részében. 

Jozef Petzval-emlékérem
Az igazság: Petzval József Miksa cipszer származású magyar mérnök-matematikus, egyetemi tanár, feltaláló, az MTA tiszteletbeli tagja, a Bécsi Tudományos Akadémia tagja. Szepességi német család gyermekeként született, de mindig magyarnak vallotta magát.

 

Tót könyv: Az elfeledett feltaláló
Stefan Anian Jedlik - Jedlik Ányos feltaláló 
Szlovákgyártás: Stefan Anian Jedlik uhor fizikus volt.
Eredete: J. Tibensky szerint: habár magyar környezetben nőtt fel és magyarként érzett, cáfolhatatlanul az ősein keresztül szlovák származású volt, Szlovákiában született (Zemnén Nové Zámky mellett).
Sőt Bratislavában kezdett tevékenykedni. 

Az igazság: Szülei, Jedlik Ferenc és Szabó Rozália földművesek voltak Szimőn.
Magyar feltaláló, természettudós, bencés szerzetes, kiváló oktató.
Nevéhez fűződik többek között az első elektromotor megalkotása, az öngerjesztés elve, a dinamóelv első leírása és a feszültségsokszorozás felismerése.
Ján Andrej Segner - Segner János András fizikus 
Szlovákgyártás: Ján Andrej Segner német fizikus, orvos, csillagász, botanikus, matematikus és feltaláló volt. 1704-ben Bratislavában, Szlovákiában született. (A tót Wikipédia még nem meri kikiáltani szlováknak. Ám a "szlovák találmányos házi dolgozat" és a kassai Műszaki Egyetem honlapján a "Szlovák fizikusok életrajza" oldalon már ide sorolja.)

A Szlovák Nemzeti Bank emlékérme Segner születésének a 300. évfordulójára
Az igazság: Segner János András magyar természettudós, matematikus, orvos, fizikus, egyetemi tanár. Pozsonyban született, Iskoláit Pozsonyban és Győrben végezte. A turbina ősének a feltalálója.

Wolfgang Kempelen - Kempelen Farkas tudós
Szlovákgyártás: Johann Wolfgang Kempelen német származású uhor polytechnikus és feltaláló volt. (Itt sem kiáltja még ki a tót Wikipédia szlováknak, ám a "szlovák találmányos házi dolgozat" már őt is ide sorolja, és a gyerekeknek szóló fifik.sk is szlovák tudósként kezeli.)


A Szlovák Nemzeti Bank emlékérme Kempelen halálának a 200. évfordulójára a sakkozógéppel
Az igazság: Kempelen Farkas ír származású magyar tudós, sokoldalú tehetség. Pozsonyban született 1734-ben. 1770 táján – elsőként a világon – beszélőgépeket szerkesztett, melyek a belenyomott levegőt az emberi hanghoz hasonló levegőrezgésekké alakították át. Másik híres találmánya "A Török" sakkozógép, melyet 1769-ben készített.
Annyit még érdemes hozzátenni, hogy a nyomtatott házi dolgozatban nincs feltüntetve semmi a feltaláló nemzetiségéről. A kisdiák kinyomtatja, beviszi az iskolába, szlovákokként leadja őket a tanárnőnek, és a kis fejecskéjébe is így vésődik be, az idők végezetéig. Híres szlovákgyártás a világhálón!
(Kuruc.info - olvasónktól)
További tót történelemhamisítások: