"Pozsony város képtára június 17-én egy kiállítást szervezett, melynek címe Ég a fejünk felett – Barbizon művészei. Azoknak a festőknek a műveit mutatták be, akik a franciaországi Barbizonban alkottak. A kiállításon Ladislav Mednyánszky (1852-1919) műveivel is találkozhatunk, aki a barbizoni iskola legnagyobb képviselője Szlovákiában - ez egybben tisztelgés is a legnagyobb szlovák festő születésének 160. évfordulója alkalmából. A legtiszteletreméltóbb szlovák festőnek 26 festményét tekinthetjük meg.
Mednyánszky legtöbb festménye a Magyar Nemzeti Galériában van, de számos munkája a Szlovák Nemzeti Galériában is megtalálható. A munkái nagy részét, melyek Bécsben és Budapesten vannak, hivatalosan kobozták el (deportálták a Szépművészeti Múzeumba).
A szlovák és a magyar művészeti piacon Mednyánszky renoméja nagyon magas. A kiváló minőségű képeiért akár több százezer eurót is fizetnek. 2010 júniusában Kassán az Esti hangulat című festményét (1911) 250 000 euróért adták el, s ezzel az árverésen valaha legnagyobb összegért eladott alkotás lett, mely szlovák szerzőtől származik. Ez a mű egyébként is Mednyánszky legdrágább képe lett, amit valaha is kínáltak egy festményéért a világban. A szlovák művészek körében a második hely is az övé, az Erdőbelső patakkal című képét 230 000 euróért adták el."

Mednyánszky László, azaz "Ladislav Mednansky"
A fenti cikket Ludo Pomichal írta, aki pikáns módon a Csonkaországban működő tót-magyar hírportálon oslovma.hu-n (azt jelenti, "szólítsál meg") jelentette meg hazugságait, mint tette az Markusovszky Lajos esetében is. A portál túlnyomórészt soviniszta és kimondottan magyarellenes cikkekkel van tele, de hazánkban ilyet simán lehet működhetni, csak a Kuruc.infót kell betiltani.
Zoom
Ezek a cikkek viszont nem csak ilyen egyének saját agyszüleményei - ezeket az "ötleteket" az "anyaországuktól" kapják (ami ugyebár a mi Felvidékünk). Mednyánszky esetében például az osobnosti.sk-n (személyiségek, alcím: Szlovákia legnagyobb személyiségei) ezt írják róla:
"Ladislav Mednansky Beckón született (ez ma „Szlovákia”, ezért lett "szlovák" szegény festőnk - a szerk.) így műveinek legnagyobb részét a Vág folyó vidékén és Késmárkon festette, ahol műterme is volt. A műveiben a szlovák földről és népéről áradozik Azok közé tartozott, aki részt vett népe felvilágosodásában. Bécsben halt meg 1919-ben, és 1966-ban áthelyezték Budapestre.
A sírja Budapesten:

Ebből a családból próbálnak tótokat faragni:
"Mednyánszky László magyar nemesi családból származott, nagybátyja, Mednyánszky László honvéd őrnagy az 1848–49-es forradalom és szabadságharc egyik első vértanúja, másik nagybátyja aranyosmedgyesi báró Mednyánszky Sándor Cézár római katolikus lelkész volt és az 1848–49-es szabadságharcban tábori főlelkész."
Források:
(Kuruc.info - olvasónktól)
Korábbi tót történelemhamisítások: