2021. július 30., péntek, Judit, Xénia napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
13:02 Kutatás: sokba kerülnek Európának a nem őshonos fajok - és akkor még a zsidókról és cigányokról szót sem ejt(h)ettek12:49 Megöltek egy nőt Kőbányán12:41 A japánok legyőzésével negyeddöntős a női vízilabda-válogatott11:58 Fiatal, szóváltás és vitapartner Felsőmocsoládon - ennek az esetnek is halál lett a vége11:25 Jászapáti után11:00 Fókák megérintéséért bírságoltak meg turistákat a Hawaii-szigeteken10:37 Hamilton már el is kezdte a pedofiltörvény elleni agitálást, Vettel szivárványos cipőben érkezett10:16 Hosszú a várakozás a röszkei autópálya-átkelőnél10:09 Egy beteg halt meg, 64 új fertőzöttet regisztráltak09:28 Ismét a buszsávok használatát ellenőrizték Budapesten08:55 A címvédő brazil röplabdázók legyőzték az amerikaiakat08:10 Cseh edzője szerint Magyarország egyik legnagyobb sportembere búcsúzott07:53 Kecskeméti repülőnap: számos légi és szárazföldi bemutató szerepel a programok között07:04 A japán kormány meghosszabbítja Tokióban a rendkívüli állapotot06:45 Telegdy Ádám ötödik 200 méter háton
24 óra legolvasottabbjai

Anyaország, Antimagyarizmus ::

Hiába mondja a dédunoka, hogy Osztróvszky József lengyel származású volt, a tótok őt is "magukévá tennék"

Reklám

Liszt Ferenchez, Benyovszky Mórichoz és királyainkhoz hasonlóan (lásd a lenti kapcsolódó anyagainkat.)
Szlovák nyelvű utcanévtáblák kihelyezéséről szavazhat pénteken a szegedi közgyűlés. A helyi szlovák önkormányzat azt állítja, Osztróvszky József "szlovák" származású volt, Kovács Gábor egyetemi tanár, Osztróvszky József dédunokája pedig szerintük hazudik.
Tavaly szeptemberben még támogatta a szegedi közgyűlés Haág Zalán (KDNP) vezette kulturális bizottsága, hogy a Szegedi Szlovák Önkormányzat az Osztróvszky utca 6. szám alatti ingatlan két utcafronti oldalára a magyar nyelvű utcanévtáblák mellé szlovák nyelvű – Ulica Osztróvszkeho, Ulica Telekiho – utcanévtáblákat helyezzen el. Akkor még azt is támogatta a kulturális bizottság, hogy az Osztróvszky utca és a József Attila sugárút sarkán lévő, magyar nyelvű Osztróvszky-tábla mellé szlovák nyelvű névmagyarázó tábla kerüljön azzal a szöveggel, hogy "Jozef Osztróvszky (1818–1899) – komisár a primátor slovenského povodu mesta Segedín." Magyarul: Szeged városának szlovák származású kormánybiztosa és polgármestere.
Amikor a helyi sajtó ezt megírta, vita kerekedett arról, hogy Osztróvszky József milyen származású volt. Levelet írt Osztróvszky József dédunokája, Kovács Gábor egyetemi tanár, aki közölte: az Osztróvszky család eredetileg lengyel származású volt, valamelyik ősük Lengyelországból települt át a Felvidékre, és innen kerültek Szegedre. Kovács szerint dédapja szlovák származása téves, és ezt semmiképpen sem lenne szabad egy emléktáblán megemlíteni.
Bár a november 25-i közgyűlés napirendjén szerepelt a táblák kihelyezése, Haág Zalán javaslatára levették a témát. Pénteken újra közgyűlés elé kerül az ügy. Racskó Tamás, a Szegedi Szlovák Önkormányzat elnöke elmondta: alapkérésük, hogy az Osztróvszky utca 6. szám alatti Nemzetiségi Ház két utcafronti oldalán, valamint a Dózsa-iskola Osztróvszky utca felőli homlokzatán a magyar mellett szlovák nyelven is szerepeljen az utcák neve. – Opcionális elemként továbbra is kérnénk az Osztróvszky-tábla mellé a szlovák nyelvű névmagyarázó táblát azzal a szöveggel, hogy "Jozef Osztróvszky (1818–1899) – vládny splnomocnenec v r. 1849, potom primátor mesta Segedín." Magyarul: Szeged város 1849-es kormánymegbízottja, majd polgármestere. Itt a "splnomocnenec", azaz "megbízott" fordulatot használtuk a helyes "komisár", azaz "biztos" szó helyett, hogy az újkori negatív konnotációt elkerüljük – mondta az elnök.
Racskó Tamás hangsúlyozta: továbbra is fenntartják, hogy Osztróvszky József "szlovák származású" volt. Ez szerinte történeti adatokkal és névtannal is igazolható. Az elnök ugyanakkor elmondta: annak érdekében, hogy az utcanévtáblákról mindenképpen megszülessen a közgyűlési döntés, lemondanak arról, hogy a szlovák eredetet a szlovák névmagyarázó táblán feltüntessék. Ha kell, el is állnak a szlovák névmagyarázó táblától.
A magyar utcanévtáblákkal azonos méretű és anyagú szlovák utcanévtáblák elkészítésének, elhelyezésének és karbantartásának költségeit teljes egészében a Szegedi Szlovák Önkormányzat finanszírozza.
(Délmagyar nyomán)
Kapcsolódó:

Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready