Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke szerint ki kell alakítani a Kárpát-medencei magyar nemzeti együttműködés, s ennek egy ágaként a "romániai" magyar nemzeti együttműködés rendszerét.

Alig egy éve még Markóval lengette a zászlót

Ha ehhez szükség van egy új pártra, vagy új választási közszereplőre Romániában, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács kész elmenni addig – mondta az MTI-nek Nagyváradon Tőkés László. Hozzátette: szervezetük erről egyeztet a RMDSZ, az MPP és az összes "romániai" magyar közszereplővel.
Ugyanakkor „az EMNT vállalja azt a felelősséget, hogy a Fidesz partnereként meghatározó szerepet játsszon a romániai magyar politika alakításában" – közölte Tőkés László.
A 2012-ben esedékes romániai országos választásokra utalva Tőkés László kifejtette: plurális magyar egységre, a magyar pártok és civil szervezetek együttműködésére van szükség a "romániai" magyar demokratikus fejlődés érdekében.
A pártosodás nem cél, de ha az MPP nem tudja betölteni nemzetpolitikai hivatását, az alternatíva szerepét, akkor – többek véleménye szerint – az EMNT-nek hozzá kell járulnia egy új politikai párt létrehozásához. Erről már zajlanak az egyeztetések – mondta a politikus, aki Orbánviktorelnökúr hatására a napokban cserélte le a hazug "összefogás" jelszót a csonkaországban már lejáratott "nemzeti együttműködés"-re. Az előző jó volt az RMDSZ-színekben való EP-be jutáshoz, az utóbbi pedig bevallottan az erdélyi Fidesz megalapításához látszik szolgálni - a jelek szerint tehát végleg ejtették Orbánék az ugyanerre a szerepre hivatott Szász Jenőt.
(MTI nyomán)
Kapcsolódó: