Péntek reggel második alkalommal ültek össze a parlamenti választáson mandátumot szerzett pártok képviselői, hogy előkészítsék az Országgyűlés május 6-ai alakuló ülését.
A megbeszélésen a házvezetés részéről - a szerdai egyeztetéshez hasonlóan - jelen van mások mellett Such György, az Országgyűlés Hivatalának főigazgatója, helyettesei, Bárány Tibor és Bakos Emil, a Köztársasági Elnöki Hivataltól pedig Haszonicsné Ádám Mária főigazgató.
A Fideszt ezúttal is Rogán Antal, Gulyás Gergely és Balla György, a KDNP-t Harrach Péter, Rubovszky György és Latorcai János képviseli. Az MSZP részéről Mesterházy Attila, Hiller István és Tóbiás József, a Jobbiktól Vona Gábor, Balczó Zoltán és Farkas Gergely, az LMP-től pedig Schiffer András, Szél Bernadett és Vida Attila vesz részt a tárgyaláson.
A szerdai mintegy háromórás zárt egyeztetésen a parlamenti tisztségviselői posztok elosztásáról sikerült megállapodniuk a pártok képviselőinek, a bizottsági struktúráról azonban vita volt.
Az új parlamenti ciklusban is várhatóan öt ülésvezető alelnöke és tíz jegyzője lesz az Országgyűlésnek. Előbbiek közül kettőt jelöl majd a Fidesz, egyet-egyet pedig a KDNP, az MSZP és a Jobbik. A jegyzői helyekre három képviselőt delegál a Fidesz, kettőt-kettőt a KDNP, az MSZP és a Jobbik, egyet pedig az LMP.
A Fidesz az eddigi 20 helyett 14 testület felállítását javasolta a 386 helyett 199 tagú parlamentben, az ellenzéki frakciók azonban vitatták a kormánypárt előterjesztését. Az MSZP, a Jobbik és az LMP egyaránt szeretné, ha a jövőben is lenne önálló foglalkoztatási bizottság.
Vita várható arról is, hogy melyik ellenzéki frakció képviselője vezesse a nemzetbiztonsági bizottságot, mivel az MSZP és a Jobbik is jelezte erre vonatkozó igényét. Az eddigi szokásjog alapján a legnagyobb ellenzéki frakció kapta ezt az elnöki posztot.
Az új Országgyűlésben összesen öt bizottságnak lehet ellenzéki vezetője.
(MTI)