Fokozott figyelemre intik a vadásztársaságok, illetve -kamarák az autósokat a következő időszakban, mert tart az őzek párzási időszaka. Ilyenkor a vadak nemcsak éjszaka, de nappal is kiugranak az útra. Ha bekövetkezik a szerencsétlenség, és az autós elüti a vadat, az közúti balesetnek minősül, így ennek megfelelően kell eljárni.
Az őznász nagyjából július közepétől augusztus közepéig tart, és ilyenkor a bak csak semmit nem lát, csak a sutát, és „teljesen elborult aggyal követi tűzön-vízen át” – magyarázta a Veszprém Megyei Vadászkamara titkára az M1 péntek reggeli műsorában. A nyaralások miatt pedig több az autó, így nagyobb a balesetveszély, gyakoribb az ütközés is, miután pedig az őzek nem figyelnek a járművekre, a sofőröknek kell óvatosabbnak, a szokásosnál lassabbnak lenniük - hívta fel a figyelmet a szakember.
A 10-12 napos üzekedés az ország déli részein kezdődik, és innen húzódik felfelé. Kevés autós tudja, hogy az utat átszelő állatot még több is követheti, érdemes ezért erre is figyelni, és óvatosnak lenni - emlékeztetett Baracskay.
Ha mégis bekövetkezik a baj, akkor a jogszabály szerint „két veszélyes üzem” találkozásáról van szó, és mindenki (autós, vadgazdálkodás) a saját kárát viseli. Nyugat-Európában az ilyen káreseményeket a kötelező biztosítás fedezi, és jó lenne ezt Magyarországon is megoldani, mert megkönnyítené a kárrendezést – mondta a szakember. A vad egyébként élelmiszernek számít, úgy kell vele bánni, mint a húspultokon lévő árukkal, így az ütközés miatt elpusztult állatok emberi fogyasztásra nem kerülhetnek - tette hozzá Baracskay Lajos.
(MTI)