Szetey Gábor felbukkanása a Gyurcsány-éra politika élvonalában sokakat meglepett: az addig a multinacionális cégek alkalmazásában álló fiatal üzletember hirtelen a magyar közalkalmazotti reform szakértőjeként a semmiből bukkant fel. Szetey elkötelezettségéről és képességeiről Gyurcsány már korábban meggyőződhetett: a közhiteles cégadatok szerint a kilencvenes években üzleti kapcsolat állt fenn köztük. Szetey százezer forint névértékű üzletrészét egy forintért engedte át, illetve adta el Gyurcsány cégének.

Gyurcsány és Szetey üzleti kapcsolatának története 1996 májusában kezdődött. Ekkor Szetey amellett, hogy a TMI Hungary Kft. ügyvezetője volt, 90 százalékos üzletrészt birtokolt a cégben. Ebből adott el 40 százalékot a Gyurcsány-cégbirodalom zászlóshajójának, az Altus Rt.-nek. Ennek megfelelően Szetey Gábornak 50, az Altus Rt.-nek 40 százaléknyi részesedése keletkezett a kft.-ben, a maradék 10 százalék pedig egy magáncég, az Inside Kft. tulajdona maradt. A TMI Hungary Kft. egymillió forint törzstőkével rendelkezett. A jó nevű amerikai céghez kötődő, humán képzéssel, fejlesztéssel és tanácsadással, valamint menedzserképzéssel foglalkozó vállalkozás tulajdonosi szerkezetében azonban néhány hónappal később – a cégbírósági dokumentumok szerint augusztus elsején – újabb változás történt. Szetey Gábor a maradék 50 százalékos üzletrészéből tíz százalékot eladott egy magánszemélynek. E 10 százaléknyi vagyon névértéke 100 ezer forint volt, Szetey viszont 1,280 millió forintért adott túl rajta. Néhány hónappal később – a közhiteles cégadatok szerint december 31-én – Szetey Gábor megszerezte az Inside Kft. tízszázalékos üzletrészét, s még ugyanezen a napon e tízszázalékos részesedését Szetey azon frissiben eladta egy másik Gyurcsány-érdekeltségnek, a Perfekt Rt.-nek.

E százezer forintos üzletrész azonban nem a pár hónappal korábbi, 12-szeres áron cserélt gazdát közöttük, hanem mindössze egy forintért került a Gyurcsány vezette Perfekt Rt. birtokába. Mindeközben a cég életében – legalábbis a cégbírósági adatok szerint – semmiféle lényeges változás nem történt.
Így azt, hogy ezeknek a különös tranzakcióknak valójában mi értelme lehetett, ma már nehéz kitalálni. A cég egyébként mint afféle magyar vándor a későbbiekben hányódott a Perfekt és az Altus között – hogy mi célból, szintén rejtély, de annyi bizonyos: ez a történet egy igaz barátság bizonyítéka is lehet.

(MN)