Büntetőeljárás indult az ellen a hajdúdorogi férfi ellen, aki a Nébih szerint több mint száz nagytestű juhászkutyát tartott rossz  körülmények között a telepén.
A többszörösen is díjazott tenyésztő nem érti, miért bántják, a Debreceni tévének például azt nyilatkozta, hogy csak az időjárás miatt koszosak az állatok, a feljelentést tevő Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei szerint viszont a látottak bőven megalapozzák az eljárást.
Az ebek nem voltak elkülönítve nemek és korosztály szerint, tehát a kölyökkutyák ott voltak a nagytestű kutyák között. Csak az állatoknak egy kis része volt megfelelően elhelyezve, a többi szabadon volt a sárban vagy a kutyaházakhoz láncolva.
Sőt a többi eb között egy elpusztult kutyatetem is volt – magyarázta Helik Ferenc, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kiemelt ügyek igazgatóságának vezetője.
A Nébih egyébként bejelentés alapján tartott ellenőrzést a kutyatenyészetben. Három telephelyen több mint 100 nagytestű juhászkutyát találtak – mondta Helik Ferenc.
Jelenleg két eljárás van folyamatban. Egyrészt a Nébih egy azonnali állatvédelmi eljárást indított, de ismeretlen tettes ellen feljelentést is tett a rendőrségnél, így zajlik egy büntetőeljárás is.
Amíg a rendőrségi eljárás nem zajlik le, addig nem lehet megmondani, hogy mi lesz az állatok sorsa.
"Belebetegedtem" - megszólalt a gazda
Nehezen állt a Kossuth Rádió mikrofonja elé a hajdúdorogi tenyésztő. „Belebetegedtem. Ez nagyon-nagyon megviselt, mert ezek a kutyák a gyerekeim. Ők pótolják nekem azt, hogy elvesztettem a gyerekem” – mondta el a Hajnal-tájnak a tenyésztő.
(Kossuth Rádió nyomán)