Az angolok hozzászoktak ahhoz, hogy birodalomépítők, és nem gondolkodtak soha európai keretekben – jelentette ki Frank Tibor történész a Kossuth Rádió Szonda című műsorában.
Nem európai országként tekintettek soha magukra, az európai kontinens tőlük „biztonságos távolságra” helyezkedik el – fogalmazott a szakember, aki kiemelte, hogy több mint ezer éve nem járt hódító a brit szigeteken, ami egy egészen más történelmi tudatot eredményez, mint amivel mi rendelkezünk.
Belépésük az Európai Unióba nem egy átgondolt lépés volt, és nem is következett logikusan az előzményekből. Nem egy birodalomépítési lépés volt, hanem egy birodalomszerű képződményhez való csatlakozás, amely a hagyománytól, a gondolkodásmódtól, a szociálpszichológiai tradícióktól idegen Angliában. Ők urai a világnak, és nem társai a többi országnak – hangoztatta.
Az európai létezés nem vonzó csomó angliai állampolgár számára, a függetlenség, az Európán kívüliség és a világgal való szorosabb összetartozás pedig nagyon erős angol gondolat – szögezte le.
Frank Tibor úgy véli, egy elég markáns elitcserére kerül sor Nagy-Britanniában. Ez a folyamat már el is kezdődött, keresik David Cameron brit miniszterelnök utódját. A kilépési folyamat már megindult, ezt visszacsinálni már nem lehet – tette egyértelművé.
(Kossuth Rádió)