Nem fenyegette meg közvetlenül újabb támadással az Egyesült Államokat Oszama bin Laden. Az al-Kaida vezetője három év után először küldött videóüzenetet, s ez George Bush amerikai elnök szerint intő jel arra, hogy veszélyes világban élünk, egyúttal azt bizonyítja, hogy Irak a szélsőségesek elleni háború része.

A harminc perces videóüzenet több utalást is tartalmaz közelmúltbeli politikai történésekre, például Gordon Brown brit kormányfő kinevezésére és Nicolas Sarkozy elnökválasztási győzelmére. A szalag egyértelmű bizonyíték arra, hogy Oszama bin Laden még életben van - bár az amerikai hadsereg hat éve folytat utána hajtóvadászatot, és 25 milliós vérdíjat tűzött ki a fejére.

Az üzenet az amerikai népnek szól, amelyet az ak-Kaida vezére felszólít: "tegyék magukévá az iszlámot", ha "le akarják állítani" az iraki háborút.

George W. Bush amerikai elnök szombaton az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) csúcstalálkozóján fűzött megjegyzést - ritka alkalomként - az előző nap a világhálón megjelent felvételhez.

A szalag, mint mondta, "emlékeztető arra, hogy a világ, amelyben élünk, veszélyes, egyszersmind arra is, hogy össze kell szednünk magunkat, hogy megvédjük népünket ezektől a szélsőségesektől, akik ártatlanokat gyilkolnak, hogy elérjék politikai céljaikat".

Bush érdekesnek nevezte, hogy bin Laden szónoklatában kitért az iraki háborúra. Szerinte ez intő jel arra, hogy "Irak a szélsőségesek elleni háború része". Mint hozzáfűzte, ha az al-Kaida tagjai Irakot emlegetik, az csak azért van, "mert el akarják érni céljaikat Irakban, ami nem más, mint kiűzni minket onnan."

Amerikai titkosszolgálati szakértők helyi idő szerint péntek este Washingtonban megállapították: a bin Laden-videón valóban az al-Kaida szaúdi vezérének hangja hallható.

A videóüzenethez csatolt fotón Oszama bin Laden öregebbnek látszik, mint az elmúlt években róla készült képeken, ám szakálla a korábbi őszülő helyett feketés színű. Egyes nyugati értesülések szerint az al-Kaida vezetője súlyos vesebetegségben szenved.

(Info Rádió)

Kuruc.info kommentár: Kommentár helyett ,az angolul értő olvasóink számára ajánljuk megtekintésre az említett videófelvételt, teljes hosszában, angolul feliratozva.