Az Alkotmánybíróság napokban meghozott döntése miatt utasíthatja el a Fidesz a sajátjától egyetlen mondattal eltérő jobbikos Alaptörvény-módosítást és a letelepedési kötvények kivezetését. A kormányzó párt úgy tesz, mintha a testület döntése teljes védelmet nyújtana hazánk számára, pedig ez nem igaz. Az Alkotmánybíróság döntése csak arra vonatkozik, hogy az Unió egyes döntései kapcsán vizsgálható, hogy azok sértik-e Magyarország szuverenitását.
Bár az elvi döntés helyes, de továbbra sem tudni, hogy az Európai Bíróság miként fog dönteni kvótaügyben. Emiatt az Alaptörvény módosítása égetőbb mint valaha, hisz ha negatív döntés születik Magyarország számára az ügyben, akkor szükség lesz a döntés Alaptörvény-ellenességére is mint támaszra.
Így amennyiben a Fidesz tavasszal sem akarja módosítani az Alaptörvényt, újabb kockázatnak teszi ki hazánkat a kvóták kérdésében, hisz nagyon nehéz lesz más uniós országok döntéseire hivatkozni az ügyben - írja közleményében Staudt Gábor, a Jobbik frakcióvezető-helyettese.