Speciális honlapot indítanak a tűzszerészeknek, egy helyen válnak elérhetővé a legmodernebb eszközökkel kapcsolatos információk - írta pénteki számában a Magyar Hírlap.
A lapnak Katona Zoltán, a felvidéki Trencsénben működő NATO Kiválósági Központ technológiai osztályának a Magyar Honvédségtől delegált vezetője elmondta: a fő cél, hogy a NATO-államok és a szövetség partnerei az adatbázishoz hozzáférve fejleszthessék tudásukat.
Zoom
Tűzszerészek építési munkák közben előkerült 10 kilogrammos, FRAG-20 típusú, amerikai repeszbombánál az Aeropark repülőgép-múzeum mellett, a Liszt Ferenc-repülőtér 2B termináljához közel 2017. március 16-án (MTI Fotó: Mihádák Zoltán)
A rendszer legfőbb értelme a biztonság: ha akár egyetlen katonával kevesebb sérül meg, már megérte a befektetett energia – vélekedett az alezredes.
A folyamatosan frissülő adatbázisban nemcsak a leginkább ismert lánctalpas-kerekes tűzszerészrobotokat vagy a vegyi és elektronikai felderítő eszközöket teszik közzé, hanem sok más speciális felszerelést is.
Az alezredes úgy fogalmazott: a legfelkészültebb parancsnok sem ismerhet minden típust, ráadásul a felhasználók, azaz a katonák véleményét is megosztják a berendezésekről.
Valós veszély, hogy a terroristák a javukra fordítják az adatbázist, azonban többszörös biztonsági szűrés után lehet csak regisztrálni a honlapra, így ellenőrizni tudják a jelentkezők kilétét – mondta.
Katona Zoltán azt is megemlítette, hogy egyik projektjük keretében egy olyan felölthető mesterséges külső robotváz hadseregbeli használhatóságát vizsgálják, amellyel kitágíthatóak az emberi képesség határai.
(MTI nyomán)