Az ideiglenes Felvidéken állomásozó Jan Slota pártjának (SNS) szintén szélsőségesen magyarellenes alelnökének nyilatkozata szerint pártjuk az EU-hoz fordul a Magyar Gárda betiltásának érdekében. A hungarofóbok felveszik a kapcsolatot Szerbiával és Romániával is. Vajon miért nem egyeztetnek Ausztriával, Szlovéniával és Horvátországgal?

Gál Gábor jogász (MKP) szerint önmagában az a tény, hogy valaki egy külföldi szervezet tagja, nem büntethető. „Ha bejegyzett szervezet, s a magyar hatóságok úgy ítélik meg, hogy alapszabálya és tevékenysége összhangban van a magyar jogrenddel, a magyar alkotmánnyal, akkor ez legális. Egy civil szervezetben, egy társulásban való részvétel nem lehet büntetendő” – nyilatkozta a felvidéki Új Szónak Gál.

Anna Belousovová szerint a magyar jogrend nem felel meg az EU normáinak, amit bizonyít, hogy Magyarországon képtelenek betiltani olyan szerveződést, mint a Magyar Gárda. Belousovová úgy véli, „ez a játszma veszélyes fordulatot vett, amely fölött az államhatalomnak nem szabad elsiklania”. A szlovák diplomáciának határozottabban kellene fellépnie. Az EU-t kellene figyelmeztetnie, mivel a „Pozsony–Budapest vonalon semmi sem oldódott meg”, sőt Szlovákiának a trianoni szerződés által érintett országokkal, Romániával és Szerbiával is egyeztetnie kellene.

„Nem értem a Szlovák Nemzeti Pártot” - nyilatkozta lapunknak Vona Gábor. „A Magyar Gárda törvényes keretek között mûködik, minden hazai és uniós jognak megfelelünk, az egyesületi jog szabályozza mûködésünket. Mindaddig, amíg nem sértünk sem hazai, sem nemzetközi jogot, nem értem, milyen alapon tiltanának be bennünket. Amit én nagyon felháborítónak tartok, az éppen a Szlovák Nemzeti Párt politikája. De amíg nem sért törvényt, joga van a véleményéhez meg a mûködéshez, erről szól a demokrácia.”

Mintegy 100 felvidéki jelentkezett

„Nincsenek szlovákiai magyar tagjai a Magyar Gárdának, és vasárnap sem avatunk szlovák állampolgárokat” – nyilatkozta lapunknak Vona Gábor, a Magyar Gárda vezetője. Ám hozzátette, az interneten számos felvidéki, kárpátaljai, erdélyi és délvidéki magyar jelentkezett már gárdistának, eddig nagyjából 5000-en. „Mivel még nem dolgoztuk fel az adatokat, nem tudom, hány érdeklődő van Szlovákiából, körülbelül százra becsülöm a számukat” – mondta Vona. Hozzáfûzte, tagtoborzásra nem készülnek sehol, Magyarország területén sem.

(Barikád, Új Szó)