Egyelőre nincs nyoma annak, hogy Csatáry Lászlót 20 év börtönbüntetéssel sújtották volna Magyarországon, a Magyar Országos Levéltárban nincsenek iratok a vélelmezett perről - olvasható a keddi Népszabadságban.
Balassa Zoltán kassai történész szerint nemcsak "Csehszlovákiában", hanem Magyarországon is született verdikt Csatáry László ellen - a férfit szerinte húsz év börtönbüntetéssel sújtották -, de ennek egyelőre nincs nyoma.
A Népszabadságot Csízi István, a Magyar Országos Levéltár megbízott főosztályvezetője arról tájékoztatta, hogy a levéltár csupán a másodfokú jogszolgáltatási szervek - tehát a Népbíróságok Országos Tanácsa és a Népfőügyészség - iratait őrzi, ezek között pedig nem található Csatáry László büntetőügyére vonatkozó irat.
A lappal a Pécsi Törvényszék elnöke korábban közölte, hogy a verdiktnek ott nincs nyoma, a Kúria sem tud ilyen ügyről, és a megyei levéltártól ugyanezt a tájékoztatást kapták. Csatáryt nem találták sem az egyes büntetőügyeket rögzítő lajstromkönyvben, sem az eljárás alá vontak nevét tartalmazó névmutatókönyvben.
A napilap forrásai jelezték: a legvalószínűbb az lehet, hogy itthon Csatáryval szemben nem hoztak ítéletet. Ezt valószínűsíti, hogy az állítólagos gettóparancsnok a jelenlegi Magyarország területén kívül követte el a "háborús bűncselekményeket". Az sem tűnik életszerűnek - fogalmaztak a Népszabadság informátorai -, hogy egy Veszprémben elfogott "háborús bűnöst" Pécsett ítéltek volna el. Ennek a korabeli szabályok szerint sincs ésszerű magyarázata. Ennek ellenére szakértők további kísérletet tesznek arra, hogy a vélelmezett ügy nyomára bukkanjanak.
Balassa Zoltán a közelmúltban "szerezte azt az információt", amely szerint az emberiség elleni bűncselekménnyel megvádolt Csatáry Lászlót 1945 júniusában Veszprémben letartóztatták, majd nem sokkal később Pécsen húsz évi börtönbüntetésre ítélték.
(MTI nyomán)
Kapcsolódó: