Ferenczi Henrik, az Új Magyar Gárda főkapitány-helyettese arról tájékoztatott, hogy buszaikat feltartóztatja a rendőrség, vegzálva a gárdistákat.
A legdurvább visszaélés a Pest megyéből indult buszukkal történt, melyet rendőrautó vezet fel és kísér be rendszeresen olyan pihenőhelyekre, ahol más és más rendőrparancsnokságok ügyeletes Pintér-pribékei igazoltatják a magunkfajtákat, az időt húzva, hogy ne érjenek oda a Jobbik miskolci rendezvényére.
A visszaélésszerű rendőri intézkedések megakadályozása érdekében törvénymódosítást nyújtott be a Jobbik a múlt hónapban, melyet azonban a kormánytöbbség tárgysorozatba sem vett, így napirendre sem kerülhet, hiába rendszeres a rendőrbűnözés e fajtája - közölte szerkesztőségünkkel Novák Előd, a Jobbik alelnöke.
Frissítés (17:20)
Gyülekeznek a jobbikosok, de csúszik a kezdés, mert megvárják a pintérőrség által feltartóztatott bajtársakat. A Boon szerint a tüntetők több százan vannak a feltartóztatott buszok nélkül.
Zoom
A rendőrök intézkedtek néhány most érkezett formaruhás férfival szemben, akik oroszlános dzsekit viseltek. A rendőrök most igazoltatják őket, egyelőre nem tudni, mi történik majd velük.
17:35:
Időközben több busz is befutott azok közül, amiket vártak. A helyszínen a ruhájukon Magyar Nemzeti Gárda feliratot viselő emberek is láthatók, tizenketten néma vigyázzban állnak.
Zoom
A Himnusz eléneklésével elkezdődött a rendezvény.
17:41:
Jakab Péter, a Jobbik miskolci alelnöke nyitotta meg a rendezvényt. Mint elmondta: a mostani megmozdulással tiltakozni akarnak Miskolc leépítése ellen. Kijelentette: a hideggel együtt visszajönnek a "fészekrakók" is, de az itt élők is élni akarnak, és élni is fognak. Ezt követően felkonferálta Egyed Zsolt jobbikos országgyűlési képviselőt. Ő egyebek között arról beszélt: Magyarország szociális, gazdasági és morális válságban van, mert az elmúlt 22 évben olyan emberek vezették, akik mindennel foglalkoztak, csak azzal nem, hogy a magyar emberek számára élhető környezetet teremtsenek. Miskolcot halmozottan sújtja a jelenlegi helyzet, mert az Avason élőknek meg kell birkózniuk a fészekrakóproblémával is.
17:49:
Egyed Zsolt arról is megosztotta a gondolatait a jelenlévőkkel, hogy milyen sorsuk van az Avason azoknak, akik egy élet munkája árán vettek lakást, és most kiszolgáltatott helyzetbe kerültek, még a "fészekrakók" számláját is ők fizetik. Felszólította a megjelenteket, hogy legyenek erősek, álljanak ki egymásért. A jövőről így fogalmazott: Matolcsy György megnyomorítja a szegényeket az újabb bejelentett megszorító intézkedésekkel. Hangsúlyozta: a Jobbik a városok és az ország kormányzására készül.
A “devizarabszolgák” miskolci képviselője is szót kapott, aki a devizahitelesek kilátástalan helyzetéről beszél.
17:59:
Miklós Árpád, a Jobbik megyei elnöke a szónoklatát azzal kezdte, hogy ha Magyarországon magyar emberek a magyar élet menetét szervezik, annak két oka lehet: a feltűnési viszketegség, vagy pedig az, hogy azt érzik, az utolsó órában fel kell hívni a figyelmet kiszolgáltatott helyzetükre.
18:10:
Miklós Árpád beszélt még a "fészekrakók" Avasra kerüléséről. Mint elmondta: “magyar bűnözők” segítették hozzá ezeket az embereket, hogy beköltözzenek olyanok közé, akik egy élet munkájával szerezték meg a lakásukat. Ostorozta a Fideszt, amiért két év alatt nem sikerült megoldani a problémát.
Miklós Árpádot Vona Gábor pártelnök követte a színpadon, jelenleg ő beszél.
18:26:
Vona Gábor azt mondta: feltették neki a kérdést, hogy rasszista nagygyűlés-e, ami az Avason zajlik. Ezt hosszasan válaszolta meg. Többek között azt mondta: nem tartja magát rasszistának. Magyarországon nem cigánygyűlölet, hanem magyargyűlölet van, mert azt a cigány embert, aki Magyarországot tekinti a hazájának, Magyarországért dolgozik, azt ő a testvérének tekinti. Véleménye szerint azok a rasszisták, akik valamilyen formában, akár pozitívan is megkülönböztetik a magyarságtól a cigányokat. A magyar ember békét, nyugalmat és munkát akar – tette hozzá.
Zoom
A Jobbik programjával kapcsolatban a párt elnöke az őszinte beszédet jelölte meg a legfontosabbnak, mert amíg nincs meg a diagnózis, a gyógymódot sem lehet megtalálni. Beszélt arról is: meg kell állítani a cigányság körében tapasztalható népességrobbanást, mert különben Magyarországon hamarosan csak hárommillió nyugdíjas lesz, és a többi cigány ember. Kettőnél több gyermek után nem adnának családi pótlékot, csak adókedvezménnyel ösztönöznék a gyermekvállalást. Bevezetnék a szociális kártyát, amit szociális bolthálózatban lehetne használni.
18:30:
Az egyik avasi bolt mellett összegyűlt körülbelül ötven ellentüntető, akik “Nácik haza!” felkiáltással fogadták a jobbikos menet tagjait. Ők az ismert rigmusokkal válaszoltak. A rendőrség kézben tartja a helyzetet, az ellentüntetőket körbevették, a menet rendőrsorfal között halad.
18:27:
Ebben a pillanatban indult el a menet, Vona Gáborral az élen. Égnek a fáklyák. Az Avas kettes ütemén halad majd a menet.
18:40:
A menet derékhada elhaladt az avasi nagyposta előtt, a vége még mindig nem látszik. Időközben az egyik panelházból petárdát dobott ki valaki, senki sem sérült meg.
18:46:
A menet bekanyarodott a Gesztenyés utcába, itt is végig biztosítják a rendőrök az utat. Ezekben a lépcsőházakban már laknak "fészekrakók". A házakban csend van.
19:01:
A menet lassan visszatér a kiindulási helyére, az oszlop eleje már megérkezett a Platánhoz. A tömeg a színpad körül csoportosul, ahol korábban a szónokok beszéltek. Az egyik szervező szerint ezren vehettek részt a felvonuláson.
19:06:
A menet teljes egészében megérkezett a Platán előtti térre, ahol a résztvevők elénekelték a Szózatot és a Székely himnuszt.
Jakab Péter az “utolsó szó jogán” még üzent a fészekrakóknak, hogy legjobb lesz, ha maguktól mennek el az Avasról.
A Barikád.hu szerint több mint ezren vettek részt a Magyar Élet Menetén.
A híroldal így foglalja össze a Jobbik elnökének beszédét (tőlük származnak az alábbi képek is):
Vona Gábor beszédében megköszönte a jelenlévőknek, hogy, vállalva a nézeteiket s a magyarságért folytatott harcot, eljöttek a rendezvényre. Mint mondta, a mai világban már az is bátorság, ha valaki kiáll elvei és magyarsága mellett, hiszen ezért többen pocskondiázzák és támadják.
Zoom
Vona Gábor visszaidézte az újságírókkal a rendezvény előtt folytatott beszélgetéseit, amelyben azt kérdezték tőle, miért pont Avason tartják a tüntetést. Mint mondta, az ország sajnos bármely tereületén lehetne hasonló demonstrációt tartani, ám a miskolci Avas lakótelep tökéletes példája a cigánybűnüzés sújtotta területnek, ahol a közbiztonsági és az egészségügyi állapotok siralmas helyzetet mutatnak.
Vona Gábor közölte: nem ez az ország egyetlen pontja, ahol hatalmas probléma van a közbiztonsággal, példaként hozva fel Kerecsendet, ahol néhány napja véresre vertek és kiraboltak egy idős házaspárt.
Zoom
"Nem fogjuk hagyni, hogy Magyarországon büntetlenül támadjanak magyar emberekre, ugyanis Magyarország magyaroké, éppen ezért a Jobbik és a hazai nemzeti szervezetek vonulást tartanak, jobb közbiztonságot követelve vasárnap Kerecsenden. Jogegyenlőség mellett kötelességegyenlőséget követelünk, csak annak lehet joga, aki a kötelességének eleget tesz, mások jogait tiszteletben tartva éli életét" - mondta a pártelnök.
Vona Gábor kijelentette, nem a cigány emberekkel van a Jobbiknak problémája, hanem azokkal, akik megkeserítik sajátjaik és a többségi társadalom életét.
Zoom
Felháborítónak nevezte azt, ahogy a hazazi politikai vezető réteg homokba dugja fejét a probléma elől. Példaként említette a Gyöngyöspatáról készült jelentést, amit ha vki úgy olvas el, hogy nem ismeri a tényeket, azt gondolhatná, hogy idős rasszista nénik az éj leszállta után rendre megtámadják a munkában megfáradt jámbor cigányokat.
Zoom
"Vannak szegény emberek? Vannak. Elmennek lopni, rabolni, ölni? Nem. Nem mi vagyunk rasszisták, hanem azok, akik a magyarságukat megvallókat üldözik, gyalázzák, egy bűnöző réteget pedig védelmükbe vesznek. Rasszista az, aki vörös festékkel önti le nemzeti jelképeinket, azok a cigány vezetők, akik csak pozícióban ülnek, de semmit se törődnek a cigánysággal. Rasszisták azok, akik a mai Magyarországon kialakult tarthatatlan helyzetet továbbra is elhallgatják, támogatják" - hangsúlyozta.
Zoom
Vona szerint meg kell szüntetni a megélhetési gyermekvállalást, éppen ezért a gyermekek utáni adókedvezmény bevevezését támogatják. Kiemelt jelentőségűnek tartják a szociális kártya rendszerének kiépítését, ugyanis így a megfelelő helyekre kerülnek a pénzek, a szociális bolthálózatban pedig magyar termékeket lehetne vásárolni a juttatásokból, amellyel így munkahelyek is teremthetőek.
"A Jobbik szegregálni akar? Igen, abban az értelemben, hogy szét akarja választani a tisztességest a tisztességtelentől, az építőt a rombolótól" - mondta Vona.
Zoom
A Jobbik elnöke kiemelt jelntőségűnek tartja a csendőrség felállítását, a cigány-magyar együttélést vizsgáló parlamenti bizottság felállítását és a legsúlyosabb bűncselekmények elkövetőinek büntetésére a halálbüntetés visszaállítását. "Nem fogjuk hagyni, hohgy Magyarországon magyar embrereket büntetlenül támadjanak, kiraboljanak, meggyilkoljanak, az ilyen esetekre rendre felhívjuk majd a figyelmet és személyes jelenlétünkkel szabunk gátat ezeknek az eseményeknek" - zárta mondandóját.
Az Index beszámolója szerint Vona azt is megígérte, hogy "véget vetünk a cigánymercik korszakának! Meg fogjuk tőlük kérdezni, hogy kispofám, honnan van a fukszod és a luxusautód. Aki nem tud elszámolni vele, attól el fogjuk kobozni" - ezzel nagy sikert aratott.
A legnagyobb tapsot az az ígérete váltotta ki, hogy a Jobbik be fogja vezetni a halálbüntetést. A Jobbik elnöke úgy vélte, hogy "nem a jobbikosok a rasszisták, mert ők azt mondják, hogy a törvény mindenkire vonatkozzon." Az igazi rasszizmus ugyanis a magyargyűlölet. Vona azt is megígérte, ha ők nyernek a választásokon, rendőrség helyett olyan csendőrséget fognak csinálni, "ami az embereket védi, nem pedig Ádert és Orbánt 13 milliárdból."
A cigány témánál azt is megjegyezte: "aki nem dolgozik, az ne is szüljön gyereket."
Az Index szerint nagyjából ezerötszáz fős tömeg gyűlt össze a Jobbik megmozdulására.
(Boon.hu - Barikád.hu - Index nyomán)