Trianon-emlékművet avattak a főváros XIV. kerületében, a Thököly út és a Dózsa György út kereszteződésében szombaton.

Az alkotáshoz Zugló erdélyi testvérvárosa, Alsórákos egy 8,5 tonnás bazaltkövet ajánlott fel, azon áll Domonkos Béla szobrász emlékműve, egy turulmadár kettős kereszttel.

Ferdinandy István (Fidesz-KDNP), Zugló alpolgármestere ünnepi beszédében azt mondta: a turul a magyarság együvé tartozásának jelképe, közös jelkép, amely nem kisajátítható, és semmilyen megosztó tartalom nem fűződik hozzá. Mint mondta, azt szeretné, ha az emlékműben "nem a nemzeti sorstragédiát látnánk meg, hanem a nemzeti összetartozásunk jelképévé válna, és emlékeztetne arra, hogy az elszakított területeken élők egytől egyig honfitársaink, magyar nemzetünk elválaszthatatlan tagjai".

Az emlékmű felállítását Markó Elemér István, a Jobbik kerületi képviselője kezdeményezte. Az ünnepségen mintegy 150-en vettek részt, köztük a Jobbik kerületi szervezete, több ifjúsági tagozata és a Magyar Nemzeti Gárda tagjai. Csaknem húsz ellentüntető is megjelent, köztük a Demokratikus Koalíció politikusai, akik Stop Turul! feliratú papírlapot tartottak fel.
(MTI)
Frissítés: Olvasónk képei a Degenerált Koalíció magyargyűlölőiről:
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom