Celldömölkön az egykori MSZMP-s, KISZ-es társulat a magánosítás jelszava alatt tette rá kezét a nemzet vagyonára. A Ság hegy alatti városban Söptei Józsefné MSZP-s alpolgármesternek és elvtársainak szorgos munkával elért gyarapodásáról már közöltünk részleteket. Söptei Józsefné és a két évvel ezelőtt elhunyt tulajdonostársa, Dudás Ernőné két lánya között durva, még komcsiverésbe is torkollt küzdelem folyt a koncért. Söpteiné végül nagy összegért eladta a Cell-Modul Kft.-t, ám továbbra is tulajdonában van az egykori honvédségi laktanyából kialakított Vasvirág Hotel.
Zoom
A Cell-Modul Kft. kívülről
A MÁV Építési Főnökség Celldömölk nevű cég 1993-ban megkezdett fokozatos elprivatizálása (magyarán: az elvtársak általi lenyúlása – A. G.) után létrejött Mávépcell Kft. „elit” tulajdonosai között meg kell említenünk Söptei Józsefné, Kiss Imre, Dudás Ernő, Dudás Ernőné, Bali János és Kovács Győző elvtársakat. Kovács Győző, a Celldömölkön vörös nyakkendős komcsiként ismert sikeres vállakozó a mai napig büszkélkedik az úgynevezett „marxista egyetemen” szerzett „diplomájával”. Az igazság viszont az, hogy Kovács elvtárs botcsinálta lakatosként kezdte politikai, majd gazdasági ámokfutását. Ez a komcsi 2001. óta a Pannónia-Security Kft. ügyvezető igazgatója. A hajdani KISZ-titkár cége őrzés-védelmi és technikai vagyonvédelmi feladatokat lát el Celldömölkön, illetve az ország más településein.
Kovács Győző ifjúkommunista mozgalmár már régebben, a mostani cége alapítása előtt összerúgta a patkót a nálánál jóval idősebb Söptei Józsefné elvtársnővel. Akkor került sor a kenyértörésre, amikor Kovács Győző az év végi milliós céges jutalomból (amit a ténylegesen dolgozók zsebéből húznak ki minden évben az privatizáló elvtársak – A. G.) Celldömölkön vett magának egy házat. Elkövette azonban azt a végzetes baklövést, hogy a lakóingatlan felújításakor Söpteiné engedélye nélkül a fejőstehén Mávépcell Kft. munkásait alkalmazta, természetesen munkaidőben. Amikor mindez Söpteiné tudomására jutott, rögvest kitette Kovács elvtárs szűrét, mert régi jó komcsi beidegződése szerint nem szereti, ha a háta mögött intézkednek...
Zoom
A Cell-Modul Kft. a kapun belül
Celldömölk egyik posztkommunista sötét ügyletele az 1967-ben alapított celldömölki Kermodul Kft., az egykori budapesti központú Keripar 4. számú gyáregysége, amely végül is a tőkeerős befektetői háttérrel rendelkező Cell-Bahn Bau Kft. tulajdonába került. A tőkeerős szó itt nagyon fontos tényező, mert a fentebb említett elvtársak, Söptei Józsefné és Dudás Ernőné a Mávépcell Kft.-ben akkor még tulajdonosi státusszal rendelkeztek és az abból kimenekített pénzt az általuk létrehozott Cell-Bahn Bau Kft.-n keresztül a fillérekért megvett Kermodul Kft.-be fektették. A Kermodul Kft.-ből névváltoztatás útján pedig Cell-Modul Üzletberendezéseket Gyártó Kft. lett, amely céget a „vasútbűnözők” 2003. május 19-én indították el a pénzkimentés útjára, természetesen ismét a saját zsebük megtömése céljából.
Celldömölkön van egy másik érdekes elő- és utóéletű tulajdon is. A vasút vagyonát szétlopó elvtársak először fillérekért fölvásárolták a volt celldömölki honvédségi laktanyát a Sági út 56. szám alatt, majd átépíttették, csinosították és az épületben létrehozták a Vasvirág Hotelt, amelynek címe megegyezik a Cell-BahnBau Kft. címével. Söptei Józsefné EU-s pénzek lehívásával 2008-ban (!) felújíttatta a Vasvirág Hotel 39 szobás épületét. A 200 milliós beruházást hatvanmillió forinttal támogatta az irányító hatóság.
Zoom
A Hotel Vasvirág – honvédségi laktanya volt (fotó: Major Tamás)
Dudás Ernőné elvtársnő, Söptei Józsefné egykori tulajdonostársa a 2010. év végén távozott az élők sorából, ám a koncon való marakodás tovább, szinte napjainkig folyt, ezúttal már a még élő és viruló Söptei Józsefné, illetve a néhai tulajdonostárs két lánya között. Idézzünk Söptei Józsefnének a néhai tulajdonostárs, Dudás Ernőné temetésén - egyébként igazi bolsi stílusban elmondott - gyászbeszédéből:
„1992-től vagyok, voltam munkatársa jóban és rosszban. A közös munka első pillanatától éreztem az emberek iránti segítőkészségét, becsületességét, munkatársai iránt érzett felelősségét. A Mávépcell Kft. és az ott dolgozó, csaknem 400 család sorsának alakulása az ő kezében is volt. Sokat köszönhetnek neki az ott dolgozók és munkatársai egyaránt. Az utolsó öt évben – amikor már pihenhetett volna –, még nehezebb munkába kezdett. Felvállalta a 60 főt foglalkoztató Cell-Modul Kft. megmentését és vezetését. 60 ember, 60 család sorsa volt a kezében, s ő ennek megfelelő súllyal, a tőle megszokott szorgalommal végezte ügyvezető igazgatói munkáját.”
A fentebb idézett búcsúztatóval ellentétben az igazság az, hogy 1992-ben a liberális vadkapitalista piacgazdaság „jóvoltából” színre léptek a vasutat szétrabló, jórészt egykori, a tűzhöz közeli kommunisták, akiknek kizárólag a gyors meggazdagodás lebegett a szemük előtt. Meggazdagodásuk érdekében tönkretették a MÁV Építési Főnökség Celldömölkből megalakult Mávépcell Kft.-ben maradt közel 400 magyar család sorsát, megélhetését. Kivételt csak a saját családjuk képezett, mert a nagy haszonból könnyedén kitaníthatták a gyermekeiket. Igen tanulságos ifj. Bali Jánosnak, az egyik celldömölki nagy privatizáló elvtárs fiának az esete, aki attól sem riadt vissza, hogy a Ferencváros-Vecsés vasúti projekt esetében önéletrajzában hamis adatot szolgáltasson: szakmai referenciaként projektvezetőként nevezte meg magát. Ezért a füllentésért 2010-ben a Fővárosi Ítélőtábla ifj. Bali Jánost másodfokon halmazatilag 38 000 forint pénzbüntetésre ítélte.
A Celldömölki MSZP fedőszervezetének számító, a legutóbbi önkormányzati választásokon már indult Cselekvő Összefogás Celldömölkért Egyesület (CSÖCE) egyik bástyája Söptei Józsefné, jelenlegi alpolgármester, a város nagy privatizálója. A komcsi összetartásra jellemző, hogy Söpteiné 2012. augusztus 20-án a Celldömölk Városért Érdeméremmel tüntette ki az egykori tulajdonostársa, Bali János elvtárs feleségét, az önkormányzat mostani „élemiszervezetőjét” (!).
Dudás Ernőné és tulajdonostársai 2005-ben júdáspénzért kiárusították, az idegen Swietelsky cégnek eladták a celldömölki vasútépítést. Ekkortól Dudásné valóban „pihenhetett volna”. Megjegyezzük, hogy tisztességes és egészséges emberek 52 éves korukban – Dudásné ennyi volt 2005-ben – nem szoktak „pihenni”. De Dudás elvtársnő nem így tett, hanem „felvállalta” a 60 főt foglalkoztató Cell-Modul Kft. vezetését, természetesen kizárólag az ott alkalmazott 60 ember, 60 család megélhetését és boldogulását szem előtt tartva.
Dudás Ernőné halála után nem sokkal a két leánya, Dudás Anita és Viktória mint örökösök követelték részesedésüket a Cell-Modul Kft.-ből, aminek az eredménye az lett, hogy Viktória barátja két esztendővel ezelőtt úgy helyben hagyta a kérést nem nagy lelkesedéssel teljesítő Söpteiné Józsefnét, hogy az hosszabb ideig nem vehetett részt az önkormányzati képviselő-testületi üléseken.

Söptei Józsefné (jobbról) kitünteti Bali Jánosnét (balról)
Söptei Józsefné és a Dudás lányok között a kommunistaverés második évfordulóján ismét felizzottak az indulatok a vagyon körül. Söptei elvtársnő 2012 decemberében aztán megelégelte a szorgalmas munkával szerzett tulajdon fölötti viaskodást: A Cell-Modul Kft.-t eladta a Műszer Automatika Cégcsoport nevű budaörsi vasúti cégnek, ám szerény 30 százalékos részesedést azért megtartott magának. Információink szerint közel 800 millió forint (!) került felosztásra Söptei Józsefné és a Dudás lányok között.
Emlékeztetőül: Söptei Józsefné és Dudás Ernőné annak idején a Mávépcell Kft. dolgozóinak arcátlan kisemmizéséből szerzett pénzen a valós érték töredékéért vásárolták meg Cell-Modul Kft. nevű celldömölki céget, majd később állami támogatások címén visszakapták a vételár jelentős részét.
A következő kérdésre leginkább a jelenlegi kormánytól várjuk a választ: Magyarországon 2012-ben hogyan verhettek dobra a „tulajdonosok” jogi következmények nélkül egy 2003-ban jutányos áron megvásárolt, majd az adófizető polgárok pénzéből állami tőkeinjekciókkal megerősített céget?
Alsósági Gyula – Kuruc.info