Hivatali visszaélés miatt tett feljelentést a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ellen Horváth András volt adóellenőr. Azt állítja, hogy az adóhatóság szemet huny a kiemelt adózók áfacsalásai felett. A kár becslése szerint ezermilliárdnál is nagyobb összeget jelent évente. Horváth az Indexnek beszélt a letelefonálásokról, a lebonthatatlan falakról, a hivatal öncenzúrájáról és a belső tisztogatásokról. Most a kormánytól vár segítséget, és azt mondja, az időzítés ellenére nincs politikai célja. Viszont gond lehet, hogy szerinte több kormánytag is az oligarchák láncolatainak a foglya.
Zoom
- Végiggondolta ezt az egészet? Mit érhet el egy adórevizor az ön szerint ezermilliárdos károkat okozó csalók és a nagy hatalmú NAV ellen?
- Ha ezt átgondoltam volna, akkor én sem léptem volna ki a nyilvánosság elé.
- Szóval nem túl optimista. Egyáltalán mire számít?
- Úgy érzem, most sokan gondolják a hivatalon belül is, hogy azzal, hogy felvetődött ez a téma, végre történhet valami. Megtisztulhat a szervezet.
- Kiktől?
- Nevesíteni is tudnék rengeteg embert, de az egész rendszer működésével baj van. A NAV több mint húszezer alkalmazottjából több száz vezető beosztású alkalmazott van, akik pontosan tudnak mindenről. Ők a felelősök.
- Pontosan miről is tudnak ezek a vezetők?
- Arról, hogy a kiemelt adózókkal, akik a legnagyobb Magyarországon működő cégek, elnéző a hivatal. Konkrétan túl alacsony összegeket szab ki nyilvánvaló adócsalások miatt. Évente közel ezermilliárd forintot csalnak el a legnagyobbak, de még több ezer közepes méretű vállalkozás is van, ami haszonélvezője az egésznek.
- Összesen mennyi pénzről van szó?
- Az összes kár, ami a költségvetést éri évente, elérheti az 1700 milliárd forintot. Ez nemcsak az én becslésem, hanem az Európai Bizottságé is.
- Pedig vannak vizsgálatok és büntetések, ezzel védekezik az adóhivatal is.
- Mutatóban vannak megállapítások, vizsgálatok, nem igaz az, hogy nincsenek, ilyet nem is állítok. Persze biztos vagyok abban, hogy a NAV majd ezzel is támad. A gond az, hogy a megállapított büntetési tételek nevetségesek. Minden évben van sok vizsgálat, és vagy 70-80 milliárd forintnyi megállapítás is ebben a nagycéges körben. De itt nem pár tízmilliárdnyi pénz tűnik el évente, és nem csak a kiemelt adózói körben vannak gondok. Ahogy mondtam, én 1700 milliárd elcsalt forintról beszélek.
- Mit csinált a NAV-nál, hogy ezt így meg tudja becsülni?
- Főként a határon átnyúló áfacsalásokat vizsgáltam. Az élelmiszeripar hálózatait próbáltam felderíteni.
- És milyen eredménnyel?
- Az utóbbi években sokszor leállítottak a feletteseim, és volt olyan adónyomozás is, amiből kizártak, miután nagyon komoly visszaélésekre bukkantam.
- Tudna példákat mondani?
- Egyelőre nem adhatok ki mindent a nyilvánosságnak. De a mechanizmusról beszélhetek. Készítettem egy ábrát is, itt van.
Zoom
- Mit látunk pontosan?
- Az áfacsalás tipikus láncolatát. A módszer primitív. Az esetek jelentős részében nemcsak arról van szó, hogy a cégek nem fizetik be az adót, hanem arról, hogy olyan áfát is visszaigényelnek, amit be sem fizettek. Tehát először megrövidítik, aztán meglopják az államot.
- Elmagyarázná részletesebben?
Tegyük fel, hogy egy csomag kristálycukrot egy szlovák cég legyárt, és papíron nettó 100 forintért elad egy magyar cégnek. A vásárló cég összeköttetésben áll egy fiktív számlákat kibocsátó céggel, amelytől kap egy számlát 100 forint értékben. Ezután visszaigényli az áfát, és a két összeg – a befizetett és a kifizetett 21,6 forint – kiütik egymást.
Ezután papíron a cukrot továbbadja egy közvetítő cégnek, amely nagyon gyakran aztán eladja egy másik közvetítőnek. Ők az áfát befizetik, aztán visszaigénylik, általában alacsony haszonkulccsal dolgoznak, amiből a strómanokat és az adminisztratív költségeket fizetik. A szerepük csak az, hogy a lánc hosszabb és átláthatatlanabb legyen, semmi más.
A láncolat végén a kiskereskedő áll, nagy magyar cégek és multik, ők az igazi haszonélvezői az ügyletnek. A 100 forintos terméket ugyanis nettó 82 forintért kapják, tehát jóval nagyobb haszonnal tudják eladni, mint becsületes versenytársaik. A gyakorlatban az árut nagyon gyakran persze a szlovák gyártó raktárából egyből a kiskereskedőhöz szállítják. A közvetítő cégek sokszor csak papíron léteznek, infrastruktúrájuk nincs.
- Ki a felelős ezekért a rendszerekért, ki szervezi a láncokat?
- Jellemzően mindig az, aki a legnagyobb hasznot húzza belőlük.
- Tudna konkrét cégneveket mondani?
- Egyelőre inkább csak annyit, a láncok végén, a szervezetek csúcsán tulajdonképpen a kiskereskedők, kiskereskedelmi láncok állnak. Ezek nagyrészt a legnagyobb multik, de vannak köztük magyar cégek is. A NAV azonban ezeket csak a legritkább esetben vizsgálja, az ellenőrzések általában megállnak a hierarchia alacsonyabb szintjein. Én mindig küzdöttem azért, hogy ne álljunk meg a fantomcégeknél, vizsgáljuk a valódi haszonélvezőket.
- Az adóhivatal az ön vádjaira cáfolatot adott ki. Azt írták, sok ügyben tehetetlenek.
- Nem igaz, hogy ez ellen nem lehet mit csinálni. Az áfacsalásnak ez a módszere egy nagyon primitív módszer, az adóhatóságnak pedig az a dolga, hogy ezeket felderítse. A probléma szerintem az, hogy az egész láncolatot nem egyben kezeljük, nem megyünk végig az egész láncon, nem próbáljuk megkeresni a szervezőket.
- Ez egyébként nagyon egyszerűen az áruk szállítási papírjai alapján nem lehetséges?
- Kétségtelen, gyakran ezeket a mozgásokat tökéletesen lepapírozzák, mindegyik közvetítőnek van menetlevele, és nagyon nehéz megállapítani a csalást. De sokszor nem ilyen elővigyázatosak. Arról nem is beszélve, hogy ha a végső kereskedő, ahogy a fenti ábrán is, átveszi a terméket 82 forintért, miközben tudja, hogy a gyártási ár és a gyártó nyeresége összesen nagyjából 100 forint, az egészen biztos lehet abban, hogy a termék adócsaló láncolatból származik.
- És akkor a multit is le lehet buktatni?
- A láncolat végén álló cégek felelőssége akkor vethető fel, ha be lehet bizonyítani, hogy tudta vagy tudhatta, hogy mennyi volt a termék eredeti ára. Ezt részben a fuvarlevelek alapján lehet ellenőrizni, részben pedig a kapcsolatok feltárásával, a tényleges összeköttetések leleplezésével. Sajnos a NAV a legtöbb esetben bele sem kezd a vizsgálatba. Ha idáig jutunk a láncolatok ellenőrzésébe, falakba ütközünk.
- Milyen falakba?
- A kiemelt adózókkal a NAV minden évben megállapodik, hogy mennyi az úgynevezett elvárt adó, amit be kell fizessenek, és akkor békén hagyják őket. A dolog most így működik, és nem mer senki hozzányúlni. Nagyon erős gazdasági érdekcsoportok irányítanak különböző adóhivatali felső vezetőket. Ezek az erők már lassan a politika felett is állnak.
- Foglyul ejtették a NAV-ot?
- Igen.
- A szervezeten belül lehet tudni, hogy ki kinek az embere?
- Vannak, akikről lehet sejteni, de a legtöbb esetben nem tudni. Csak annyit lehet érzékelni, hogy bizonyos ügyeknél odatelefonálnak, hogy ezzel most nem kellene foglalkozni. Mindenki tudja, hogy mi az elvárás, nem kell mindenkit külön megkeresni. A felelősök látják, hogy ki egy adott cég ügyvezetője, és nem is rendelnek vizsgálatot, vagy eredménytelenül zárják le az ellenőrzéseket, megállapítások nélkül.
- Ezt jelezte valakinek a NAV-on kívül is?
- Leveleket írtam, a legmagasabb kormányzati szintig elmentem. A kormány vezetői tudnak ezekről a visszaélésekről.
Zoom
- Orbán Viktornak, Lázár Jánosnak? Kinek írt konkrétan?
- Az egyiküknek, és úgy tudom, hogy célba is ért az üzenetem. Úgy tudom, hogy a Fidesz-frakció tárgyalt is a témában még 2011-ben, és az információm szerint az volt az álláspont, hogy nem lehet mit tenni, mert minden oldalon vannak olyan szereplői a történetenek, akik a legmagasabb politika szinteken is rendelkeznek kapcsolatokkal. Így volt ez az előző kormány idején is.
De jeleztem korábban egy fideszes felső vezetőnek is. Ő egyébként lépett is az ügyben, 2011 decemberében beindult pár multinál néhány nagyon komoly vizsgálat. Egyébként éppen ez volt az a projekt, amely közeléből végül eltávolítottak.
- Ki volt a segítőkész fideszes felső vezető?
- Őt sem szeretném most megnevezni.
- És hogy segített magának?
- A szóban forgó politikus tudta, hogy csak akkor lesz eredménye a három cég vizsgálatának, ha nemcsak a kiemelt adózók osztályán dolgozó beavatottak vizsgálódnak, hanem ha külső ellenőröket is behoznak. Ezért kirendeltek melléjük másokat is, revizorokat vidékről. A régióból én is így kerültem az egészbe. Az ügy még most is folyamatban van, de már alig van valaki a csoportban a külsős ellenőrökből, mindenkit eltávolítottak.
A projekt irányítására is kívülről hoztak új embert, aki eltökélt volt az ügy felgöngyölítésében. Fél évig maradt, de úgy döntöttek, inkább felajánlanak neki egy igazgatói állást máshol a hivatalban, csak ne dolgozzon ezen a projekten.
- Amúgy kér egy kis ásványvizet? Mondjuk lehet, hogy ennek is elcsalták az áfáját.
- Alig lehet olyan terméket mondani, amit ez nem érint.
- Ön tíz évet töltött a szakmában. A témában készült tanulmányában azt írja, hogy 2007-től kezdődően romlott nagyot a helyzet az ellenőrzésekben. Mi történt akkor?
- A hivatalt 2007-ben Gyurcsány Ferencék alatt átszervezték, ekkor kerültek a megyei igazgatóságok fölé a régiós igazgatóságok. A régióknál és a kiemelt adózók igazgatóságán kerültek gyenge vezetők a hivatalba. De ebben az esetben az általánosítással azért vigyáznék, mert én főleg a közép-magyarországi területet ismerem, így most inkább csak erről beszélek. Itt főosztály- és osztályvezetőket rúgtak ki. Voltak jogos elbocsátások is, de az új vezetők körében hatalmas kontraszelekció volt. Ezek annyira lerontották a működést, hogy egy nagyobb távozási hullám indult be a hivatalban a következő években. Főleg azokról a területekről távoztak, ahol a kényes ügyek jöttek szembe sorozatban.
- Hogy érzi, a mostani kormányzati ciklusban tovább romlott a helyzet?
- Nem mondanám, hogy bármi romlott, csak azt, hogy javulás sincs. Mondok egy példát. A kiemelt adózók igazgatóságán belül 2007 vége után létrejött egy új terület, a kiemelt ügyek adóigazgatósága. Ezen belül működött a központosított ellenőrzési szakterület, ahol kimondottan a láncolatba szerveződő csalásokkal foglalkoztak lényegében országos hatókörrel.
2010-től ezt a szervezeti egységet megpróbálták leépíteni, ami 2012 végére sikerült is. Most már nincs ilyen osztály a hivatalban, az itt dolgozókat különböző területekre szétszórták. A leépítés 2011-ben indult, sok kollégát egyszerűen visszaminősítettek.
- És most közülük kik vannak önnel?
- Sok száz ember támogatását érzem magam mögött. Amíg a NAV-nál voltam, hát, kicsit olyan intézményszerűen működtem. Saját munkamódszert dolgoztam ki, ezt pedig folyamatosan továbbfejlesztettem. Sok hálózatos munkát tettem le az asztalra.
Olyan jellegű közvetlen és hatékony működést alakítottunk ki a kollégákkal országosan, amit az utóbbi három évben nagyon üldözött a vezetés. Ezzel az információkat nagyon gyorsan és hatékonyan ki tudtuk cserélni, ami csípte a szemét a vezetőségnek.
- Tettek lépéseket Önnel szemben?
- Többször bepanaszoltak engem igazgatók amiatt, hogy nem egyeztetek velük, és az ellenőrzések kapcsán közvetlenül keresem meg az országban máshol dolgozó kollégáimat.
- Ez vajon miért fájt?
Mert nem tudtak biztosan közbelépni a kényes ügyekben, a kényes területeken folytatott vizsgálatainknál.
- Kormányzati vezetőkön túl bárkinek jelezte a visszaéléseket a NAV-on kívül?
- Az Európai Bizottság és az Európai Parlament adócsalásos ügyekben illetékes szakszerveinél jeleztem a problémát.
- Mit segíthet ebben Brüsszel? Valamilyen eljárást indítanak majd Magyarország ellen?
- Hát akár az is lehet, de vannak javaslataink is, illetve az Európai Bizottság nyomás alá helyezheti a kormányt azzal, hogy a közösségi alapelveket azért illene betartani. De akár vizsgálóbizottságot is küldhetne Brüsszel.
- Amióta kiállt a nyilvánosság elé, érzett bármilyen nyomást, kapott telefonokat, hogy ezt ne folytassa?
- Azt tudom, hogy több ezen a területen dolgozó volt kolléga nehéz helyzetbe került. Tudják, hogy kivel voltam jóban. Lehet, hogy őket ki fogják dobni, de legalábbis összehívnak majd értekezleteket, ahol mindenkinek megtiltják, hogy kibeszéljen.
- És miért pont most, az induló választási kampány elején jött elő ezzel a történettel? Nem az a célja, hogy az egész minél jobban ráégjen a mostani kormányra?
- Már egy éve eldöntöttem, hogy valamit lépni kell. De egészen mostanáig vacakoltam. Próbáltam másokat is bevonni, de ez nem sikerült, így most álltam csak ki. Ez magyarázza az időzítést.
- Az LMP vizsgálóbizottságot akar. Ez már politikai támogatás. Nem szervezett?
- Nem kerestem meg pártokat. A Levegő Munkacsoport állt mögém, ami régóta küzd az adózás tisztaságáért és a korrupció ellen. Az LMP-t nem én kerestem meg, és ők sem engem. Ettől függetlenül titkon nagyon reméltem, hogy valamelyik párt előáll ezzel az ötlettel.
- Mit gondol, ha nem gátolná az adóhivatal az ön és társai munkáját, mennyit lehetne beszedni?
- A teljes említett összeget sajnos nem, nincs ország, amelyik fel tudta számolni végérvényesen az adócsalást és az áfatrükközést. De ha a NAV komolyabban venné a feladatát, 30-50 százalékot meg lehetne állapítani akár a kiemelt adózók ezer, akár az összes érintett 1700 milliárdjából.
Az áfa mellett egyébként a járulékfizetés az a frekventált terület, amit nem lehet vizsgálni rendesen. A kollégáktól úgy tudom, hogy a munkaerőkölcsönző cégeknél nagyon sok a hasonló, láncolatos adócsaló eset.
- Mit gondol, mit érhet el ezzel az egésszel?
- Hangsúlyoznám még egyszer, hogy semmiféle kormánybuktató szándék nincs bennem. A kormánytól inkább segítséget várnék, mert a mindenkori kormányzat a NAV fölött van, így bármilyen eredményt csak a kormány támogatásával lehet elérni. Csak a kormány képes az oligarchákat megfékezni.
- Ön azt gondolja, hogy ez a kormány szándéka?
Tudom, vannak fideszes oligarchák, de nem csak fideszesek vannak benne. A pártok háttéremberei ezen a szinten már jellemzően együttműködnek, és a saját érdekeiket védik, nem az országét. Ha a kormányt nem sikerül megnyerni ennek, akkor az egészet megette a fene.
Ha viszont nem támogatnak és visszatámadnak, akkor kevés az esély a sikerre.
De azért bízom abban, hogy a kormány meglátja azt, hogy most akár ebből az apropóból felléphet olyanok ellen, akikkel szemben eddig valami visszatartotta. Vannak egyébként a felvázoltnál rafináltabb csalási módok is, de ha csak ezeket a nagyon primitív és átlátszó értékláncokat felszámolhatnánk, amelyek már szinte húsz éve ismertek, nagyot lépnénk előre.
- És mi lesz, ha visszatámadnak?
- A maffia érdekeit sértem. Nem tudom, hogy mi lesz, bármi megtörténhet.
- Izgalmas elbeszélgetni önnel, de milyen bizonyítékai vannak? Van közöttük olyan, ami ezeket a nagyon kemény állításokat pontról pontra és megcáfolhatatlanul alátámasztja?
- Az ügyészségi beadványban olyan tényeket írtam le, melyek alapján a nyomozást szerintem mindenképpen el kell majd indítani. Aztán hogy annak mi lesz a vége, nem tudom. Persze nem vagyok ezzel kapcsolatban túl optimista, de az eljárás megindításában azért bízom nagyon, mert akkor tanúkihallgatásokra is sor kerülhet majd. És nekem nagyon sok koronatanúm van, akiket ha megkérdeznek, nem fognak az ügyészségnek hazudni. És akkor vége, ezzel célt is érnék.
A hivatal szerintem pontosan a nyomozati szakasztól tart.
Engem ugyanis le lehet állítani, őrültnek lehet nyilvánítani, fel lehet jelenteni (ami a beszélgetés rögzítése után meg is történt) és ki lehet kezdeni akárhogy, de ha több kollégám is megszólal az ügyben, mert kikérdezik őket, akkor már nem lehet mindezt eljátszani.
Talán lesz egy olyan politikai-korrupciós ügy végre, aminek következménye lesz, amiben valamilyen felelősségre vonással fejeződik be a történet.
Frissítés: "Kötelességtudó adóellenőr hirdetett háborút a NAV ellen" - az Origó összeállítása
Egykor Fidesz-tag volt, majd önkormányzati képviselő, aztán éveken át adóellenőr. Most hivatali visszaéléssel vádolja a munkahelyét, mert szerinte a NAV szemet huny a nagy cégek adócsalásai fölött. Horváth Andrást jó szándékú embernek ismerik a kollégái, az őt felkaroló civil szervezet pedig megváltóként fogadta, amikor másfél évvel ezelőtt megkereste őket.
Hivatali visszaélések sora jellemzi a NAV működését – mondta egy pénteki sajtótájékoztatón egy középkorú, öltönyös, szemüveges férfi, aki Horváth András NAV-dolgozóként mutatkozott be. Szerinte az adóhatóság kivételezett helyzetben tart egy adózói kört, amelynek tagjai a kiemelt adózók közül kerülnek ki. Ők jellemzően a legnagyobb gazdasági társaságok, Horváth szerint azonban a gazdasági teljesítményükhöz képest csak csekély mértékben veszik ki részüket a közteherviselésből. Érdemi áfa- és járulék-ellenőrzés náluk nem történik, az esetlegesen elrendelt vizsgálatok pedig kevés eredménnyel zárulnak – mondta. Szerinte ez évente mintegy 1000 milliárd forint összegű áfacsalást jelent, de az összes csalásból származó kár elérheti az 1700 milliárd forintot.
A NAV az Indexnek eljutatott közleményében visszautasította a vádakat. Szerintük Horváth András annak tudatában fogalmaz meg alaptalan vádakat, hogy azokat az adótitokra vonatkozó jogszabályok szerint érdemben nem tudják cáfolni. Hangsúlyozták azt is, hogy a kiemelt adózói körben tett adóhatósági megállapítások összege – az elmúlt három év átlagában – évente 70 milliárd forintot tesznek ki. „A folyamatban lévő ügyekről, illetve azok esetleges eredményéről, végkimeneteléről hiteles információkkal az érintett munkatárs nem is rendelkezhet” – írták, aztán hétfőn késő délután a Nemzetgazdasági Minisztérium azt is bejelentette, hogy kivizsgálta az ügyet, eszerint pedig NAV a jogszabályoknak megfelelően járt el az adózók ellenőrzésénél, így az adóhatóság „megalapozatlan és rágalmazó kijelentései miatt” feljelentette Horváth Andrást.
A volt adóellenőr már pénteken közölte, hogy hivatali visszaélés miatt feljelentette a NAV-ot az ügyészségen. De ki ez az ember, és miről tudhat?
Végre valaki, aki felvállalja
A pénteki sajtótájékoztatót a Levegő Munkacsoport, a Vállalkozások Érdekvédelmi Szövetsége (VÉSZ) és az Átlátszó szervezte. A VÉSZ elnöke, Éliás Ádám az Origónak azt mondta, hogy Horváthot a Levegő Munkacsoport elnökén keresztül ismerte meg, ő volt az, aki felkérte őket, támogassák az ügyet. Éliás szerint a Horváth által elmondottak egybeestek az ő tapasztalataival is, de azért alaposan elbeszélgettek Horváthtal, mielőtt megtartották a tájékoztatót.
„Végre van valaki, aki felvállalja” – mondta az Origónak Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke. Lukács szerint a szervezetük már évtizedek óta foglalkozik korrupciós és adócsalási ügyekkel, ezalatt az idő alatt pedig számtalan alkalommal fordultak hozzájuk olyanok, akik visszaélésekről számoltak be. Névvel viszont senki nem vállalta a feljelentést, így egyiket sem sikerült végigvinniük. Horváth azonban rászánta magát erre, családos emberként is vállalta a nyilvánosságot, és felmondott a NAV-nál.
Lukács másfél éve ismerte meg Horváthot, egy ismerőse hozta össze őket. Az azóta eltelt időt Horváth a NAV által szerinte elhallgatott áfacsalási ügyekről szóló feljelentés és egyéb dokumentumok megírásával töltötte. Ezt Lukács szerint a szabad idejében csinálta, eközben ugyanis egészen mostanáig adóhatósági alkalmazott volt. A Levegő Munkacsoport eközben több szakembert is végigkérdezett Horváth állításairól, ezek alapján pedig Lukács szerint meggyőződtek arról, hogy ezek az állítások helytállóak.
Régen Fidesz-tag is volt
„Tizennégy éve dolgozom a NAV-nál” – mondta az Origónak Horváth András. Az adóhatóságnál végzett munkája előtt, a 90-es évek elején a politikai életben is megfordult, 1990 és 1994 között Kőbányán volt önkormányzati képviselő, a Fidesz színeiben indult. 1988-tól 93-ig volt párttag, azóta nem vállalt közéleti szerepet.
„Jó szándékú ember, aki azonban nem mindenkivel tudott együtt dolgozni” – mondta az Origónak Révész Máriusz országgyűlési képviselő, aki Horváth képviselőtársa volt Kőbányán. Révész szerint, amikor 1993-ban Horváth kilépett a pártból, a frakciót is elhagyta.
Ezután elvégezte az egyetemet, és munkába állt az adóhatóságnál. Régebben adóellenőr volt, aztán ellenőrzési koordinátorrá lépett elő. Ez szerinte elemzések és értékelések készítését jelenti, határokon átívelő, sokszereplős számlázási hálózatok felderítése volt a munkája.
Horváth szerint a kálváriája még évekkel ezelőtt kezdődött, amikor többedmagával egy nagyobb cégeket érintő ellenőrzést végzett. Az áfabefizetéseket nem találta rendben, és ezt jelezte a főnökeinek, ők azonban nem foglalkoztak vele, és idővel a vizsgálatot is elvették tőle. „Azóta érdemi munkát nem kapok” – mondta Horváth.
Nem szokott nagyokat mondani
Nem hagyta annyiban a dolgot, felkereste a NAV felső vezetését, de nem lett eredménye a látogatásának, viszont a főnökei megorroltak rá, amiért megkerülte a hierarchiát. Ezután a régi ismeretségeit felhasználva két ízben is felvette a kapcsolatot a kormánnyal, neveket azonban nem volt hajlandó elárulni. Annyit mondott, hogy évekkel ezelőtt megkeresett egy, a miniszterelnök közelében dolgozó tisztségviselőt, ennek hatására indult is valamifajta vizsgálat, amelynek szerinte azóta sincs eredménye.
Másodszorra egy képviselő segítségével a Nemzetgazdasági Minisztériumba juttatott el egy levelet, amelyben a cégek áfacsalási gyakorlatáról írt. A levél továbbítását egy másik forrásunk is megerősítette, válasz azonban nem érkezett rá. „Nem akartam veszni hagyni mindezt” – magyarázta, hogy miért fordult ezután a Levegő Munkacsoporthoz, hozzátéve, hogy nyomás alá akarta helyezni az adóhatóság vezetőit. A sajtótájékoztató előtt felmondott a munkahelyén, azóta szabadságon van. Most azt reméli, hogy nyomozást rendelnek el az ügyészséghez benyújtott feljelentése alapján.
„Az a kérdés, hogy mennyire állja meg a helyét a feljelentés” – mondta az Origónak Horváth egyik neve elhallgatását kérő volt kollégája, aki korábban együtt dolgozott vele a NAV-nál. Szerinte a sokéves munkaviszonya során látott már több feljelentést is, de a jelentősebb cégekkel kapcsolatban nem emlékszik olyanra, amely alapján bizonyítva lett volna a csalás. Horváthot egyébként kötelességtudó embernek ismeri, aki „nem szokott nagyokat mondani”. A munkája során nem kifejezetten a kiemelt cégekkel foglalkozott, de szerinte ráláthatott velük kapcsolatos információkra. Az utóbbi években azonban Horváth „a levegőben lógott”, komoly feladatot nem kapott, ennek okát azonban a kolléga nem tudta megmondani.