Egy ügy, csaknem 200 vádlott Debrecenben. Befolyásos emberek segítségével vettek fel majd' 500 milliót.
Az ügyben elsőfokon eljáró Miskolci Törvényszék két éve a mintegy 200 vádlottat hivatalos személy által elkövetett vesztegetés bűntettében mondta ki bűnösnek. Ezért a bíróság a vádlottak egy részére jelentős tartamú szabadságvesztés büntetést szabott ki, többüket pedig bizonyítottság és bűncselekmény hiánya miatt felmentette. Az ügyész minden vádlottra kiterjedően fellebbezett az ítélet megalapozatlanság miatti hatályon kívül helyezése és új eljárás lefolytatása érdekében.
A bíróság által megállapított 44 tényállást tartalmazó, 1015 oldalas irat szerint a vádlottak lakásépítési kedvezményeket igényeltek 2005 és 2008 között. Ennek azonban kizárólagos célja a családonként maximálisan folyósítható összeg megszerzése volt, nem pedig az állam által támogatni kívánt lakhatási körülmények javítása. A lakásépítési kedvezményből finanszírozták a telkek vételárát, az ügyvédi munkadíjakat, a hatósági eljárásokat, a valótlan tartalmú költségszámlákat, az ügyintézőknek juttatott összegeket, az építtetőknek a beköltözésről való lemondásért átadott összegeket.

A kisebbségi képviselő és az osztályvezető is benne volt
A magukat építési vállalkozónak kiadó vádlottak felkutatták a megyében mélyszegénységben élő, elsősorban cigány származású sokgyermekes családokat, és szóban megállapodtak az új lakás felépítéséről. Az építtető személyek 100 ezer forintért „eladták” a kedvezményt, illetve a lakással való rendelkezési jogot az „építési vállalkozónak”. A cselekménysorozatban jelentős szerepet töltött be Sz. J. harmadrendű vádlott, aki kisebbségi önkormányzati képviselőként széleskörű ismeretségi körrel rendelkezett, és jártasságot szerzett a hivatalos ügyek intézésében is. Ő vette fel a kapcsolatot Cs. B. elsőrendű vádlottal is, aki korábban a szerencs polgármesteri hivatal építésügyi és városfejlesztési osztályának vezetője volt; épületenként 50 ezer forintot kapott az építési engedély soron kívüli és törvényi feltételek hiányában történő kiadásáért. Ugyanígy járt el a használatbavételi engedélyek kiadása során is, lakásonként 200 ezer forintért. L. Zs. másodrendű vádlott Tokaj közigazgatási területén építésügyi igazgatási ügyintézőként segítette a csalások elkövetését. A vádlottak közül többen a lakásépítők „felhajtásában” nyújtottak segítséget a „vállalkozóknak”.
A vádlottak részben egymás tevékenységéről tudva, egymás között a részfeladatokat felosztva, bűnszövetségben, rendszeres haszonszerzésre törekedve követték el a cselekményeiket, melynek során 43 ház, 107 lakás és egy toldaléképület építésével jogtalanul összesen 497 millió 300 ezer lakásépítési kedvezményt vettek fel.
Az utolsó szó jogán hétfőn a vádlottakat hallgatják meg meg a Debreceni Ítélőtáblán.
(Cívishír nyomán)