Megérkezett a budapesti Hősök terére a békemenet eleje. A tömeg a Fidesz szombat délutáni nagygyűléséhez csatlakozik, amelyen beszédet mond Orbán Viktor miniszterelnök. A menet - Csizmadia László, a Civil Összefogás Fórum (CÖF) alapítója, Széles Gábor nagyvállalkozó, Bencsik András, a Demokrata újság főszerkesztője és Fricz Tamás politológussal az élen - az "Egy az ország - 2014. április 6-a" feliratú nemzetiszínű transzparenst visz maga előtt.
Zoom
A résztvevők egy része kokárdát visel, a legtöbben a tömegben településnevek táblái alatt vonulnak és molinókat visznek magukkal, olyan feliratokkal, mint "Szilárd meggyőződésünk, hogy nemzetet építeni csak tiszta erkölccsel lehet", "Vezess Viktorunk, s veled indulunk, küzdelemre hív az élet, hadd kövessünk benne téged", "Jó az irány kapitány!"
Zoom
Zoom
Az első sorban vonult még mások mellett Csiba Gábor, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kórház vezetője, KDNP-s politikus és Pataki Attila rockzenész. Széles Gábor útközben bejelentette, miközben a legutolsó békemenetre csupán 200, a mostanira 400 busszal érkeztek vidékről az emberek, és úgy becsüli, hogy a mostani békemeneten résztvevők száma eléri majd az egymilliót.
Zoom
Zoom
A menet indulásakor a Kossuth téren "Szavazz a Jobbik ellen" feliratú pólóban megjelentek a Hitgyüli kis kommandósai is, de pólóikat a rendőrség kérésére kifordították, mert elvileg a békemenet nem pártrendezvény. Szóvivőjük szerint vasárnap ott lesznek a baloldali összefosás tüntetésén is. Céljuk ugyanis az, hogy az embereket arra ösztönözzék, valamelyik "demokratikus pártra" szavazzanak, de semmiképpen ne a Jobbikra. A csoport fogadtatása a téren vegyes volt, vannak akik beszólnak nekik, de megértő szavakat is kapnak.
Zoom
Frissítés: Orbán mindent elvégzett, még versenyautót is épített - újabb négy évet kér
Az április 6-i parlamenti választáson még négy évet kérünk - jelentette ki a miniszterelnök a Fidesz-KDNP szombati választási nagygyűlésén, a Hősök terén.

"Véget ért a kormányzásunk első négy éve. Úgy reméljük, az első négy éve ért véget" - fogalmazott a kormányfő az összegyűlt tömeg előtt. A kormány átalakította, korszerűsítette Magyarországot, "egy lerobbant, döcögő, defektes járgányból üzembiztos, gyors, merész versenyautót építettünk" - mondta Orbán Viktor, aki szerint az ország napról napra erősödik, "újra méltó régi nagy híréhez", és nagyszerű jövő előtt áll.
A miniszterelnök szerint az elmúlt négy évben elvégeztek mindent, amit lehetett, néha úgy érezte még annál is többet. Amikor majd megírják e négy év "példátlan történetét", le fogják írni, hogy a magyarok a modern Európában 2010-ben páratlan egységet hoztak létre, bevezették a "méltányos közteherviselést", és kiterjesztették azt a bankokra és a multikra is - hazudta Orbán.
Le fogják írni - folytatta a nagyotmondást -, hogy csodaszámba ment, amikor a csőd széléről visszarántották az országukat és négy év alatt szolidan növekvő gazdaságot faragtak belőle. Le fogják írni, hogy a magyarok lehetetlen dolgokra vállalkoztak, de végül sikeresen megküzdöttek a "pénzvilág Góliátjaival", a birodalmi bürokraták hadseregével, és a dunai árhullámmal is - sorolta, majd kitért arra, hogy a magyarok megvédték a munkahelyeiket és azok százezreit teremtették.
Farkasszemet nézve a fél világgal, saját nemzeti alkotmányt alkottak, visszatértek a keresztény gyökereikhez és egyesítették a Kárpát-medencében feldarabolt és a világban szétszórt nemzetüket - folytatta hívei ámítását a Kárpátalját alig néhány órája veszni hagyó gazember. Megmutattuk, hogy lehet összefogással és nem csak erőszakkal, vérrel és fegyverrel történelmet írni - jelentette ki, majd a következővel fenyegetett: most következhet "e nagyszerű történet" második fejezete.
Bár az április 6-i választáson a Fidesz-KDNP az esélyes, az esélyesség még nem győzelem, azért dolgozni kell - hangoztatta Orbán. Az esélyt be is kell váltani, mert nincs olyan esély, amelyet ne lehetne eljátszani - mondta a kormányfő.
"Egységben az erő, egy a tábor, egy a zászló! Csak a Fidesz!" - buzdított a pártelnök-miniszterelnök.
2. frissítés: Jobbik: ennyire képes a Fidesz
A Jobbik szerint Orbán Viktor miniszterelnök szombaton elmondott beszédében bevallotta, hogy "ennél többre nem képesek: nem történt valódi munkahelyteremtés, nincs rend, és elszámoltatás helyett is inkább Kóka Jánosnak adnak diplomata-útlevelet".
Dúró Dóra, a Jobbik szóvivője szombaton közleményt juttatott el az MTI-hez a Fidesz-KDNP budapesti választási nagygyűlését követően.
Ebben úgy fogalmazott: egy magát nemzetinek tartó kormánytól elvárható, hogy a devizahitelesek problémáit képes legyen megoldani egy ciklus alatt, a bankoknak és a multiknak pedig ne engedje áthárítani a rájuk kivetett adókat.
"Úgy tűnik, hogy minderre egyedül a Jobbik képes" - fogalmazott közleményében, amelyben leszögezte: pártjának az egész nemzet számít.
"A Jobbik azért kér bizalmat az emberektől, hogy a sok rossz után megmutassuk, lehet jól és tisztességesen kormányozni. Valódi munkahelyeket, rendet teremtünk, a politikusbűnözőket pedig elszámoltatjuk" - közölte Dúró Dóra.
Orbán Viktor miniszterelnök a nagygyűlésen elmondott beszédében a többi között azt mondta: az elmúlt négy évben elvégeztek mindent, amit lehetett, néha úgy érezte, még annál is többet.
(MTI - HVG - Index nyomán)
Kapcsolódó: