Egy dabasi zsidó család lakta ház átalakításával térségi holokauszt-emlékközpontot hozott létre a Pest megyei település önkormányzata. Az emlékhelyet november végén adják át - közölte a polgármesteri hivatal kabinetirodája.
Az iroda munkatársa, Erdélyi Zsolt elmondta, hogy a környéken egyedülálló projektet a holokauszt-emlékév alkalmából valósították meg. A munkálatokra - beleértve a tervezést, illetve az ingatlan felújítását és berendezését - a Civil Alap pályázatán több mint 15 millió forintot nyertek, a fennmaradó csaknem ötmilliót az önkormányzat fedezte.
A Fő utcai ház felújítása idén nyáron kezdődött, és közben hozzáláttak az emléktárgyak beszerzéséhez is. A négy kiállítóteremben főként a dabasi zsidó családok életét, munkáját, foglalkozását bemutató eszközök, dokumentumok, fotók, valamint a zsidó vallás megismerését segítő kegytárgyak kapnak helyet. Az emlékhelyen emlékfalat emeltek azoknak az áldozatoknak a tiszteletére, akik a dabasi járás lakosaiként vesztették életüket a holokauszt idején - mondta Erdélyi Zsolt.
Közlése szerint a kiállított tárgyak egy részét az előzetesen szervezett gyűjtésnek köszönhetik: sok irat és családi fotó került így hozzájuk. A gyűjteményt gazdagítják a ház egykori lakói által a szomszédban működtetett szódagyár, illetve egy ismert helyi hentes család munkaeszközei is. Az emlékközpontban az önkormányzat tervei szerint a helyi és térségbeli általános és középiskolák diákjainak kihelyezett történelemórákat is tarthatnak.
(MTI)