Az elmúlt hónapok nyomán gyakorlatilag az összes magyar szurkolótábor tiltakozó demonstrációval hívta fel a figyelmet a stadionokban bevezetett európai összehasonlításban is szokatlan, szakértők szerint is indokolatlanul szigorú biztonsági intézkedésekre.
Így tették ezt a legnépszerűbb klub, a Ferencváros TC, azaz a Fradi szimpatizánsai is. A fradistákat elsőként kötelezték egy fényképes szurkolói kártya kiváltására, majd az új stadionban - ugyancsak elsőként - vénaszkenner vizsgálathoz kötötték a beléptetést. Persze nem mindenkinek, ugyanis a fideszes politikusoknak és a VIP szektorba érkező vendégeknek ez továbbra sem kötelező.
A szurkolók minden lehetséges fórumon hangot adtak elégedetlenségüknek, de a több szempontból is aggályos szigorítások egyik szószólójának bizonyuló Kubatov Gáborral nem vehették fel a versenyt, aki egy valóságos médiahadjáratot intézett az évtizedek óta a Ferencvárost mindenhová elkísérő drukkerek ellen. Az Országgyűlésben öt éve egy felszólalásig sem jutó pártigazgató klubelnökként előszeretettel nyilatkozott a sajtónak, ahol azonban a drukkerek álláspontja már nem jelenhetett meg.
A zöld-fehér szimpatizánsokat korábban köztörvényes bűncselekményekért, pl. életellenes bűncselekmények miatt felelősségre vont "szurkoló koordinátorok" fenyegették meg. Volt akit az otthonában látogattak meg, volt akinek a feleségével beszéltek, másokkal a munkahelyén "beszélgettek el". A mai napon új fordulatot vett az ügy. A hajnali órákban Kubatov Gábor igényének megfelelően, hivatalosan is az ő feljelentése nyomán három főnél tartottak házkutatást. Egyiküket elhurcolták, kihallgatása ezekben a pillanatokban is zajlik. A nyomozás zaklatás vétsége miatt folyik. Egyelőre.
További részletek rövidesen.
Frissítés: alább olvasható a Szurkolók Személyiségi Jogok Nélkül közleménye:
Ma reggel több társunknál házkutatást tartott a Nemzeti Nyomozó Iroda, a mellékelt képeken látható az indoklás. Komolytalan, mondvacsinált indokok, a megfélemlítés egyik újabb eszköze ez. Egy társunkat be is vitték.
Zoom
Zoom
Itt és most jött el az a pont, amikor is szeretnénk összegezni az elmúlt hónapok ilyen jellegű történéseit.
Kezdve onnan, hogy a Fradi Security emberei (nyilván megrendelésre) a máltai mérkőzés után személyesen jelentek meg egyik tagunk munkahelyén, a lefolytatott beszélgetés normális hangvételű volt, de az üzenetértéke egyértelmű.
Az őszi Újpest-Ferencváros mérkőzés alatt volt az egyik legnagyobb horderejű rendezvényünk, ami után muszáj volt még gátlástalanabb módszerekhez nyúlni. Azoknál a tagjainknál, akik állami vagy általuk könnyen elérhető munkahelyen dolgoznak, mindenhol érkezett a fenyítés, hogy még egy ilyen, és ugrott a munkahelyük. Megkeresték a kivetítőt nekünk felállító céget, hogy árulják el, ki a megrendelő. Több médiamunkás felkeresett minket interjút kérni, de másnapra letiltottak minket (köztük a "közszolgálat"). Ez történt a minap egyébként a FradiBusz Hálózat megszűnése után is.
Pontosan tudjuk, hogy rengeteg régi Fradi-játékos, Ferencvároshoz köthető személy nagyon sok mindenben egyetért velünk, de politikai nyomásra nem merik vállalni a véleményüket, vagy pl. most hétvégén a rendezvényünkön nem mernek beszédet mondani.
A Parlament előtti tüntetés szintén ezért lett ilyen rövid, mert a felszólalók mindegyikét komoly fenyegetés érte aznap.
A Ferencvárosban dolgozó egyszerű srácoknak hányingerük van bemenni a munkahelyükre, többen közülük már ki is léptek.
A bécsi és a rijekai kirándulásunk is, maradjunk annyiban, hogy érdekes körülmények között zajlott...
Nem tudjuk, mi lesz a következő lépés, talán a családtagjainkat fogják fenyegetni, vagy újra előszedik a múltból a fekete autókat, és azzal várnak minket a lakásunk, házunk előtt?
Szombaton mindenki a Népligetbe, nem győzhet a megfélemlítés! Csak Ferencváros! - írják a Szurkolók Személyiségi Jogok Nélkül szervezet tagjai.
A Ferencváros szurkolótábora a biometrikus azonosítás mellett az ötvenes éveket idéző, politikai igényre indított eljárás ellen is tiltakozni kíván 2015. március 7-én (szombaton). A rendezvény pontos helyéről később ígérnek tájékoztatást.
(Kuruc.info)