Miután az Európai Bizottság nem fogadta el azt, hogy az orosz fél szállítsa a fűtőanyagot az új paksi erőműbe, alternatív beszerzési forrást kell keresni, ennek azonban többletköltségei lehetnek - mondta Fichtinger Gyula, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója a HírTV Magyarország élőben című műsorában.
Múlt év május óta az EU biztonsági stratégiájának része az az előírás, hogy a nukleáris fűtőanyag-ellátást diverzifikálni kell - idézte fel a főigazgató. Az új erőművek esetében a harmadik országokkal kötött szerződésekhez az Euratom Ellátási Ügynökség jóváhagyása kell. Amennyiben a szervezet megtagadja a jóváhagyást, akkor a Európai Bizottság dönt 30 napon belül.

Most vélhetően az történt, hogy az Európai Bizottság nem fogadta el, hogy az orosz fél szállítsa a fűtőanyagot az új paksi erőműbe - mondta Fichtinger Gyula, aki szerint ebben az esetben alternatív beszerzési forrást kell keresni. Arra a felvetésre, hogy ez lehet-e az amerikai Westinghouse, a főigazgató azt válaszolta, ez a cég jelenleg nem gyárt a Pakson megépíteni szándékozott típusú atomerőműhöz fűtőanyagot, de képes kifejleszteni, majd legyártani azt.
Hozzátette, az alternatív fűtőanyag-ellátás költségei attól is függnek, hogy az orosz fél mit és hogyan fogad el. Ugyanakkor az új üzemanyag kifejlesztése és gyártása akár emelheti is a költségeket - tette hozzá. A főigazgató közölte azt is, hogy szerinte az orosz és a magyar fél a megegyezésben érdekelt, ugyanakkor az EU a saját szempontjait érvényesíti.
Frissítés: Navracsics megmagyarázta, ki mit blokkolna
Nem a teljes paksi bővítés blokkolását erősítette meg csütörtök este, hanem azt, hogy az EU-bizottság az orosz-magyar szerződés fűtőelem-beszerzésre vonatkozó részének egyes elemeit kifogásolta - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Navracsics Tibor. A magyar EU-biztos hozzátette, a szerződés bizonyos részei ütköznek az unió atomenergiára vonatkozó elveivel.

A külföldi hírforrásokkal ellentétben néhány magyar sajtótermék nem közölte pontosan a szavait - állította az InfoRádióban a paksi beruházásról szóló csütörtök esti híradásokról Navracsics Tibor EU-biztos.
Azt mondta, ő nem a teljes beruházás blokkolásának hírét erősítette meg, hanem azt, hogy a bizottság az orosz-magyar szerződés fűtőelem-beszerzésre vonatkozó részének egyes elemeit kifogásolta.
Az Index írta csütörtök este, hogy Navracsics "megerősítette az EU-blokkot", később egy másik cikkben viszont már azt közölték, az EU-biztos azt erősítette meg, hogy a fűtőelemek beszerzésével van baj.
Az Európai Bizottság magyar biztosa az Inforádiónak most azt mondta, az Euratom alapelvével nincsen összhangban az, hogy Magyarország nem több forrásból, csak Oroszországból szerezné be a nukleáris fűtőanyagot a leendő új paksi blokkokhoz. Megismételte, hogy Brüsszel nem blokkolta Paks 2 felépítését, hanem a fűtőanyag beszerzéséről szóló magyar-orosz szerződéshez nem járult hozzá.
Az EU-biztos szerint a szerződés fűtőelemre vonatkozó részének egyes elemei ütköznek az unió atomenergiára vonatkozó elveivel. Azt mondta, az Európai Atomenergia Közösség (Euratom) lényegi eleme a diverzifikáció, vagyis több forrásból kell beszerezni a fűtőanyagot.
(MTI - HVG - Index nyomán)