Blokkolta az Európai Bizottság Magyarország 12 milliárd eurós atomenergetikai megállapodását Oroszországgal - jelentette a Financial Times.

Nem hagyta jóvá az Euratom a leendő paksi blokkok fűtőanyagának Oroszországból történő importjához - közölte csütörtökön a Financial Times.
A lap szerint Magyarország ugyan fellebbezett a múlt héten meghozott döntés ellen, de három, az ügyet jól ismerő forrás szerint az Európai Bizottság is a döntés mögé állt. Ennek pedig az az eredménye, hogy az egész paksi bővítést blokkolták.
(HVG)
Frissítés: Helyreigazítást kér a kormány a Financial Timestól
Határozottan cáfolta a Financial Times értesüléseit Giró-Szász András kormányzati kommunikációért felelős államtitkár csütörtökön az MTI-nek.

Azt MTI kérdésére azt mondta: nem igaz, hogy az Európai Unió blokkolta volna a Paks II. atomerőmű építését.
Giró-Szász András hozzátette, hogy az ügyben helyreigazításért folyamodtak a Financial Times szerkesztőségéhez.
(MTI)
2. frissítés: Navracsics szerint igaz hír, csak túl hamar szivárgott ki
Megerősítette az Indexnek Navracsics Tibor, az EU magyar biztosa, hogy az Európai Bizottság megtárgyalta, és szavazás nélkül jóváhagyta az Euratom javaslatát, ami a Magyarország és Oroszország közt létrejött paksi bővítésről szóló megállapodást blokkolja.

Navracsics elmondta, hogy az Euratom jelentése múlt szerdán került a biztosok kollégiuma elé. A dokumentum jellege miatt szavazásra nem volt szükség.
Az Euratom főként a paksi atomerőműbe szánt fűtőanyagok beszerzését kifogásolta tételesen. Az EU atomügyi hivatala szerint a beszerzési időtartamra kötött magyar-orosz megállapodás például konkrétan ellentétes az EU-s szabályokkal.
Navracsics azt is elmondta, hogy a bizottság megkérdezte a magyar kormányt, hogy nyilvánosságra hozhatják-e a jelentést, de a válaszra rendelkezésre álló idő még nem telt le, most pedig ki is szivárgott a lényeg.
(Index)
3. frissítés: A külügy még informálódik a helyzetről
A 444.hu próbálta elérni Havasi Bertalant, a miniszterelnök sajtófőnökét, de egyelőre nem sikerült. A külügyminisztériumból azt a tájékoztatást kaptak, hogy “egyelőre informálódnak a helyzetről”.
(444)
Pénteki frissítések: Kormányszóvivő: "hamis és félrevezető" a Financial Times híradása
Kovács Zoltán kormányszóvivő péntek reggel sajtótájékoztatón egy közleményt olvasott fel, melyben az állt: a Financial Times és forrásainak csütörtöki híradása "teljesen hamis és félrevezető" a paksi bővítéssel kapcsolatban. Az ügyben folyó tárgyalások részletei minősített adatnak számítanak, így azokról nem adhatnak tájékoztatást.
Kovács Zoltán előre jelezte a sajtótájékoztatón, hogy egy közleményt (statement) olvas fel, és utána nem tehetnek fel kérdéseket a helyszínen lévő újságírók, de a felolvasott szöveget megkapják.
A közleményben emlékeztettek, hogy a kormány 2014 elején kötött kormányközi megállapodást az oroszokkal a paksi atomerőmű áramtermelő kapacitásának fenntartásáról. Az ezzel kapcsolatos dokumentumokat benyújtották az érintett uniós hatóságoknak, amelyek a szerződések tanulmányozása után nem emeltek kifogást.
A Roszatom szerint nincs mit hozzátenni
Az orosz atomenergia-ügyi ügynökség, a Roszatom azt közölte pénteken, hogy a paksi atomerőmű bővítésének ügyében nincs mit hozzátennie a magyar kormány álláspontjához, amely szerint nincs szó arról, hogy az Európai Unió megtiltotta volna az orosz nukleáris fűtőanyag beszállítását Magyarországra.
Az állami tulajdonú orosz cég szóvivője a Reuters hírügynökségnek azt mondta, hogy a szerződést, amelyet a paksi bővítésről kötöttek, Magyarország egyeztette az Európai Bizottsággal.
2. frissítés: Financial Times: a sztori pontos és hiteles, nem lesz helyreigazítás
Kitartunk a sztori mellett, az pontos és hiteles – így reagált a Financial Times újságírója, amikor a hvg.hu arról kérdezte, eleget tesznek-e a kormány helyreigazítási kérelmének a paksi megállapodás uniós blokkolásáról szóló írás után.
A magyar kormány képviselői felvették a kapcsolatot a Financial Timesszal, illetve annak újságírójával, miután a brit gazdasági lap csütörtökön megírta: az EU blokkolta a paksi bővítésről szóló magyar-orosz megállapodást. A cikk egyik szerzője megerősítette a hvg.hu kérdésére, hogy a magyar kormány – amint csütörtökön kilátásba helyezte – helyreigazítást fog kérni, ám ennek nem adnak helyet, kitartanak a cikk állításai mellett, azokat pontosnak és hitelesnek tartják.
3. frissítés: Az EB szerint nem a bővítést "blokkolnák", de többet nem mondhatnak, mert titkosítva van
"Nem blokkolják" a paksi bővítést Brüsszelben, csak a fűtőanyag-beszerzésről szóló szerződést kérdőjelezik meg - közölte az Európai Bizottság szóvivője. Egyelőre sokkal többet nem tudott elmondani az EU-s vétóról, mert a beruházás dokumentumait titkosították. A bizottság azonban úgy tudja, hogy a magyar kormány már beleegyezett a titkosítás feloldásába, így hamarosan mindent elmagyaráznak.
Az Európai Bizottság úgy értesült, hogy a magyar hatóságok beleegyeztek a paksi bővítésről szóló dokumentumok titkosításának feloldásába - közölte pénteken Brüsszelben Anna-Kaisa Itkonen, a bizottság energiaügyekért felelős szóvivője szokásos sajtótájékoztatóján.
A bizottság éppen most tekint bele ezekbe a dokumentumokba, és feltett szándéka, hogy a közeljövőben nyilvánosságra hozzák a csütörtökön napvilágra került döntést, amilyen részletesen csak lehet. Egyelőre csak nagyon keveset tudnak elárulni a témában, mivel a dokumentumokat, amelyek alapján az EB meghozta döntését, titkosították - közölte.
A szóvivő annyit elmondott az EU-s vétóról, hogy a bizottság "nem blokkolja" a paksi beruházást, hanem az üzlet fűtőanyag-beszerzésről szóló részét kérdőjelezte meg.
A bizottság múlt heti döntése eredményeképp folytatódnak a tárgyalások a magyar kormány és az Euratom között a fűtőelem-beszerzésre vonatkozó egyezségről.
4. frissítés: A magyarországi kormány tovább titkolózik
Bár az Európai Bizottság pénteken utalt arra, hogy részlegesen feloldják a paksi atomerőmű-bővítés szerződéseinek titkosítását, a Miniszterelnökség szerint ez csak az EB döntésére vonatkozik, a szerződések továbbra sem kerülhetnek nyilvánosságra.
„Tekintettel arra, hogy az érintett dokumentumokkal és a folyamatban lévő tárgyalásokkal kapcsolatos minden további részlet minősített adat, jelenleg nem áll módunkban további információval szolgálni” – ezzel indokolta a kormányszóvivő, hogy miért tartott mindössze két és fél percig a péntek reggeli sajtótájékoztatója paksi beruházásról szóló Európai Bizottsági döntés kiszivárgása után.
Kovács Zoltán azt mondta csak el, hogy a Financial Times (FT) értesüléseivel szemben az EU nem blokkolja Paks 2 projekt megvalósulását, és a beruházás folytatódik. Az FT csütörtökön írta meg, hogy az Euratom és nyomában az Európai Bizottság (EB) nem hagyta jóvá a leendő paksi blokkok fűtőanyagának Oroszországból történő kizárólagos importját. Ez az orosz féllel kötött három szerződés egyikét, illetve annak egy részét érinti, amely azonban a paksi beruházás egyik legfontosabb eleme, a működést garantáló fűtőanyag-szállítás.
Félreértés volt, marad a titkosítás
Nemcsak Kovács volt szűkszavú, hanem Anna-Kaisa Itkonen, a bizottság energiaügyekért felelős szóvivője is pénteki brüsszeli sajtóértekezletén. Mint mondta, kész volna részletesebben is elmondani a döntés okait, de csak nagyon keveset tudnak elárulni a témában, mivel a dokumentumokat, amelyek alapján az EB meghozta döntését, titkosították. De jelezte, rövidesen többet mondhatnak, mert úgy értesült, a magyar hatóságok beleegyeztek a paksi bővítésről szóló dokumentumok titkosításának feloldásába.
„Természetesen ez nem jelenti azt, hogy a paksi beruházásról szóló magyar-orosz kormányközi megállapodás alapján 2014. december 9-én megkötött megvalósítási megállapodások – közöttük az üzemanyag-szerződés – minősített jellege megváltozna. Az azokban foglalt adatok továbbra is titkosítottak maradnak” – szögezte le a Miniszterelnökség a hvg.hu-nak küldött válaszában, amikor a titkosítás feloldásáról kérdeztük. A tárca sajtóirodája közölte, Itkonen megjegyzése egyetlen dologra vonatkozik: a magyar kormány hozzájárulását adta az Európai Bizottságnak, hogy a 2015. március 2-én meghozott döntését „a lehető legszélesebb mértékben nyilvánosságra hozhassa”, de a szerződések nem kerülhetnek nyilvánosságra.
(MTI - HVG nyomán)