Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter javasolhatja a trafiktörvény módosítását a 21 éves kaposvári eladólány meggyilkolását követően – írta a Napi Gazdaság.
Részvétet nyilvánított a Kaposváron meggyilkolt 21 éves eladólány családjának Lázár János a csütörtöki sajtótájékoztatóján – idézte fel a Napi Gazdaság. A lap szerint Lázár azt ígérte, ha a gyilkosság és a korábbi támadások összefüggésben vannak a dohányboltok elsötétített kirakataival, javasolja majd a dohányárusítást szabályozó törvény módosítását.
Szita Károly kaposvári polgármester is törvénymódosítást javasol annak érdekében, hogy hasonló esetek ne történhessenek meg a jövőben. Az elsötétített kirakatok miatt azt sem látni kívülről, ha bent erőszakos cselekményt követnek el.
A Napi Gazdaság szerint a kezdeményezéshez csatlakozott a Magyar Dohány Kiskereskedők Egyesülete is.
Zoom
Fotó: MTI - Varga György
Mint arról beszámoltunk, a fiatal nőt szerda este hat óra körül holtan találtak egy kaposvári dohányboltban. A nőnek zárás után kellett volna jelentkeznie a munkaadójánál a napi bevétellel, de nem tette. A főnöke ezért ment a boltba, amit kulcsra zárva talált, bent pedig megtalálta a lány holttestét.
A rendőrök órákon belül elfogták a gyilkossággal gyanúsított férfit. A kapos.hu azt írta, a Kaposi Mór Oktató Kórház urológiai osztályáról vitték el a rendőrök a lány feltételezett gyilkosát, akit nagy erőkkel kerestek.
A Napi Gazdaság szerint a feltételezett elkövető egy környékbeli kis faluból, Sántosról származik, és a hírek szerint értelmi fogyatékos. (A rendőrség szerint nincs erre utaló jel, lásd alább - a szerk.) A lap hozzátette, egész Kaposvárt megrázta a tragédia, amelynek indítékaira eddig nem derült fény.
Frissítés: 22 ezer forintért ölt a sántosi B. Péter
Egy 21 éves lánynak kellett meghalnia ahhoz, hogy kezdeményezzék a dohánybolt-kirakatok elsötétítésének megszüntetését, pedig már több éve figyelmeztettek arra rendőrségi szakmai körökből, hogy a sötét ablaküveg növeli a rablások veszélyét. Az április 22-i tragédia után egy nappal rablás közben érték tetten és fogták el a rendőrök egy debreceni dohánybolt rablóit. Néhány nappal korábban pedig egy szolnoki trafikból próbált egy férfi késsel a kezében pénzt szerezni, még ha nem is járt sikerrel.
Hogy a dohányboltok veszélynek vannak kitéve, az a trafiktörvény életbe lépése után már 2013-ban kiderült. Az esztendő második felében – a rendőrség adatai alapján – 230 alkalommal követtek el bűntettet trafikok ellen, az esetek fele betöréses lopás volt; rablás mintegy ötven történt. Hetente átlagosan nyolc-kilenc dohánybolti bűnügy növelte a rendőrség munkáját.
Négy szúrás egyenként is halálos sebet ejtett 
Kaposváron, az április 22-i, emberöléssel végződött rablás volt a második idén a megyében – közölte a hvg.hu-val Szijártó István alezredes, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója. Elmondta, a tettes három-négy nappal a történtek előtt döntött, hogy akár gyilkosság árán is, de pénzt szerez kisebb kereskedelmi egységek, köztük trafikok kirablásával, hogy otthonról elköltözhessen, és függetlenítse magát a szüleitől.
Az érettségi előtt álló (a Nol szerint tavaly érettségizett - a szerk.) húszéves sántosi B. Péter édesapja munkásruhájába öltözött be a rabláshoz a dohánybolt közelében, az arcát pedig egy pólóból készített sállal takarta el. A trafikban egyedül lévő eladót egy kenyérvágó késsel kényszerítette a bevétel átadására. A pénztárban lévő 22 ezer forintot megkapta, de attól tartott, hogy az alkalmazott értesíti a rendőrséget, ezért a késsel többször megszúrta a fiatal nőt. „Több szúrás közül négy szúrás egyenként is halálos sebet ejtett” – számolt be a bűnügyi igazgató az orvosszakértő megállapításáról.
A tettest lakossági bejelentés alapján fogták el, amihez segítséget nyújtott, hogy a dohánybolt környékén található térfigyelő kamerák egyike jól felismerhető képet készített róla. Sántoson, a bejelentett lakhelyén keresték először a tettest, de kiderült, Kaposvárra ment az ott élő édesapjához. A szülő tájékoztatása alapján tudták meg a rendőrök, hogy a városi kórház urológiai osztályán van, ahol aztán sikerült is elfogni a gyilkost. „B. Péter mindenre kiterjedő, beismerő vallomást tett, és megmutatta azt is, hogy hol rejtette el a rabláshoz használt ruháit és a kést. Ezeket a helyi szabadidő park tavában sikerült is megtalálni” – tette hozzá az alezredes. Megjegyezte, a tettes visszahúzódó volt, még falujában se nagyon ismerték.
A sötétített fólia biztonságérzetet ad a tettesnek
Tarjányi Péter rendőrségi szakértő Facebook-oldalán többször írt arról, hogy a trafikok "elsötétítése" gond. Nemcsak a kaposvári gyilkossággal kapcsolatban, hanem már egy évvel ezelőtt is. „Tegnap este ismét kiraboltak egy dohányboltot. Sokadszorra mondom: a lefóliázás miatt egyre több ilyen támadás lesz, mert az elkövető biztos lehet abban, hogy az áldozat nem kap kintről segítséget. Sőt, ha a tettes valami miatt bent ragad a rablás helyszínén a kiérkező rendőrök nehéz helyzetben lesznek, mert akadályozni fogja őket ez a kötelező elsötétítés" – írta Tarjányi, aki szerint, "ha rossz döntést hoztak, nem a politikai egót kellene félteni, hanem beismerni a hibát, és kijavítani azt”.
A sötétített kirakatüveget a személy- és vagyonvédelmi kamara elnöke, Német Ferenc önmagában nem tartja a rablások fő motivációjának. De azért az szerinte is fontos lenne, hogy kamerával és pánikgombbal is fel legyenek szerelve a trafikok, és szerinte az sem szerencsés, hogy az eladó gyakran egyedül van a dohányboltokban.
Kevesellte a pénzt, még néhány dohányboltot kiszemelt - az sem számított, ha megint gyilkolnia kell
A kaposvári dohánybolt eladójának gyilkosa úgy tervezte, hogy még két-három trafikot kirabol, s akár újra embert is öl a bevételért. A Nol összefoglalója.
A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi főigazgatója, Szijártó István ezredes pénteken sajtótájékoztatót tartott a kaposvári dohánybolti eladó, a 21 esztendős G. Fruzsina meggyilkolásáról és az ügy nyomozásáról.
A bűncselekmény gyanúsítottja, a Sántos községben élő, 20 éves B. Péter azért akart erőszakos módon pénzt szerezni, mert el szeretett volna költözni szülei házából, s az új élethez ily módon remélt „indulótőkét”. A férfi egy 30 centi élhosszúságú konyhakéssel felfegyverkezve utazott be Kaposvárra április 23-án délután. Apja egyik munkásruháját vette magára, számolva azzal, hogy véres lesz majd az öltözete, s akkor megszabadul tőle. Egy szétszaggatott pólót is vitt magával, hogy legyen mivel az arcát eltakarni.
A sántosi férfi órákig kutakodott, hogy melyik boltot érdemes kirabolni. Délután ötkor találta meg az alkalmasnak vélt trafikot, a Fő utca 46. szám alatt.
Megvárta, hogy az eladó egyedül maradjon, bement, s egyből a pénzt követelte, miközben a pólóval elfedte arcát. Az eladó át is adta a kassza tartalmát a rá kést fogó B. Péternek. A férfi attól tartva, hogy miután távozik, a hölgy hívja a rendőrséget, a késével többször megszúrta az eladót. A bűntényt a bolt gazdája este hétkor fedezte fel, hívta a mentőket, de Fruzsinán már nem tudtak segíteni. Négy olyan szúrás is érte, ami alkalmas az élet kioltására.
Még két trafik környékén időzött
A trafikból távozó B. Péter kevesellte a rabolt pénzt, hisz mindössze 22 ezer forinthoz jutott, ezért elhatározta, hogy még aznap rajtaüt 2-3 dohánybolton, s az se számít, ha megint gyilkolnia kell. Még két trafik környékén időzött, de egyikbe se ment be, mert a kiszemelt üzletekben vagy környékükön nagy volt a mozgás. Ezért hazaindult, előbb azonban a munkásruhát a kaposvári ligetben elrejtette, a kést pedig a Malom-tó vizébe dobta.
A nyomozók a köztéri kamerák felvételeit elemezve már másnap hajnalra megtalálták a vélhető tettes képét, és azt közzétették. Lakossági bejelentések is segítettek a tettes azonosításában.
A nyomozók előbb otthonában keresték B. Pétert, de ő akkor már a megyei kórház sebészetén volt. Egynapos műtétre ment oda, a beavatkozásnak nem volt köze a gyilkossághoz, hisz a férfi nem sérült meg a bűntény során. A nyomozók a kórházban vették őrizetbe a férfit, aki a kihallgatáson részletes, beismerő vallomást tett.
Szavai alapján megtalálták a véres ruhát és a gyilkossághoz használt kést is. A bizonyítékok alapján a főkapitányság előre kitervelt, nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel gyanúsítja a férfit, akit tettéért életfogytig tartó szabadságvesztés fenyeget.
Semmilyen jele sincs annak, hogy kóros lenne az elmeállapota
Szijártó István – a Nol kérdésére válaszolva – elmondta, hogy B. Péter büntetlen előéletű, a tavaly érettségizett, s a szülei által eltartott férfi eddig sosem volt erőszakos a környezete szerint. A nyomozás során pszichiáter is megvizsgálja majd B. Pétert, ám eddig semmilyen jele sincs annak, hogy a férfinak kóros lenne az elmeállapota, vagy ne fogná fel tettei súlyát.
Ismert, hogy az ügy kapcsán Lázár János, a miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, megvizsgálják, nem kell-e változtatni a dohányboltokról szóló törvény azon pontján, ami kötelezővé teszi ezeknek az üzleteknek a lefóliázását. Ezt már régóta sokan forszírozzák, mondván, a letakart kirakaton át az utcán járók nem látják, mikor éri rablótámadás a trafikokat.
Amúgy a rendőrségnek – állítólag – nincs olyan statisztikája, amely egybevetné, hogy a trafikok jobban ki vannak-e téve rablásoknak, mint a többi üzlet. A mindennapi tapasztalatok viszont ezt erősítik. Kaposváron idén még egy bolti rablás történt, az az üzlet is trafik volt.
(MTI - HVG - Nol nyomán)
Kapcsolódó: