Egy több mint tíz éve történt "cselekménysorozat" kapcsán tavaly októberben belső vizsgálat indult egy szerzetes-nevelőtanár ellen a Pannonhalmi Főapátságban; az eljárás következtében az érintett szerzetes elhagyta a bencés rendet - közölte a Pannonhalmi Főapátság hétfőn az MTI-vel.
A közlemény szerint kiskorú veszélyeztetésének gyanúja miatt állította fel a vizsgálóbizottságot Várszegi Asztrik főapát, amikor tudomására jutottak az esetek. Minden érintettnél személyesen járt el, és minden szükséges támogatást megadott.
Az MTI kérdésére Papp Áron, a Pannonhalmi Főapátság Főapáti Hivatalának médiakapcsolattartója a sértettek személyiségi jogaira és érdekeire való tekintettel nem mondta el, hogy ebben az ügyben pontosan mit jelent a kiskorú veszélyeztetése, hány akkori gyermek érintett benne, és mit derített ki a vizsgálóbizottság. Úgy fogalmazott, hogy "körültekintő egyházi kivizsgálást folytattak le, amelyről a Vatikán illetékes hivatalát is értesítették". Papp Áron elmondta azt is, hogy a rendőrség nem indított nyomozást, mert egyik érintett sem tett büntetőfeljelentést.
A közlemény szerint a főapátság kiemelten fontosnak tartja, hogy átvilágítsa a múltját, és a "visszaéléseket feldolgozza". A feltárás mellett a vizsgálatnak a jóvátétel és a megelőzés is a célja. A dokumentum szerint a Pannonhalmi Bencés Gimnázium időközben az UNICEF szakmai irányelveinek megfelelő gyermekvédelmi intézkedéseket vezetett be.
(MTI nyomán)
Frissítés: Várszegi Asztrik szavaiból hasonló eset világlik ki, mint a későbbi MTV-alkalmazott Sipos Pálé.
A pannonhalmi "sztártanár" erős érzelmi köteléket alakított ki diákjaival, és ezzel jó teljesítményre sarkallta őket. Közben azonban a szoros viszonyt arra használta ki, hogy "illetlen érintésekkel" nyúljon hozzájuk. Áldozatai eddig azért nem jelentkeztek, mert nem akartak ártani a gimnázium hírnevének. Az érintett tanár már kilépett a rendből, a rendőrség pedig vizsgálja az ügyet.
A szerdán megjelenő Nők Lapjának mondta el Várszegi Asztrik főapát, milyen természetű gyermekbántalmazási ügyet vizsgáltak ki a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumban. A lap beszkennelt oldalait maga az oktatási intézmény tette közzé honlapján (rákattintva nagyítható):

A rendőrség is vizsgálódik
Közben a Győri Rendőrkapitányság feljelentéskiegészítést rendelt el a tíz éve történt ügyben, miután a sajtóból tudomást szereztek arról, hogy a főapátság belső vizsgálatot rendelt el kiskorú veszélyeztetése miatt - közölte a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság kedden.
Ez a gyakorlatban azt jelenti, tájékoztatják a főapátságot arról, hogy a rendőrség vizsgálatot indított az ügyben, emellett tájékoztatást kérnek a főapátságtól az akkori eseményekről.
(Nők Lapja - HVG nyomán)