Lopás vétségének gyanúja miatt vett őrizetbe a rendőrség egy 29 éves makói férfit, aki egy helyi lakásból értéktárgyakat vitt el – tájékoztatta a rendőrség hétfőn az MTI-t.
Az MTI információja szerint a gyanúsított a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) makói elnöke és a radikális szervezet országos vezetőségi tagja, aki garázdaság miatt már volt büntetve, 2011 decemberében pedig a Csongrád Megyei Bíróság jogerősen két év – végrehajtásában öt esztendőre felfüggesztett – börtönbüntetéssel sújtotta társtettesként elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt.
A rendőrség közleménye szerint egy Deák Ferenc utcai lakó vasárnap hajnalban arra ébredt, hogy a házuk elé felépített állvány irányából hangokat hall. Felkelt, majd egy férfit látott, akinek a kezében egy serpenyő volt. Felelősségre vonta, mire a konyhai eszközt a nyitott ablakon keresztül visszakapta. Az elkövető annyit mondott: "csak poén" volt. A feljelentés adatai szerint a lakásból készpénz és Zsolnay porcelán tűnt el.
A makói nyomozók még az esti órákban azonosították a bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsítható T. Csabát, akit elfogtak. A férfi részben beismerte a bűncselekmény elkövetését. A rendőrség kezdeményezte előzetes letartóztatását.
(MTI)
Frissítés: "helytelenül szerepelt a honlapon"
Tagadja a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM), hogy a szervezet vezetőségének tagja lenne az a 29 éves makói férfi, akit lopás vétségének gyanúja miatt vett őrizetbe a rendőrség.
A HVIM az MTI-vel hétfőn azt közölte, "helytelenül szerepel" a szervezet honlapján, hogy a férfi a vezetőség tagja.
A rendőrség hétfőn tájékoztatta az MTI-t arról, hogy a férfi egy helyi lakásból értéktárgyakat vitt el. Az MTI saját információjára hivatkozva azt írta, hogy a gyanúsított a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) makói elnöke és a radikális szervezet országos vezetőségi tagja, aki garázdaság miatt már volt büntetve, 2011 decemberében pedig a Csongrád Megyei Bíróság jogerősen két év - végrehajtásában öt esztendőre felfüggesztett - börtönbüntetéssel sújtotta társtettesként elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt.
Magvasi Adrián, a HVIM elnökségi tagja az MTI-vel azt tudatta: T. Csaba nem vezetőségi tagja a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalomnak.
Az MTI a cikk megírása előtt megnézte a honlapon, és a vezetőség tagjai között feltüntették T. Csabát is. Erre a közlésre válaszul Magvasi Adrián azt írta: "Helytelenül szerepelt a szervezet oldalán, amit a bíróságra benyújtott adatok igazolnak is."
2. frissítés: a HVIM "vizsgálja"
Egyelőre vizsgálják a makói elnök tettét – közölte a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom társelnöke. Zagyva György Gyula a Hír TV-nek azt mondta: a teljes igazság ismeretében döntenek majd arról, hogy indítanak-e Túri Csaba ellen eljárást.
"Mindenkit óvatosságra intek ebben az esetben is, mert akár a média, akár a rendőrség azért szokott egyes esetekben, főleg, ha minket érintenek, túlozni. Úgyhogy először is én a szervezet nevében mondhatom, hogy megvizsgáljuk a saját berkeinken belül, és nyilván, hogyha úgy ítéljük meg, hogy ez egy olyan eset, ami tényleg túlment bizonyos határokon, akkor nyilván ennek a saját szabályaink szerint következménye lesz” – fogalmazott.
(MNO nyomán)
3. frissítés: a HVIM közleménye:
A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalomnak hivatalosan nem vezetőségi tagja Túri Csaba, a bírósági bejegyzésben sem szerepel a neve.
Mozgalmunk az elmúlt években számtalan akciót szervezett a közbiztonság javításáért és tagjai elkötelezettek a rendteremtés, az élhető és biztonságos Magyarország helyreállításáért. Mint ifjúsági mozgalom sem tűrjük a valójában köztörvényes kategóriába eső bűncselekményeket. Nálunk valóban vannak következményei a tetteknek, nem úgy, mint a "való világban", ahol Stohl Andrásokat, Bakács Tiborokat, Győzikéket és egyéb "celebeket" ugyanúgy visszafogad és színpadon tart a média világa mindenféle bűncselekmények után is, ezzel is népszerűsítve a bűnözői létformát.
A média hazugságáradata, a hatalom elfogultsága és a törvénykezés sokszor abszurd volta miatt saját, vármegyés szabályzatunk szerint mérünk minden esetben, így Túri Csaba esetében is. Tudunk különbséget tenni politikai és eszmei okokból elkövetett tettek és a bűnözés között. Az első kategóriába eső cselekményeket díjazzuk még akkor is, ha a kifordult világunk miatt büntetőjogi következménye van, míg utóbbit a lehető legkeményebben szankcionáljuk, még akkor is, ha nincs belőle médiahír, vagy rendőrségi eljárás. Jelenleg a HVIM vezetősége vizsgálja a fennálló körülményeket, várja az ügy kimenetelét és a teljes igazság ismeretében fogja meghozni döntését ebben az esetben is. Az ártatlanság vélelme pedig mindenkit megillet, még akkor is, ha a balliberálisok által gyűlölt HVIM tagjáról van szó.