Ismét rekordszámú határsértőt fogtak el a rendőrök, az elmúlt 24 órában 2093 migránst állítottak meg. A legtöbb külföldi Bangladesből, Nigériából, Pakisztánból, Afganisztánból és Szíriából jött. Hétfőn hat embercsempész ellen indítottak büntetőeljárást.
A migránsok folyamatosan érkeztek, éjszaka is. A Szabadka és Szeged közti vasútvonalon a síneken gyalogoltak, ahol nincs kifeszítve a drótkerítés. Egy több mint 100 fős csoport nem állt meg a rendőrségi gyűjtőpontnál, hanem továbbment. Szeged határában pedig felmásztak egy felüljáróra, ami a régi 5-ös útra vezetett. A rendőrök ott fogták el őket.
Hétfőn a bevándorlók átvágták a drótakadályt, így jutottak át Magyarországra. Körülbelül 150-200 méteres szakaszon rongálták meg a kerítést.
(MTI)
Frissítés: a rendőrök tétlenül figyelték, ahogy beözönlenek
A Szegedma.hu tegnap esti, illetve ma reggeli, percről percre frissített beszámolója és képgalériája:
Sok száz illegális bevándorló lépte át a szerb-magyar határt hétfő este, akik a gyűjtőpontot elhagyva Szegedre indultak a vasúti sínek mentén. Azok a migránsok érkeztek meg, akiket múlt héten napokra feltartóztattak a görög-macedón határnál. A rendőrség Szeged határa előtt megállította a csoportot, ám folyamatos az utánpótlás a szerb oldal felől. Éjszaka tüzek is gyúltak a síneken.
Zoom
Zoom
06.55: Nógrádi Tibor képviselő portálunknak elmondta, az érintett területen továbbra is komoly a félelem a lakosság körében, ami érhető is, hiszen a kis falvakban, településrészeken a nagy számban megjelenő illegális bevándorlók felborítják a mindennapi rendet. Rémhírek sokasága is terjed, miután vasárnap történt egy komolyabb rongálás a szentmihályi kiskertekben, fóliasátrakat tettek tönkre a migránsok.
Zoom
Zoom
Nógrádi Tibor elmondta azt is, a polgárőrök egész éjszaka dolgoznak Szentmihályon, és örömteli, egyre többen csatlakoznak a közösséghez. Csillag Erika, Szekeres István, Vass Károly, Márta János és Márta Jánosné folyamatos szolgálatot teljesít, köszönet ezért – összegzett a politikus, aki hozzátette, jómaga megpróbálja megnyugtatni a pánikra hajlamosakat, koordinálni a migránsok fogadását, hogy lehetőleg külterületeken, ne lakott részeken találkozzanak a menekültügyi hatósággal, ezzel csökkentve a településrészek terhelését. A nagy erőkkel jelen lévő rendőrség partner mindebben, ám mivel nagyobb csoportokban érkezők Röszke és Szentmihály között újabb egységekre szakadnak, így a helyiek és a polgárőrök segítsége nélkül a rendőrség hatékonysága is kisebb lenne – jegyezte meg. “Ez a válság jelenleg nem pártpolitikai, hanem várospolitikai kérdés, az éjszaka több ponton láttam Tóth Péter jobbikos képviselőt, aki szintén segítette a hatóság munkáját, jó lenne, ha a városvezetés is ezekben a válságos napokban kijönne, az MSZP is segítene a helyzet kommunikációs és politikai kezelésében. Gondoljanak csak bele, ha egyes becslések szerint akár ezres éjszakai tömeget nem sikerült volna megállítani a Szabadkai út felüljárójánál, és elérte volna célját, Szeged belvárosát, taxikat keresve a továbbútra, az mit jelentett volna a város szívében” – mondta.
Zoom
Zoom
Zoom
03.00: Korábbi híreinkkel szemben az éjszaka folyamán is azt láttuk, hogy megállás nélkül egyre több migráns érkezik a magyar oldalra, nem lehetett őket feltartóztatni. Ott tartózkodásunk ideje alatt egy 9. hónapban lévő terhes nőt és egy a lábát tört férfit kellett kiemelni a tömegből, őket kórházba szállították. Egy tíz év körüli kislány hasfájásra panaszkodott, őt a helyszínen kezelték. Éjfél körül az illegális bevándorlók tüzet raktak a Szerbiát és Magyarországot összekötő vasúti sínek között, és ott melegedtek, szárították cipőiket. Azt is megtudhattuk, hogy szerb oldalon 100, 200 euróért szállították őket embercsempészek a magyar határig. Egyértelműen kiderült, hogy ez az a csoport, amely a napokban áttörte a hadsereg által őrzött macedón határt. Ide érkezésüket mindösszesen két rendőr fogadta. Hajnali fél egyre, egyre nyugalom költözött a sínekre, többen lefeküdtek aludni, de a szerb oldalról folyamatosan érkeztek az öt-tízfős csoportok, reggelre akár az 1500-2000-et is elérheti az itt tartózkodó migránsok száma…
Így özönlöttek át a macedón határon a szelíd üldözöttek:
22.00: A felüljárónál még 40-50 migráns vár arra, hogy buszra szállhasson. Közben Nógrádi Tibor (Fidesz-L.É.T.), Szentmihály, Gyálarét, Klebelsbergtelep és Kecskés önkormányzati képviselője egészen Röszkéig bejárta az érintett útvonalat, és azt tapasztalta, nincs már komoly utánpótlása az esti bevándorlóáradatnak, néhány tucat fő tart még Szeged felé négy-ötfős társaságokba verődve. A városatya még a polgárőrökkel körbejárja Szentmihály határait, hogy ellenőrizze, mindenhonnan, így a Pocokfalunak nevezett részről is elszállították-e a határsértőket, és információink szerint a belvárosi és az alsóvárosi polgárőrök is végigpásztázzák Szeged határait, hogy megbizonyosodjanak róla, senki és semmi ne zavarja meg a szegediek nyugalmát ma éjjel. Zárszóként hadd tegyük hozzá: jó lenne, ha végre a város vezetői is felébrednének, és komolyan szembenézve a problémával hatékonyan segítenék az illetékes hatóságok munkáját a helyiek érdekében…
Zoom
Zoom
Zoom
21.40: Megkezdődött a migránsok elszállítása, először a családokat, nőket és gyerekeket ültették járművekre a készenléti rendőrség erői (ha jól láttuk, a nemzetközi összefogás jegyében két holland rendszámú buszra), az egyedül érkező férfiak pedig nagy szállítóbuszokon kapnak helyet. Mindenkit visszajuttatnak a röszkei hangárba. Megfigyelhettük egyébként, hogy a most megállított több száz fő legalább kilencven százaléka volt a fiatal vagy középkorú, egyedül érkező férfi, alig tíz százalékot tehetett ki a családdal menekülők aránya. Úgy tudjuk, további határsértők is útban vannak még Röszkéről Szeged felé, nem lesz tehát könnyű éjszakájuk a rendvédelmi szerveknek és a polgárőröknek.
Zoom
Zoom
21.30: A rendőrök immár urai a helyzetnek, jelenleg azon dolgoznak, hogy a Bajai úton továbbhaladó kisebb migránscsoportot egyesítsék a felüljárón lévő illegális bevándorlókkal (ez a nagyobb rész). Információink szerint ezt követően elszállítják őket a röszkei hangárba.
Zoom
Zoom
21.10: A második hullámban újabb jelentős számú csoport érkezett a vasúti síneken, a felüljáróra is feljöttek, megállt a forgalom. A felüljáró meredek betonján több tucatnyian másznak felfelé. Egyre feszültebb a helyzet, mert Szegedről Szabadka felé a rendőrök leállították a forgalmat a régi 5-ösön. A rendőröknek – úgy tűnik – még Szeged előtt sikerül feltartóztatniuk az illegális bevándorlókat – jelenti tudósítónk a helyszínről.
Zoom
Zoom
21.05: A helyszínen van a Jobbik önkormányzati képviselője, Tóth Péter mellett Nógrádi Tibor, Szentmihály önkormányzati képviselője (Fidesz-L.É.T.) is. A városatyától megtudtuk, a szentmihályi polgárőröknek sikerült kint tartaniuk a jobbára szír migránoskat a faluból, és a szeged-szabadkai vasúti vonalon haladtak tovább, majd a felüljárónál a média munkatársai várták őket. Itt aztán a migránscsoport megtorpant, kisebb egységekre, 50-60 fős társaságokra szakadt szét. A legnagyobb részük a Bajai út irányába ment tovább.
Zoom
Zoom
20.45: Munkatársaink jelentik a helyszínről, hogy legalább 4-500 illegális bevándorló érkezik a vasúti töltésen Szentmihályra. Nagy számban vannak jelen a rendőrök, a polgárőrök, de megjelentek az embercsempészek is. A migránsok, akik nem voltak hajlandóak megállni a röszkei gyűjtőponton, taxikat szeretnének, hogy azokkal folytathassák útjukat Nyugat-Európába.
Zoom
Zoom
20.30: A sok száz főből álló, Szegedre tartó csoportot rendőrök és polgárőrök is nagy számban kísérik, atrocitás egyelőre nem történt – jelentette hírfolyamában a közmédia, az M1. Az mno.hu információi szerint ez még nem az a migránscsoport, akik korábban a macedón határnál összetűzésbe keveredtek az ottani rendfenntartókkal. Toroczkai László, Ásotthalom polgármestere viszont Facebook-oldalán azt közölte: “elérte a magyar határt annak a migráns tömegnek az első hulláma, amely áttörte a macedón rendőrség blokádját a macedón-görög határon. Most Röszkénél özönlenek a legtöbben, de Ásotthalomnál is – ahol még nyitott a határ – szabályosan ömlenek be az országba”.
 
Elérte a magyar határt annak a migráns tömegnek az első hulláma, amely áttörte a macedón rendőrség blokádját a macedón-g...
Posted by Toroczkai László on 2015. augusztus 24.
Az MTI esti közleménye arról szól: az M1 műsorfolyamában este azt jelentette a tudósító a helyszínről, hogy a vasúti síneken több százan érkeznek Magyarországra Szerbia felől, kevesebb mint fél óra alatt 200-250-en lépték át a zöldhatárt, reggel óta pedig csak a vasúti sínek mentén mintegy 700-an. E tudósítás szerint is azok a migránsok érkezhettek meg most, akiket a múlt héten egy időre föltartóztattak a macedón-görög határnál, majd továbbengedték őket.
Zoom
A rendőrség honlapján található grafikon szerint újabb rekordot döntöttek: tegnap 2093 illegális bevándorlót tessékeltek beljebb a rendőrök. És hányan lehetnek, akikkel még csak nem is találkoztak...
Zoom