Laurent Fabius francia külügyminiszter "botrányosnak" nevezte "egyes kelet-európai országok viselkedését" a "menekült"válsággal kapcsolatban, s Magyarországot külön bírálta a határzár miatt.
Zoom
"Amikor azt látom, hogy egyes európai országok nem fogadják el a kontingenseket (a menekültek elosztását), ez botrányos" - mondta vasárnap a francia diplomácia vezetője az Europe 1 kereskedelmi rádiónak, az I-Télé hírtelevíziónak és a Le Monde című napilapnak adott közös interjúban. Újságírói kérdésre elmondta, hogy ezek az országok "Európa keleti felén" vannak.
"A politikailag üldözött embereket, akik háború sújtotta országokból jönnek, be kell tudni fogadni. Ezt menekültjognak nevezik. Reagálni kell. Minden országnak reagálni kell" - hangsúlyozta Fabius. "Franciaország megtette, Németország már megtette" - tette hozzá.
Fabius saját szavai szerint "nagyon szigorúan" ítéli meg Magyarország fellépését, amely szerinte "nem tartja tiszteletben a közös európai értékeket", amikor határzárat épít.
Zoom
Izrael is kerítést épített a bevándorlók ellen (de ők igazit) - hallotta esetleg valaki, hogy Fabius emiatt is tiltakozott?
"Olyan drótkerítés felhúzása, amelyet még állatoknak sem csinálnak, nem az értékek tiszteletben tartása" - fogalmazott a külügyminiszter.
Szerinte "természetesen" fel kell számolni a falat, és az Európai Uniónak "komoly és szigorú" tárgyalásokat kell az ügyben folytatnia az ország vezetőivel.
(MTI)
Azt, hogy mennyire félelmetes, és mennyire működik határzárként a "kerítés", már bemutattuk - ennyire nulla hatékonyságú tákolmányt valóban még az állatoknak sem készítenek, egy valamirevaló gazdaember ugyanis tudja, hogy semmi értelme...
Frissítés: a jó magyar külügyminiszteri hagyomány alapján Szijjártónak is sikerült megdöbbennie
Megdöbbentőnek és egyben elképesztőnek minősítette Laurent Fabius francia külügyminiszternek a magyar határzárat bíráló nyilatkozatát Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, és jelezte, hogy hétfőre bekéretik az ideiglenes francia ügyvivőt a külügyminisztériumba.
Az MTI-nek vasárnap adott nyilatkozatában Szijjártó rámutatott: úgy tűnik, Európában egyesek még mindig nem képesek megérteni azt, hogy Magyarországra milyen elképesztő és drámai nyomás hárul bevándorlási szempontból a Nyugat-Balkánon keresztül.
Az év végére drámai helyzet alakulhatna ki Magyarországon, ha a kormány most nem tesz valami érdemit, mivel az éves statisztikák azt mutatják, hogy október után még ugyanannyi menekült szokott érkezni az országba, mint addig - mutatott rá a miniszter.
Szijjártó úgy fogalmazott, hogy álláspontja szerint az a jó európai, aki az európai szabályokat betartja. A legfontosabbak közé tartoznak a schengeni szabályok, amelyek világosan rögzítik minden uniós tagállamnak azt a kötelezettségét, hogy meg kell védeni a saját és az Európai Unió külső határait. Magyarország ezt teszi, és ezzel megfelel uniós kötelezettségeinek - szögezte le.
Az a politika, vagy stratégianélküliség, amely jelenleg egyelőre a bevándorlással kapcsolatos uniós politikát övezi, drámai hatással lehet a kontinensre - mondta a miniszter, hozzátéve, hogy "egymás megdöbbentő és alaptalan minősítése helyett inkább arra kellene koncentrálni, hogy Európa szempontjából közös megoldást kínáljunk".
A közös megoldást abban kellene keresni, hogy miként állítható meg az a bevándorlási nyomás, amely Európára, és azon belül Magyarországra nehezedik - hangoztatta.
Szijjártó közölte, hogy a magyar diplomácia nem hagyhatja szó nélkül Fabius nyilatkozatát, ezért hétfőre bekéretik az ideiglenes francia ügyvivőt a külügyminisztériumba, és hivatalosan tájékoztatják a magyar kormány álláspontjáról. Szijjártó Péter arra készül, hogy személyesen is beszél francia kollegájával az ügyről az uniós külügyminiszterek jövő hét végi luxembourgi tanácskozásán.
2. frissítés: Az államtitkár jól beolvasott - a sajtótájékoztatón
A magyar kormány visszautasít minden olyan "nemtelen jelzőt és vádaskodást Magyarországgal szemben", amelyet vasárnap Laurent Fabius francia külügyminiszter hangoztatott a magyar határvédelmi intézkedésekkel kapcsolatban – mondta Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára hétfői sajtótájékoztatóján, Budapesten.
Az államtitkár délután egyeztetett a budapesti francia nagykövettel, akit azután kérettek be a tárcához, hogy a francia külügyminiszter egy interjúban "botrányosnak" nevezte egyes kelet-európai országok viselkedését a menekültválsággal kapcsolatban, és Magyarországot külön bírálta a határzár miatt.
Magyar Levente szerint a határvédelmi intézkedésekkel nemcsak Magyarországot, hanem az EU minden tagállamát védik, ezek a lépések minden uniós ország biztonságát, nyugalmát és békéjét szolgálják.
(MTI nyomán)