"Egy nappal a magyar kormány által épített határzár átadása előtt, a mai napon kerítést építettünk a Velencei Biennálé magyar pavilonjának egyetlen bejárata elé: nyitástól a ma esti zárásig senkit nem engedünk be a pavilonba"- írja a #fenceforeurope csoport.
A blokádhoz az aktivisták ugyanazokat az eszközöket használták, amelyeket a kormány használt az elmúlt hónapokban, "részben a magyar lakosság félrevezetésére és megfélemlítésére, részben hazánk déli határának lezárására".
Zoom
A kerítéshez használt plakátok mindegyike ’"a magyar kormány menekültek ellen uszító plakátjainak, illetve a ’Nemzeti Konzultáció’ néven elhíresült önigazoló propagandaszövegek angol fordításai, azoknak a tartalmát semmilyen formában nem módosítottuk. A kerítéshez használt NATO-drót szintén szabványeszköz: ugyanezeket az éles pengéket telepítette a kormány a déli határunkhoz, remélve, hogy a menekülő embereket ezzel távol tarthatja hazánktól" – írják.
A csoport tagjai úgy vélik, Európának - benne Magyarországgal -, egy közel félmilliárdos összlakosságú államalakulatnak "röhejes, hogy komoly fejtörést okoz kettő-, de akár négymillió életveszély elől menekülő ember lakhatásának, étkezésének és oktatásának a biztosítása. Ez a röhej azonban ma naponta százak életét követeli tengeren és szárazföldön egyaránt."
Európai konszenzus ma egyedül a menekülő emberek érdemes és érdemtelen menekültekre történő elkülönítésében van - írják. "A magyar helyzetet látva biztosra vesszük, hogy hamarosan a fegyveres erőszak bevetésében is hasonló egyetértés fog mutatkozni. Így idővel mind több, nagy, áthatolhatatlan kerítésere lesz szükségünk: nem kizárólag a schengeni határok mentén, hanem majd az Európán belüli anyagi és társadalmi egyenlőtlenség érintettjeit is biztonsággal szétválasztó és elkülönítő kerítések egész sorára."
(HVG nyomán)