Lelepleződött Hende Csaba hazugsága: egy éve azt ígérte, hogy minden lehető támogatást megad a kommunista emlékművek áthelyezéséhez, de aztán hiába fordult kezdeményezésünkre a kormányhoz Tarlós István a Szabadság téri obeliszk eltávolítása érdekében, Hende válaszában megtagadta a lépést - írja Fb-oldalán Novák Előd. Alább a folytatás
Zoom
A főváros szívében, a magyar szabadságról elnevezett téren áll még mindig a szovjet megszállóink önkényuralmi emlékműve, mely különösen abszurd, amióta a téren a másik megszállásunkat elítélő emlékművet felállították. A magyar-orosz hadisíregyezmény lehetőséget biztosít az emlékmű áthelyezésére, csak végre élni kellene ezzel.
2004 óta rendszeresek a tiltakozások a kommunista obeliszk miatt. Legutóbb Budaházy Györggyel és dr. Gaudi-Nagy Tamással több nemzeti szervezet képviseletében megkerestük Tarlós István főpolgármester urat, akinek kabinetfőnöke fogadott is minket. A főpolgármester az emlékmű eltávolítását célzó kezdeményezésünkre a kormányhoz fordult, ezt üdvözöltem is az Országgyűlésben egy napirend utáni felszólalás keretében, azonban Hende Csaba csatolt válasza miatt az ügy végül mégis sikertelenül zárult, illetve lényegében el sem indult. Pedig 2014 szeptemberében Sneider Tamás frakciótársam kérdésére Hende Csaba maga jelentette ki, hogy a minisztérium minden lehető támogatást megad az ilyen emlékművek áthelyezéséhez. Ennek az ellentmondásnak a kiküszöbölése érdekében most az új honvédelmi miniszterhez, Simicskó Istvánhoz fordultam egy írásbeli kérdéssel.
Zoom
A megszállást dicsőítő emlékmű a szabadságról elnevezett téren (Fénykép: Volner János)
Kérjük benne, hogy a kormány kezdeményezze az Oroszországi Föderáció kormányánál az emlékműnek fontos állami érdekből való áthelyezését. Mindez egyúttal nemzeti érdek is, és egyben a tér történelmi arculata visszaadásának előfeltétele. A szovjet emlékmű nem elmozdíthatatlan. Ilyen rendelkezés nincsen a hatályos hadisíregyezményben, vita tárgya nem lehet az áthelyezés szükségessége, hanem csupán az új helyszín megfelelősége. Az áthelyezés megegyezés esetén akár azonnal, egyébként a szándék bejelentésétől számított két év elteltével egyoldalúan is végrehajtható a 109/1996. (VII. 16.) Korm. rendelettel becikkelyezett magyar–orosz hadisíregyezmény 3. cikkének 3. pontja szerint. A hadisíregyezmény által megkövetelt kiemelt államérdek két okból is fennáll. Egyrészt a Kossuth tér és környéke eredeti arculatának helyreállításával megkezdődött a hivatalnoknegyed rekonstrukciója, minek keretében teljesen logikus, hogy a kiemelt jelentőségű Szabadság tér arculatát is helyre kell állítani. Továbbá közeledik 2016. október 23., az 1956-os szabadságharcunk 60. évfordulója. Erre az időpontra a szovjet emlékmű elbontásával/áthelyezésével kapcsolatos procedúrát le lehetne és kellene bonyolítani.
Ezeket a szempontokat az orosz félnek is méltányolni kell, és úgy hisszük, méltányolni is fogja. Segíthet ebben most az Európában kitüntetettnek számító, jó magyar–orosz viszony, és mert nekik sem érdekük ennek a két ország kapcsolatát megterhelő emlékműügynek a fenntartása.
Simicskó Istvánnak csatoltam a Szabadság téri szovjet emlékmű eltávolítását követelők 2004-es kiáltványát is.
(Forrás: Fb; kép: Volner János)