Idézet Heisler András Mazsihisz-elnök Kolozsváron elhangzott beszédéből (annak eredeti címével együtt):
Heisler András: Kolozsvár zsinagógája jobb sorsra érdemes
2018-ra egy remek alföldi magyar város, Kecskemét is kandidál Európa Ifjúsági Fővárosa címére. Kérem, mindnyájan támogassák törekvéseiket. Mert nem véletlen, hogy a sorok között itt van velünk Kecskemét alpolgármestere, s a város fiatal rabbija. Kolozsvár tapasztalatai fontosak lehetnek, s a zsidó közösség nevében már most felajánljuk együttműködő segítségünket.
A magyar kormány ebben a projektben bizonyára a város mellé áll. Ugyanúgy, mint ahogy számos építészeti, kulturális emlék felújításának vagy megtartásának is komoly támogatója. Számunkra, magyarországi zsidók számára külön öröm, hogy néhány magyarországi zsinagóga renoválása mellett jutott kormány-támogatás a határon túlra, így a beregszászi, vagy szabadkai testvéreink zsinagógájára is. De Kolozsvár zsinagógája is jobb sorsra érdemes. Mily’ szép lenne, ha a magyar és a román kormányok ennek a ragyogó, mór stílusú zsinagógának a felújítását is tudnák támogatni. Kolozsvár sokat szenvedett magyar ajkú zsidó közössége megérdemelné a segítséget.
A "diszkrét óhajt" múlt szerdán, október 7-én fogalmazta meg a zsidó pénzbehajtó szervezet vezetője a kincses városban.
Zoom
És most nézzük a Miniszterelnökség alig néhány nappal későbbi, október 12-i közleményét. Csak hogy lássuk, hogyan történik mifelénk az adónkból befolyt közpénzek "hasznos elköltése", és hogyan születnek az erre vonatkozó döntések...
Magyar kormányzati támogatásból újulhat meg a kolozsvári neológ zsinagóga
Dr. Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára beszédet mondott Kolozsváron, ahol a holokauszt áldozataira emlékeztek Járosi Andor, egykori evangélikus esperes emlékművénél, aki embermentő tevékenységéért Világ Igaza elismerésben részesült.
Latorcai Csaba hangsúlyozta: méltó módon kell megemlékeznünk a XX. század szörnyű traumáinak valamennyi ártatlan áldozatára az első világháborútól, a trianoni békediktátumon és a vészkorszakon át a kommunista önkény tombolásáig.
A helyettes államtitkár beszédében kiemelte: az emlékezés és a tiszteletadás mellett fontos a múlt sebeinek begyógyítása, amelynek egyik eszköze a külhoni magyar épített örökség megóvását célzó Rómer Flóris Terv is, összhangban azzal a kormányzati cselekvéssel, amelynek jegyében számos Kárpát-medencei zsinagóga felújítására kerül sor az Anyaország határain belül és azon túl is.
Az államtitkár támogatásáról biztosította a Kolozsvári Zsidó Hitközség kezdeményezését, a neológ zsinagóga felújításának szándékát, amely kiváló lehetőséget nyújt egy román-magyar-izraeli kormányközi együttműködés megvalósítására.
(Kuruc.info, szövegek forrása: Mazsihisz.hu)