Nem iszlamisták voltak a Hajdu Jánosék által elfogott állítólagos szélsőségesek, akiknél a keddi bejelentés szerint fegyvereket, bombákat találtak. Az egyik akció négy gyanúsítottjából csak egynek az előzetesbe helyezése merült fel, de szerdán a bíróság ezt is elutasította, mindenki szabadlábon védekezhet. A másik TEK-es akcióban elfogottakkal szemben pedig még csak nem is merült fel terrorgyanú, csak lőfegyverrel való visszaélés, ők viszont előzetesben vannak már hétfő óta - írja az Index.
Zoom
A TEK kedd este jelentette be, hogy két akcióban "szélsőséges nézeteket valló" figurákat fogtak el, akik fegyverrel és bombákkal rendelkeztek, de nem konkretizálták, miféle szélsőséges nézetekről van szó, és ezt nem is akarták kommentálni.
Sokan természetesen rögtön arra asszociáltak, hogy muszlim szélsőségesekről van szó, és a TEK egyáltalán nem sietett eloszlatni ezt a gyanút: a Terrorelhárítási Központ például arról beszélt, hogy a november 13-i párizsi terrorcselekmény-sorozatot követően fokozták a felderítő tevékenységüket, és hogy az egyik akciónak nemzetközi szála is van. A zsidó lap azonban biztonsági forrásokból már szerda reggel úgy értesült, hogy a két elfogás egyikében sem foghatott a TEK dzsihadista terroristát, hiába ködösítettek.
Négyből csak egy kerülhetett volna előzetesbe
Hajdu János, a TEK vezetője kedden este az ATV műsorában az üggyel kapcsolatban azt mondta, hogy vasárnap az egyik akcióban két külföldi és két magyar állampolgárt fogtak el. A TEK vezetője nem zárta ki, hogy "nemzetközi beágyazottsága lehet" a bűncselekménynek. A külföldiek nemzetiségét a hatóságok már ismerik, de Hajdu azt nem árulta el, azt viszont igen, hogy ketten közülük magyarok, ketten nem.
Azt viszont elmondta, hogy abban az autóban, amiben az elfogottak ültek, robbanóanyag volt. Ezután házkutatást is tartott a TEK, amelynek során több robbanóanyagot és csőbombát is találtak egy "bombalaboratóriumban". Az elfogottak régóta a TEK "látókörében voltak", de vélhetően ők is szélsőséges eszméket vallottak, de nem biztos, hogy a robbanószerkezeteket ők maguk akarták felhasználni. "Nagyon az ügy elején vagyunk" - mondta ekkor Hajdu.
Az Index úgy tudja, hogy azokat a gyanúsítottakat, akiket a lap szerint nemzetközi terrorizmussal hoz összefüggésbe Hajdu, a Budaörsi úton fogták el vasárnap dél és egy óra között. Sokatmondó ugyanakkor, hogy információik szerint a négy elfogott ember közül csak az egyik gyanúsított esetében indítványozta az ügyészség az előzetes letartóztatást lőfegyverrel és robbanóanyaggal való visszaélés miatt, míg a többiekében nem.
Ráadásul ha felmerült volna legalább az a gyanú, hogy valamiféle bűnszervezetről lenne szó, akkor nem csak egy embert akarna az ügyészség előzetesben látni. A jelek tehát egyelőre arra mutatnak, hogy még ez sem merült fel. Az ügyészség egyelőre nem kívánta kommentálni az értesüléseket, "hivatalos forrásból" azonban úgy tudják, hogy végül a négy gyanúsított közül egyiket sem helyezték előzetes letartóztatásba, az erre vonatkozó indítványt szerdán a bíróság elutasította. Vagyis mind a négy állítólagos szélsőséges szabadlábon védekezhet.
Ha valaki nem kerül előzetesbe, az azt jelenti, hogy a bíróság nem látja megalapozottnak a szökés, elrejtőzés, bűnismétlés, tanúk befolyásolása és egyéb veszélyeket sem. Mivel egy terrorgyanúnál jóval kisebb súlyú esetben is gyakori, hogy a gyanúsított előzetesbe kerül, a valóságban a nagy TEK-es elfogás mögött is egy elég jelentéktelen ügy rejtőzhet.
Ezen kívül szombaton volt még egy másik elfogás, amiről Hajdu szintén kedden beszélt. Abban az elfogásban a gyanúsítottak autójában sorozatlövő fegyvereket, házilag készített hangtompítókat találtak. Ebben az ügyben Hajdu János szavai szerint nem merült fel nemzetközi terrorizmussal kapcsolatos szál, a két elfogott állampolgár magyar, akiket korábban a TEK megfigyelt.
Az Index szerint a szombati ügyben így nem is a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) jár el, amelynek egy esetleges terrorgyanú esetén kellene, hanem a BRFK Kiemelt Ügyek Osztálya, és az a két elfogott magyar állampolgár előzetesbe került.
Frissítés: "zavaros ideológiával rendelkező radikálisok"
Nem kötődnek muszlim radikálisokhoz a Terrorelhárítási Központ (TEK) hétvégi akciója során elfogottak - mondta az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szocialista elnöke a testület szerdai zárt ülése után. Azt viszont több képviselő is hangsúlyozta, hogy komoly volt a fenyegetettség.
Molnár Zsolt, a nemzetbiztonsági bizottság elnöke elmondta: a szerdai zárt ülésen Hajdu János, a TEK főigazgatója részletes tájékoztatást adott az akcióról. A titoktartási kötelezettség és a nyomozás érdekeinek figyelembevétele mellett annyit lehet elmondani, hogy nem dzsihadistákat fogtak el, nem a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet "magyarországi sejtjéről van szó". Zavaros ideológiával rendelkező radikálisokat fogtak el a TEK emberei - tette hozzá.
Molnár Zsolt mellett Németh Szilárd, a bizottság fideszes alelnöke, valamint Szél Bernadett LMP-s és Mirkóczki Ádám jobbikos képviselő is azt mondta, hogy az ügy részletei minősített adatok, és még tartanak az elemzések. Ugyanakkor megerősítették, hogy komoly bűncselekményt akadályozott meg a TEK, ezért valamennyien elismerésüket, köszönetüket fejezték ki.
Mirkóczki Ádám, a bizottság jobbikos tagja kiemelte: a TEK akciójával kapcsolatban megjelent hírek nem voltak túlzóak, valószínűsíthetően nagyon komoly bűncselekményt sikerült megakadályozni. Nem a TEK PR-akciójáról van szó, hanem komoly ügyről, egy profi módon kivitelezett elhárítási akcióról. Az abban résztvevőket csak dicséret illeti meg - hangsúlyozta a jobbikos képviselő.
Szél Bernadett LMP-s képviselő is azt mondta, hogy reális veszélyt sikerült elhárítani, és ezzel "nagy szolgálatot tettek Magyarországnak".
A nemzetbiztonsági bizottság mintegy két és félórás zárt ülésén a Belügyminisztérium és a titkosszolgálatok részletes tájékoztatást adtak a képviselőknek a magyarországi és európai biztonsági helyzetről. A képviselők elmondták: kiemelten foglalkoztak a kedden Törökország által lelőtt orosz harci repülőgép esete nyomán kialakult helyzettel, valamint a november 13-ai párizsi merényletekkel is.
Szél Bernadett, a bizottság LMP-s tagja a török-orosz incidensről szólva azt mondta: segíteni kell a tárgyalásokat, mérsékelni kell a helyzetet, mert a káosz csak a terroristáknak kedvez. A párizsi merényletekkel kapcsolatban pedig kiemelte: megjelent egy új típusú terrorizmus, az ellene folytatott küzdelemhez a különböző titkosszolgálatoknak hatékonyan kell együttműködniük. Szél Bernadett azt mondta: bár "rendkívül rémisztő és nyomasztó" ülésen vannak túl, a magyar helyzetet, köztük a magyar jogszabályokat tekintve úgy látja, "jó kezekben vagyunk".
Németh Szilárd, a bizottság fideszes alelnöke azt mondta: pontos, szakszerű, tényekre alapozott tájékoztatást kaptak az európai terrorizmus helyzetéről. Mindezek alapján a képviselő szerint egyértelművé vált, hogy a migráció, az illegális bevándorlás és a terrorizmus "kéz a kézben jár". Kiemelte: nemcsak a mostani hullám, hanem a hosszú ideje tartó migráció is felel a terrorizmusért. Ezt igazolja, hogy a párizsi merényletek elkövetői között másod-, harmadgenerációs bevándorolók is voltak. A képviselő szerint "nem lett volna robbantás", ha az Európai Unió és egyes európai politikusok más szinten kezelik a bevándorlás problémáját.
Németh Szilárd felhívta a figyelmet arra is, hogy a párizsi merényletekért felelős terroristák a francia szolgálatok látókörében voltak. A fideszes politikus szerint a szolgálatok teszik a dolgukat, de "vannak felelőtlen politikusok, akik nem figyelnek rájuk". A magyar kormány viszont odafigyel ezekre a beszámolókra és az emberek véleményére is - emelte ki.
A fideszes képviselő szerint beigazolódott, hogy a kormány és a Fidesz jól döntött, amikor nemzeti konzultációt indított ebben a kérdésben, és meghozta azokat az intézkedéseket, amelyekkel "megvédték az országot a beáramló illegális migránsok hadától".
Molnár Zsolt, a bizottság szocialista elnöke azt mondta: fontos és tanulságos bizottsági ülésen vannak túl. Kiemelte, hogy a BM-től és a szolgálatoktól kapott tájékoztatás alapján sem Magyarországon, sem Budapesten nem nőtt a terrorfenyegetettség. Ezzel együtt úgy fogalmazott: Párizs óta potenciális háborús szintér lett Európa. Egyetlen európai országban sincs teljes biztonság, folyamatos a "versenyfutás", hogy meg lehessen akadályozni az eseményeket - fogalmazott.
Mindezek alapján úgy véli, hogy indokolt és elkerülhetetlen a szocialisták által ismertetett javaslat, amelyben többek között büntető törvénykönyvi szigorítások szerepelnek. Molnár Zsolt kiemelte: a jelenlegi Btk. alapján nem lehet hatékonyan fellépni azok ellen, akik például propagandatevékenységgel, illetve finanszírozással vesznek részt egy terrorcselekményben. Ezzel együtt indokoltnak tartja az uniós jogszabályok felülvizsgálatát is, továbbá a nemzeti szolgálatok mellett egy közös európai terrorelhárító szerv és egy gyorsreagálású erő felállítását is.
(MTI)
Korábban írtuk: Bombalabort is talált a TEK a robbanóanyagokkal és fegyverekkel felszerelt csoportok elfogása során
Bombalabort is talált a TEK a hétvégi akciója során, amelyben két csoportot fogtak el robbanóanyagokkal és fegyverekkel - mondta Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója a köztévében kedd este. Megerősítette, hogy a TEK által kiemelten védett személyek védelmével összefüggésben fogták el a hat embert.
Két külön esetről van szó, az első pénteken, a második szombaton történt, különböző helyszíneken - közölte Hajdu János, akit azután kérdeztek a műsorban, hogy a TEK délután bejelentette, sorozatlövő fegyverekkel és robbanóanyagokkal rendelkező embereket fogtak el a terrorellenes akciósorozatukban.
Hajdu János szerint az egyik esetben egy autóban fogtak el két embert, akiknél sorozatlövő fegyverek voltak. A fegyverszakértő véleménye szerint ezek éles lőfegyverek, amelyekhez találtak lőszereket, tárakat és hangtompítókat is. A másik esetben - amelynek nemzetközi szálai is vannak - négy embert vettek őrizetbe. Ebben az ügyben egy Budapest felé tartó autóban találtak robbanóanyagot.
A TEK vezetője szerint ennél is fontosabb azonban, hogy a házkutatások során egy bombalabort is találtak, házilag gyártott robbanószerek kerültek elő, amelyek "emberélet kioltására maximálisan alkalmasak". Hajdu János szerint ezeket úgy rakták össze, hogy azokat "álcázott eszközként lehetett volna (...) indítani".
Megismételte, hogy történtek már őrizetbe vételek, letartóztatások és a letartóztatottak végső száma szerdán derül ki. Még vizsgálják, hogy van-e összefüggés a két csoport között, valamint azt is, hogy vannak-e más elkövetők, helyszínek.
Arra a kérdésre, hogy dzsihadistákról lehet-e szó, Hajdu János azt mondta, a TEK erre a következő napokban adhat választ. Azt is megerősítette, hogy a TEK által kiemelten védett személyek védelmével összefüggésben fogták el a hat embert.
Frissítés: további részletek:
Korábban írtuk: Robbanóanyagra, gépfegyverekre bukkant a TEK, hat embert fogtak el
Sorozatlövő fegyverekkel és robbanóanyagokkal rendelkező csoport tagjait fogta el a Terrorelhárítási Központ (TEK) egy hétvégén végrehajtott terrorellenes akciósorozatban. Megerősítik a védett személyek biztosítását.
A "kiemelten védett személyek biztonsága érdekében bevezetett operatív intézkedések során" hat embert vettek őrizetbe - közölte a TEK.
Közleményében a TEK hozzátette, hogy a bíróság ma elrendelte két személy előzetes letartóztatását, a több gyanúsítottról pedig később várható döntés. Velük szemben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda folytatja le az eljárásokat.
A TEK közölte azt is, hogy fokozta a felderítő tevékenységét a november 13-án Párizsban elkövetett terrorcselekmény-sorozatot követően.
A terrorellenes akciósorozatnak egyelőre nincs vége, a TEK a közleményben pedig úgy fogalmazott, hogy az akciósorozat végéig megerősítik a védett személyek biztosítását.
(MTI - HVG)